Cercetătorii din Italia au descoperit un medicament care să blocheze intrarea Covid-19 în organism. Potrivit acestora, noul tratament ar putea fi gata peste 2 ani.
Cercetările italiene arată că prin stimularea celulelor umane și mascarea receptorului ACE2, „poarta” coronavirusului poate fi închisă. Publicat în revista Pharmacological Research, rezultatul a fost descoperit de Institutul Italian de Tehnologie (IIT), în colaborare cu Scuola Superiore Sant’Anna și Universitatea din Milano.
A fost descoperit un nou medicament împotriva Covid-19
Cercetătorii vor să îmbunătățească tehnica pentru a obține un medicament nou. Două noutăți sunt pe traseul deschis de Paolo Ciana (Universitatea din Milano), Vincenzo Lionetti (Scuola Superiore Sant’Anna) și Angelo Reggiani (Iit). Prima este precizia foarte mare pe care se bazează tehnica, iar a doua constă în atenția mutată la caracteristicile virusului și ale proteinei sale Spike, la calea de intrare pe care SarsCoV2 o folosește pentru a pătrunde în celule, și anume receptorul Ace2.
Potrivit publicației La Stampa, punctul de plecare au fost filamente de acizi nucleici numiți aptameri, capabili să se lege de molecule și proteine. Cu ajutorul computerului, cercetătorii au identificat două care se leagă de regiunea receptorului Ace2 numită K353 și, de asemenea, interacționează cu una dintre cheile moleculare ale virusului.
„În mai puțin de un an, prin impulsul emoțional pe care pandemia l-a generat și în noi cercetătorii, printre milioanele de miliarde de posibili candidați am identificat doi aptameri, adică două filamente de ADN, capabile să blocheze infecția: adevărate „măști” pentru celulele atacate de virus. Pentru a le face să devină un medicament, va trebui să facem aceste macromolecule să devină stabile, astfel încât să poată fi distribuite în țesuturile țintă și să demonstrăm siguranța tratamentului „, a declarat Paolo Ciana.
Totodată, Angelo Reggiani a susținut că „aptamerii ADN oferă diferite avantaje, spre deosebire de un medicament convențional, și au timpi de producție mai rapizi”.