3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăFilmPresa străină despre filmul “Don’t look up”

Presa străină despre filmul “Don’t look up”

Majoritatea ziarelor de referință din lume au comentat filmul regizorului McKay – difuzat de Netflix. Rare au fost cronicile neutre despre filmul “Don’t look up”. Unul dintre editorialiști chiar s-a arătat mirat cum de a lipsit Greta Thunberg din distribuția de cinci stele.

“O farsă disproporționată cu o distribuție delicioasă, filmul creează o mizerie completă și pune în scenă culmi ale imbecilității înainte de sfârșitul lumii” – iată cum își începe cronica ziarul francez Libération.

„Unii numesc asta Ineptocrația epocii moderne, dar cred că sunt puțin prea generoși. În ciuda distribuției stelare (mi-a plăcut în mod special pe Jennifer Lawrence în asta), Don’t Look Up este mai mult sau mai puțin aceeași glumă spusă iar și iar și iar timp de peste două ore, în diferite ipostaze care nu au nimic cu satira. (Forbes)

“Întâmplările țâfnoase și inserțiile hiperactive ale filmărilor documentare despre natură nu fac nimic pentru a ridica miza filmului mai presus de viața reală. (The Guardian)

Despre filmul “Don’t look up”…

Despre filmul “Don’t look up”,
poster premieră

“Nu este cu adevărat o capodoperă – povestea este previzibilă, personajele sunt adesea stereotipale, conținutul este exagerat și rareori devine cu adevărat amuzant. Dar este filmul potrivit la momentul potrivit, într-o lume care se închid, din ce în ce mai mulți ochi la fapte, chiar și atunci când se apropie dezastrul. Fie că este un virus, fie că este vorba de schimbări climatice, fie că este vorba de sfârșitul lumii. O astfel de lume se îndreaptă inevitabil către o catastrofă, chiar sfârşitul civilizaţiei” (Revista germană Stern).

citește și: Este “Don’t Look up!” un film prost?

Despre filmul “Don’t look up”,
Priviți în sus!

“„Don’t Look Up!” este un lungmetraj despre certitudinea de nerefuzat că, atunci când lucrurile devin grele, omenirea nu numai că nu se poate salva pe ea însăși, ci își accelerează propriul final cât mai mult posibil. Greta Thunberg ar trebui să găsească acest film foarte plauzibil. Nu-i poți învinovăți pe creatori că și-au vândut opera ca pe o comedie,  pare mai degrabă o tragedie. (Süddeutsche Zeitung, ziar de stânga din Germania)

Despre filmul “Don’t look up”: mai puțin despre asteroizi și mai mult despre ignoranța oamenilor

“Filmul este mai puțin despre asteroizi și mai mult despre tendința oamenilor de a respinge veștile proaste din știință și de a accepta dezinformarea. A fost concepută ca o alegorie a eșecului acțiunilor privind schimbările climatice. „Mulți oameni nu vor să audă”, a spus dr. Mainzer. „Ca om de știință, acest lucru este terifiant.” (New York Times)

„Un dezastru de film”

Despre filmul “Don’t look up”,
Doctoranda care a descoperit cometa

“Un dezastru. Este o satira strangeloviană (prin anii ’60 făcea furori un film  Dr. Strangelove despre cum trebuie să nu te mai sperii și să te împrietenești cu bomba atomică) și, ca și titlul filmului, ar putea fi puțin mai scurtă. (National Post)

„Să decriptăm mesajele filmului: în situațiile de urgență, rețelele sociale înebunesc” (Corriere de la Serra)

Despre filmul “Don’t look up”: o satiră politică

“Don’t Look Up este un dezastru de film, pentru vremurile schimbărilor climatice. (CBS)

“Într-adevăr, „Don’t Look Up” poate fi mai puțin o satira politică decât una socioculturală: o subintrigă care prezintă un cuplu de celebrități interpretat de Ariana Grande și Kid Cudi, care culminează cu un concert hilar, care atinge idealul platonic. O parodie suprarealistă și prea exactă în același timp. Lovește în intelectualism, în excesele celebrităților, în rețelele sociale și știrile bazate pe divertisment. „Don’t Look Up” ajunge în cele din urmă să nu fie altceva decât un film ieftin și ușor. (Spokesman)

Mulți nu au prins scena finală

“Apoi este scena finală a filmului, după derularea numelor producătorilor și artiștilor) care ar putea fi cea mai mare surpriză dintre toate. Mulți dintre telespectatori nu au sesizat că în final unii s-au salvat. Personajul Jason Orlean este arătat târându-se printre dărâmături și pare foarte viu. Își scoate telefonul pentru a filma dezastrul din jurul său pentru rețelele de socializare – dar ar putea fi ultimul om de pe Pământ?” (The Mirror)

Întradevăr, după apariția Mirei, mulți telespectatori n-au mai prins finalul. Președintele SUA și o serie de oameni de afaceri reușesc să plece de pe pământ. Au fost criogenați mai bine de douăzeci de mii de ani. În cele din urmă ajung într-un tărâm ca de rai și sunt mâncați de bronteroci, o serie de cocoși super împănați.  

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă