20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInternaționalRusia a închis cel mai important centru pentru drepturile omului din țară

Rusia a închis cel mai important centru pentru drepturile omului din țară

Centrul Memorial pentru Drepturile Omului din Rusia a primit miercuri un ordin de închidere de la un tribunal de la Moscova. La o zi după ce organizația sa soră – cea mai veche grupare pentru drepturile omului din Rusia – a fost forțată să se închidă.

Un grup de susținători ai Centrului Memorial pentru Drepturile Omului din Rusia a scandat „Rușine!” în afara unui tribunal de la Moscova, după ce centrului i s-a ordonat să se închidă miercuri (29 decembrie).

Rusia a dizolvat cea mai veche organizație pentru drepturile omului

”Atacul legal” a pus capăt unui an de represiuni asupra criticilor de la Kremlin, nemaivăzute din epoca sovietică.

„Mulți oameni văd „Memorialul” ca pe o figură simbolică, de frunte, ca să spunem așa – atât Centrul pentru Drepturile Omului (Memorialul), cât și Memorialul Internațional. Atât de mulți sunt supărați de aceste evenimente. Mulți scriu că Evul Întunecat urmează”.

Anna Dobrovolskaya, directorul executiv al centrului, a spus că acest lucru ar avea un efect de duș rece asupra altor activiști pentru drepturile omului.

Centrul pentru Drepturile Omului deține o listă la zi a persoanelor pe care le clasifică drept prizonieri politici, inclusiv criticul de la Kremlin Alexei Navalny, precum și Martorii lui Iehova și musulmanii condamnați pentru terorism.

De asemenea, operează o rețea de birouri în regiunea Caucazului de Nord predominant musulman, unde a documentat abuzurile de drepturi în locuri precum Cecenia și a oferit ajutor legal și practic victimelor.

Procurorii de stat au spus că activitatea Centrului justifică terorismul și extremismul, lucru pe care acesta a negat. Criticii spun că președintele Vladimir Putin întoarce ceasul înapoi, adică în epoca sovietică, când toată disidența a fost zdrobită.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kremlinului.

Biroul ONU pentru drepturile omului de la Geneva a declarat că instanțele ruse au decis „dizolvarea a două dintre cele mai respectate grupuri pentru drepturile omului din Rusia și să slăbească și mai mult comunitatea deja în scădere a țării pro drepturile omului”.

Cele mai citite

VIDEO. Maria Cârneci, fără perdea. Dezvăluiri emoționante despre relația cu Romulus Petrescu

Prezentă în emisiunea de la Kanal D "40 de întrebări" cu Denise Rifai, Maria Cârneci a vorbit despre relația cu Romulus Petrescu, despre viața...

Rusia – Ucraina, ziua 782. Rusia ar pregăti acte de sabotaj în toată Europa, avertizează serviciile de informații

Rusia ar pregăti "acte de sabotaj violente" în toată Europa, avertizează serviciile de informații occidentale. "Suntem de părere că riscul unor acte de sabotaj controlate...

Lando Norris a spart gheața în Marele Circ! Britanicul, campion în cursa de la Miami

Britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes) s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 găzduit duminică de Miami, în a şasea etapă a Campionatului mondial. Plecat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă