14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInternaționalNoua lege care permite sinuciderea asistată în Austria, intră în vigoare

Noua lege care permite sinuciderea asistată în Austria, intră în vigoare

Legea care permite sinuciderea asistată a intrat în vigoare în Austria. Adulții care sunt bolnavi în stadiu terminal sau au o afecțiune permanentă, pot opta pentru sinucidere asistată, scrie BBC.

Parlamentul a aprobat legea în decembrie, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale.

Practica va fi strict reglementată, fiecare caz fiind evaluat de doi medici, iar unul dintre ei (medici) trebuie să fie expert în medicină paliativă.

Oficialii spun că guvernul a alocat, de asemenea, fonduri pentru dezvoltarea îngrijirii paliative, pentru a se asigura că nimeni nu alege să moară atunci când sunt disponibile alte opţiuni.

Sinuciderea asistată, în care cuiva i se oferă mijloacele de a-și pune capăt propriei vieți, este legală și în Elveția.

Austria interzice acest tip de sinucidere.

Adulţii care doresc să îşi pună capăt vieţii trebuie să prezinte un diagnostic şi să aibă confirmarea că sunt capabili să ia propriile decizii.

După ce au obținut aprobarea de la doi medici, pacienții trebuie să aștepte 12 săptămâni pentru a reflecta asupra deciziei lor sau două săptămâni dacă au o boală în stadiu terminal.

Dacă totuși doresc să meargă înainte după această perioadă de așteptare, atunci pot obține medicamentele letale de la o farmacie după ce au înștiințat un avocat sau un notar.

Pentru a preveni abuzul, numele farmaciilor care vând aceste medicamente vor fi dezvăluite numai avocaților și notarilor care primesc aceste notificări și nu vor fi făcute publice.

Până acum, conform legislației austriece, oricine a indus sau a ajutat pe cineva să se sinucidă, riscă până la cinci ani de închisoare.

O interdicţie absolută privind moartea asistată a fost ridicată anul trecut de o instanţă federală, care a decis că aceasta „încălca dreptul la autodeterminare”.

Înainte ca noile reguli să fie aprobate de parlament în acest an, unii opozanţi politici au susţinut că acestea pun prea multe obstacole în calea celor care doresc să beneficieze de moarte asistată.

Alţii au susţinut că se vor impune prea puţine restricţii, afirmând că o evaluare psihiatrică nu este suficientă pentru a evalua capacitatea de decizie a pacienţilor.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Previziunile CE pentru economia europeană: creșterea PIB-ului în 2024 ar urma să fie de 1,0 % în UE și de 0,8 % în zona euro

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor, de la 0,9% la 1%, estimările privind creşterea economiei Uniunii Europene în acest an, pe fondul avansului consumului...

Peste 1000 de candidați au promovat primele runde ale Concursului național organizat de ANFP

Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a publicat rapoartele finale ale Concursului național extins. Primele runde, desfăşurate în perioada februarie – aprilie 2024, au...

Juventus Torino a câștigat Cupa Italiei

Juventus Torino a câștigat a 15-a Cupă a Italiei din istoria sa, după ce a învins-o cu scorul de 1-0 pe Atalanta, în finala...
Ultima oră
Pe aceeași temă