13.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSocialSocietateCea mai exclusivistă cafea din lume

Cea mai exclusivistă cafea din lume

Milioane de oameni își încep ziua cu o ceașcă delicioasă de cafea, ceea ce face din aceasta una dintre cele mai consumate băuturi din lume, cu un consum mediu anual de aproximativ 400 miliarde de cești. Țările scandinave sunt considerate a fi în topul consumatorilor de cafea, chiar dacă aceste nu au o populație mare.

Cu toate astea, aceștia preferă și cantitatea și calitatea. Pe lângă acestea, se adaugă și Brazilia și Statele Unite ale Americii, unde consumul de cafea are o tendință de creștere. Potrivit unui studiu în cadrul căruia au fost chestionați consumatori de cafea, 55% dintre aceștia au declarat că preferă să se îngrașe, decât să renunțe la consumul de cafea.

O scurtă istorie a cafelei

Cafeaua provine din Etiopia, dintr-o regiune numită Koffe. Un păstor care a observat o creștere a nivelului de energie la caprele care mâncau boabe de cafea, a împărtășit această informație călugărilor din zonă, care au preparat ulterior prima cafea. Sursa boabelor de cafea sunt arborii de cafea din genul Coffea, cu doua mari varietăți, Coffea arabica și Coffea robusta.

În acest moment cafeaua se produce în peste 50 de țări de pe glob, pe primul loc situându-se Brazilia care produce  o treime din volumul total. Dintre cele două varietăți, cafeaua arabica este preferată de către fermieri. Aceasta este mai aromată dar mai puțin rezistentă împotriva dăunătorilor. Metodele de preparare a cafelei sunt variate, diferența făcându-se mai ales în funcție de regiune, aceasta se poate prepara la ibric, la filtru, la presa franceză sau espresso, cu varietățile ei.

Cafeaua are rolul de a-ți stimula metabolismul într-un mod pozitiv, conține o multitudine de substanțe benefice, cum ar fi antioxidanți, fier, potasiu, magneziu și ajută la pierdea în greutate și la digestie. În cazul în care se consumă în cantități mari are, însă, efecte negative cum ar fi insomnii, tahicardie sau anemie.

Soiuri de cafea existente

Există mai multe soiuri de cafea, peste 80, unele dintre acestea fiind exclusiviste și căutate de către pasionații acestei licori. Printre tipurile de cafea cele mai căutate amintim arabica, care este cea mai apreciată și consumată cafea la nivel mondial.

Cafeaua robusta se remarcă prin gustul puternic, amar și prin conținutul ridicat de cafeină. Soiul maragogype care are ca și particularitate mărimea boabelor, din care se obține o cafea aromată și parfumată. Cafeaua liberica este asemănătoare cu robusta, este la fel de rezistentă în fața dăunătorilor și vremii nefavorabile. Aceasta nu este considerată insă cafea calitativă, boabele sale fiind de cele mai multe ori deformate iar gustul nu este unul aromat.

Sfânta Elena este soiul preferat al lui Napoleon Bonaparte, din perioada în care a fost exilat pe insula cu același nume. Aceasta crește pe un sol vulcanic ajutat cu îngrășământ natural format din excremente de liliac. Aroma acesteia este una florală, cu tente de citrice și caramel.

Un alt soi de cafea exclusivist îl reprezintă cafeaua Kopi Luwak. Ce are această cafea atât de special? Ea este “recoltată” abia după ce a fost înghițită, digerată și eliminată de un mic mamifer numit civeta de palmier. O enzimă existentă în intestinele acestuia fac ca boabele de cafea să își reducă gustul amar. Cafeaua este considerată a fi cafeaua milionarilor, datorită prețului crescut. Și dacă tot vorbim despre cafea scumpă și exclusivistă, să aducem în discuție soiul Black Ivory. Și aceasta trece printr-un tract digestiv, de data aceasta al elefanților. Pe lângă reducerea gustului amar, aceasta este înzestrată astfel cu arome de ciocolată, fructe, nuci și măceșe. Sunt foarte puține locuri în care poți degusta această cafea, de aceea este considerată cea mai rară și cea mai scumpă cafea din lume.

Cele mai citite

Iga Swiatek şi Arina Sabalenka se vor duela în finala turneului de la Madrid

La fel ca anul trecut, finala turneului WTA 1000 de la Madrid le va pune față în față pe poloneza Iga Swiatek şi belarusa...

Dinamo și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League

Dinamo Bucureşti și-a aflat adversara din semifinalele EHF European League. Astfel, conform tragerii la sorți de vineri, „Dulăii” se vor lupta pentru un loc...

România, debut de vis la Campionatul European de Culturism şi Fitness! Sportivii noștri au cucerit 21 de medalii în prima zi

Lotul național al României a câștigat un număr record de 21 de medalii (11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz) în...
Ultima oră
Pe aceeași temă