7.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăFalimentul City Insurance lasă cratere pe piața auto

Falimentul City Insurance lasă cratere pe piața auto

Declararea falimentului City Insurance a destabilizat piața asigurărilor, iar numărul păgubiților este de ordinul sutelor de mii, deși clienții sunt în număr de peste 3 milioane. Tot mai mulți șoferi se vaită că stau cu mașinile avariate în așteptarea despăgubirilor.

Falimentul City Insurance. Ce spun păgubiții

După mai bine de 2 luni de la declararea falimentului City Insurance, mulți clienți s-au trezit ai nimănui. Și înainte erau întârzieri la plata despăgubirilor, însă acum odată preluați de fondul de garantare, mulți șoferi se văd abandonați, dezamăgiți și pe cont propriu, după ce au plătit polițe de asigurare auto.

,,Doar fraierii ca noi sunt obligați sa plătească RCA, în schimb, când ei trebuie sa despăgubească trec luni de zile până dau banii. Tu stai cu mașina stricată sau o faci pe banii tai până se gândesc ei să te despăgubească. Pentru ei de ce nu există un termen imediat ca să îți poți repara mașina?”, se întreabă Constantin, unul dintre păgubiți.

În acest moment, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) are peste 60.000 de cereri în valoare de aproximativ 600 de milioane de lei, o sumă pe care reprezentanții FGA speră o plătească cel târziu din decembrie.

Păgubiții au primit deja răspuns că cererile de plată au ajuns la cele depuse la data de 1 octombrie. ,,Din punctul meu de vedere se mișcă destul de greu. În al doilea rând, mi-au mai spus că după data de 29.11, toate cererile de plată care sunt înregistrate o să primească banii în aceeași zi, deși nu cred acest lucru.”, a spus Lorand, un alt păgubit.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) spune că termenul de 29 noiembrie pentru demararea plăților în contul City Insurance respectă prevederile legale care dispun că, în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei ASF de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existentei indiciilor stării de insolvență a asigurătorului.

Fondul este în drept să efectueze plăți din disponibilitățile sale, în vederea achitării sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, cu respectarea dispozițiilor legale, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative de plată reglementate de Legea nr. 213/2015. FGA a luat măsurile ce se impuneau și depune toate eforturile astfel încât prevederile legale să fie respectate.”, mai spus reprezentanții ASF. Retragerea autorizației de funcționare a City Insurance, liderul RCA cu 3 milioane de asigurați, a fost publicată pe 27 septembrie 2021, în Monitorul Oficial, astfel FGA poate să facă plăți către clienții sau păgubiții RCA ai acestei companii, în limita a 500.000 de lei pe fiecare contract de asigurare.

Falimentul City Insurance. Când se fac plățile de la FGA

De reținut este că plățile nu se vor putea face mai devreme de 2 decembrie, deoarece din în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie, sunt zile libere, acordate cu ocazia Zilei Naționale. Între timp, șoferii se văd nevoiți să cumpere în continuare polițe RCA care s-au triplat și mulți se tem să nu cadă din nou în capcana ca alt mare gigant de asigurări să calce pe urmele companiei City Insurence.

Recent, a fost depus un proiect de lege ca prețurile de referință propuse de ASF să fie obligatorii pentru companiile de asigurări auto și nu orientative cum sunt în prezent și pentru care jucătorii din piață și-au permis să scumpeacă asigurările peste noapte. De asemenea, în acest proiect a fost propusă și sancţionarea cu mărirea amenzii pentru faptele asigurătorilor RCA, de la 50.000 lei la 500.000 lei.

În schimb, aceste măsuri sunt deja contestate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare-Reasigurare din România (UNSAR), motivând că în proiect sunt incluse o serie de informaţii şi calcule fără fundamentare actuarială, plecând de la o serie de informaţii false ce au circulat în spaţiul public. Rămâne de văzut în ce variantă va fi votat proiectul de lege și dacă se va ajunge la o plafonare a prețurilor RCA și la o modificare a legii astfel încât șoferii să nu mai aștepte luni de zile până să fie despăgubiți.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Trendyol integrează primul brand românesc pe platformă

Produsele Gerovital sunt disponibile pentru a cumpăra în România Trendyol, cea mai mare platformă turcă de comerț electronic, deținută de gigantul chinez Alibaba, aduce pe...

Statul suplimentează personalul pentru recalcularea pensiilor cu 1.000 de noi angajări

Guvernul a decis să modifice Hotărârea de Guvern nr. 118/2012 privind statutul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), pentru a implementa servicii electronice avansate...

Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău, deschis traficului pe 23 decembrie

Luni, 23 decembrie, Lotul 1 al Autostrăzii A7 Ploiești – Buzău, între Dumbrava și Mizil, va fi deschis circulației publice fără restricții. Anunțul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă