Este vorba despre vechea fabrică Uzinele Sodice Govora. Oprirea va deveni efectivă începând cu 18 septembrie 2019. În cazul unei opriri pe termen lung, compania va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru majoritatea angajaţilor săi.
Cauza, majorarea preţului aburului industrial
”Cu toate că a depus mari eforturi pentru a menţine în viaţă singura fabrică de sodă calcinată din ţară, CIECH este forţată să ia astfel de decizii din cauza recentelor majorări ale preţului aburului industrial până la un nivel nesustenabil, operate de către unicul său furnizor, CET Govora”, arată compania într-un comunicat.
Aflată în insolvenţă încă din 2016 şi afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunţat în mod unilateral, în 18 iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România.
Preţul actual abia fusese stabilit pe 1 aprilie şi trebuia să fie valabil până la 31 decembrie 2020. Conform noilor condiţii, este impusă o nouă creştere a preţului aburului, a doua din acest an, cu aproape 135% mai mult faţă anul trecut (incluzând certificatele de dioxid de carbon), precizează compania.
Mari pierderi financiare
Grupul CIECH precizează că a avut în permanenţă o atitudine deschisă spre cooperare şi a solicitat de asemenea sprijinul autorităţilor până la cel mai înalt nivel pentru a încerca să ajungă la o înţelegere cu CET Govora. Cu toate acestea, acceptarea noului preţ de către CIECH Soda România ar însemna mari pierderi financiare pentru companie, spun reprezentanţii companiei poloneze.
“CIECH Soda România, parte a Grupului CIECH – lider în industria europeană de profil şi unul dintre cei mai mari investitori polonezi de pe piaţa locală – se află în imposibilitatea de a-şi continua operaţiunile din cauza problemelor pe care le are cu unicul său furnizor de abur. Cu mare dezamăgire trebuie să anunţăm demararea procesului de oprire a producţiei noastre
E o veste tristă pentru noi, pentru oamenii noştri, pentru multe alte mii de persoane care ar putea fi afectate, însă nu ne pierdem speranţa că încă mai putem găsi, la cel mai înalt nivel, sprijinul de care avem atâta nevoie pentru a continua business-ul nostru. În ultimul timp, am lucrat continuu la găsirea unor soluţii pentru rezolvarea tuturor acestor probleme şi pentru a salva CIECH Soda România. Nu ne vom da bătuţi!”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CIECH Soda România.
Plan pentru salvare
CIECH caută cea mai bună soluţie, printre opţiunile disponibile fiind dezvoltarea unui plan pentru obţinerea aburului dintr-o nouă sursă eficientă din punctul de vedere al costurilor, în cooperare cu parteneri externi.
”CSR rămâne deschisă negocierilor cu CET dar în acelaşi timp derulează o analiză profundă şi în detaliu a conservării fabricii din România, în vederea unei posibile reluări a producţiei în viitor. Deciziile privind aceste aspecte vor fi luate până la sfârşitul acestui an. În cazul în care va fi necesară oprirea producţiei pe termen lung, CIECH Soda România va fi nevoită să înceteze contractele de muncă pentru 500 dintre cei 600 de angajaţi ai săi.
O parte vor rămâne în uzină pentru mentenanţa instalaţiilor, astfel încât să poată fi reluată producţia la momentul potrivit. Pentru mai mult de 100 de angajaţi va fi oferită posibilitatea unei relocări la fabricile din Polonia sau Germania ale grupului”, adaugă reprezentanţii CIECH.
Ofertă de plecări voluntare
Salariaţilor li se va acorda o ofertă de plecări voluntare, având asigurat un pachet compensatoriu cuprinzător. Suplimentar ofertei, ei vor putea cere sprijin companiei pentru găsirea de noi joburi, datorită unui program special de plasare a forţei de muncă (consiliere în carieră, dezvoltarea competenţelor / recalificare profesională, asistenţă în găsirea de oferte de muncă).
Grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România şi a ajuns la aproape 600 de angajaţi la fabrica sa din Râmnicu Vâlcea, inclusiv sucursala din România. De la preluarea Uzinelor Sodice Govora în 2006, CIECH a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei.
CIECH Soda România, companie a Grupului CIECH, produce sodă calcinată şi silicat de sodiu.
CIECH este un grup internaţional din industria chimică. Compania îşi exportă produsele în peste 100 de ţări din întreaga lume, oferind sodă calcinată, bicarbonat de sodiu, sare, produse pentru protejarea plantelor, răşini epoxidice şi poliesterice, spume poliuretanice, silicaţi şi ambalaje din sticlă. Compania are mai multe unităţi de producţie în Europa, printre care patru fabrici de sodă în trei ţări – Polonia, Germania şi România. Din 2005, compania este listată la Bursa de Valori din Varşovia şi, din 2016, la Bursa din Frankfurt, una dintre cele mai mari din Europa.