Europa trebuie să aloce 500 de miliarde de euro pentru centrale nucleare, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton.
„Numai centralele nucleare actuale vor avea nevoie de investiţii de 50 de miliarde de euro până în 2030. Iar cele de generaţie nouă vor avea nevoie de investiţii de 500 de miliarde de euro până în 2050”, a precizat Thierry Breton.
În Uniunea Europeană, 26 la sută din energia electrică produsă în prezent este furnizată de reactoare nucleare. În 2050, ponderea energiei nucleare va fi de cel puțin 15 la sută. Explicația scăderii ponderii sectorului nuclear este faptul că se dezvoltă alte surse, cum ar fi cea solară și cea eoliană.
România va instala centrale nucleare mici, tip SMR
România a anunțat deja că va construi încă două unități, denumite reactoarele 3 și 4, la Cernavodă.
Separat, pe teritoriul României vor fi instalate reactoare nucleare mici, produse în Statele Unite. Ele vor fi tip SMR, „Small modular reactor” (reactor nuclear de mici dimensiuni), bazate pe cea mai nouă tehnologie nucleară civilă din SUA. Acordul comercial dintre SUA și România va include o uzină NuScale cu 12 module. NuScale Power este partenerul din Statele Unite.
Acordul privind reactoarele nucleare mici a fost convenit între președinții Joe Biden și Klaus Iohannis.