21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoArmele noi ale României au fost prezentate la Ziua Națională

Armele noi ale României au fost prezentate la Ziua Națională

Armele noi ale României au fost prezentate, unele pentru prima dată, la o paradă militară. La Ziua Națională a României s-au remarcat avioane F-16, transportoare Piranha și rachete Himars.

Instituțiile militare din România și-au prezentat cei mai buni luptători și cele mai noi tipuri de arme cu care pot apăra, în caz de război, granița de est a NATO și a Uniunii Europene.

Peste 1500 de militari au defilat la București de Ziua Națională iar alte câteva sute au participat la ceremonia de la Alba Iulia. Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, STS și Administrația Penitenciarelor și-au prezentat oamenii și cele mai noi echipamente de luptă.

Forțele prezente la paradă sunt cele pe care România va conta pentru a proteja Flancul Estic al NATO și granița de est a Uniunii Europene.

Lansatoare de rachete pe Flancul Estic

Cele mai noi și mai puternice arme ale Forțelor Terestre Române sunt lansatoarele de rachete HIMARS. Acestea au fost livrate României, de către Statele Unite, în anul 2021 și au fost prezentate public, pentru prima oară, la parada militară de la Arcul de Triumf.

Pentru Forțele Aeriene Române, cele mai puternice arme sunt avioanele de luptă F-16. Acestea au survolat centrul Capitalei, la ceremonia dedicată Zilei Naționale. Tot din categoria armelor noi sunt transportoarele blindate Piranha 5, aflate în dotarea unităților de infanterie.

Mesajul șefului statului

Președintele Iohannis a venit la Arcul de Triumf ca să depună o coroană de flori și să asiste la paradă. Șeful statului a transmis un mesaj în care subliniază că “ziua de 1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi mai mult la importanţa identităţii noastre naţionale, la valorile şi aspiraţiile pe care le împărtăşim”.

“Ziua de1 Decembrie este acel moment din an când ne luăm răgazul de a ne gândi la importanţa identităţii noastre naţionale, la valorile şi aspiraţiile pe care le împărtăşim”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării, a asistat alături de președintele Iohannis la defilarea foștilor săi subordonați. Cu prilejul Zilei Naționale, premierul Ciucă le-a adresat românilor un apel la unitate și la solidaritate și a subliniat că, în actuala criză economică și sanitară, toți românii pot fi considerați eroi.

“Am încredere în curajul și credința românilor că unitatea rămâne una dintre valorile de neprețuit ale națiunii noastre, ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe”

Nicolae Ciucă,

Prim-ministru

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că eroii anului 2021 sunt toți românii pentru că, în ciuda crizei economice și a pandemiei, “au muncit, au fost solidari, au făcut sacrificii”.

Ceremoniile de la București și Alba Iulia s-au desfășurat la 1 decembrie 2021 în condiții de pandemie. Cu toate acestea, publicul civil a fost liber să iasă pe străzi pentru a asista la momentele de sărbătoare. Pentru public n-au existat diferențieri legate de existența certificatului verde.

Instituțiile statului român au dorit să arate că sunt capabile să țină pandemia sub control. Pe de altă parte, s-a dorit să se demonstreze că avem militarii și armamentul necesar, în cazul unui conflict.

Armele noi ale României

Informațiile din mediul internațional arată că situația în zona Mării Negre este tot mai tensionată. Țara cea mai expusă la o eventuală agresiune a Rusiei ar fi Ucraina. Există însă riscuri și pentru statele membre NATO din estul Europei, inclusiv pentru România.

Acesta este contextul în care România alocă 2 la sută din PIB pentru domeniul Apărării. O parte din acești bani asigură înzestrarea cu noi tipuri de armament.

Flota românească de pe Marea Neagră are restanțe în ceea ce privește înzestrarea.

În schimb, Forțele Aeriene dețin avioane de luptă F-16. La rândul lor, Forțele Terestre au primit, în anul 2021, sisteme de rachete Himars (High Mobility Artillery Rocket System). Pentru aceste sisteme de rachete au sosit în România și instructori militari din SUA.

„Este un sistem performant, cu bătaie mare şi foarte precis”, declara, la începutul anului 2021, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Acum, Ciucă a fost prezent la parada militară în calitate de prim-ministru.

“Încorporând sistemul Himars în strategia sa de apărare, România îşi consolidează rolul de garant al securităţii în regiunea Mării Negre. HIMARS reprezintă o piesă în programul de modernizare a apărării, care include F-16 și elicoptere Black Hawk”, preciza fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O primărie din Buzău acuză ADS că a încheiat contracte ilegale

Primăria Comunei Vernești din județul Buzău se află în mijlocul unui scandal intens după ce a acuzat Agenția Domeniilor Statului (ADS) că a...

Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs merg la Jocurile Olimpice! România are 82 de sportivi calificați la Paris

România și-a mărit numărul de sportivi care vor participa la Jocurile Olimpice, după ce perechea alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat...

CEC Bank susține antreprenorii români și în 2024 prin Programul guvernamental IMM Plus

CEC Bank sprijină antreprenorii români și își reconfirmă angajamentul pe termen lung față de economia românească și în anul 2024, acordând credite cu dobânzi...
Ultima oră
Pe aceeași temă