7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPreședintele Biden i-a felicitat pe militarii americani de la Deveselu

Președintele Biden i-a felicitat pe militarii americani de la Deveselu

Președintele Biden i-a felicitat pe militarii americani de la Deveselu, în cadrul unei videoconferințe care s-a organizat cu prilejul Crăciunului.

Președintele Joe Biden și soția lui, Jill Biden, au discutat de la Casa Albă cu mai multe detașamente de militari americani, informează site-ul Politico. Pentru a discuta cu președintele SUA și cu Prima Doamnă au fost alese doar șapte asemenea detașamente. Din afara SUA au fost detașamentul US Navy din România (Deveselu), detașamentele US Army și US Air Force din Qatar, echipele Marines și Coast Guard din Bahrein. De pe teritoriul SUA a fost doar unitatea Space Force din Aurora (statul Colorado).

„Am mai spus că avem multe obligații ca națiune, dar una este cu adevărat sfântă: să-i pregătim și să-i echipăm cum trebuie pe cei pe care îi trimitem în calea pericolului și să avem grijă de voi și de familiile voastre cât timp sunteți plecați și când vă întoarceți acasă. Datorită vouă, care sunteți plecați, americanii din întreaga țară pot petrece azi cu cei dragi”, le-a spus militarilor, în ziua de Crăciun, președintele Biden.

Președintele Biden i-a felicitat pe militarii americani de la Deveselu și le-a răspuns la întrebări

După acest mesaj a existat o sesiune de întrebări adresate președintelui SUA. Chiar președintele Biden a răspuns la ele. Sesiunea de întrebări și răspunsuri a fost confidențială.

Efectivul total de militari americani de la Deveselu ar fi sub o sută de oameni. Ei au un rol esențial – acela de a opera elementele scutului antibalistic. Acest scut este în dotarea US Navy și are mai multe componente, atât pe mare cât și pe uscat. Elementele de pe mare sunt pe nave ale Flotei a 6-a a SUA. Această flotă patrulează în Marea Mediterană și Marea Neagră. Elementele de pe uscat sunt un radar plasat în Turcia și interceptori antibalistici instalați în România și în Polonia.

Oficial, acești interceptori ar neutraliza rachetele care pot fi lansate din Iran asupra țărilor europene membre NATO. În schimb, Rusia a declarat în repetate rânduri că baza de la la Deveselu este o amenințare la adresa ei. Chiar președintele Putin a susținut recent că, printr-o simplă schimbare de soft, rachetele antibalistice de la Deveselu se pot transforma din arme defensive în arme ofensive.

Evident, aceasta poate fi și o campanie de propagandă a Rusiei, menită să justifice militarizarea peninsulei Crimeea (ocupată ilegal) precum și a a altor zone din apropierea Mării Negre.

Citiți România Liberă și pe Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă