18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInternaționalRenegații UE, Ungaria și Polonia, pălmuite din nou de Curtea Supremă

Renegații UE, Ungaria și Polonia, pălmuite din nou de Curtea Supremă

Ungaria și Polonia au fost din nou pălmuite de instanța supremă a Uniunii Europene pentru încălcarea standardelor statului de drept ale blocului comunitar, semn că prăpastia dintre UE și cele două națiuni renegate se adâncește și mai mult.

Ungaria a încălcat legislația UE cu politica sa dură anti-imigrație și prin „criminalizarea” eforturilor de a ajuta solicitanții de azil, a decis marți Curtea de Justiție a UE, potrivit Bloomberg.

Într-un caz separat, judecătorii UE din Luxemburg au decis că Polonia i-a acordat în mod ilegal ministrului justiției — care este și procurorul — prea multe puteri pentru a decide cu privire la promovarea sau retrogradarea judecătorilor.

Luptele vin pe fondul unei lungi saga de certuri cu privire la alunecarea standardelor democratice în cea mai mare națiune din Europa de Est a UE, Polonia și Ungaria. Sfidarea de către cele două state a legilor UE și a principiilor de bază ale Uniunii a provocat Comisia Europeană, autoritatea executivă a blocului comunitar, exact în momentul în care regiunea încearcă să-și revină din ravagiile economice declanșate de pandemie.

Pe lângă numeroasele cauze în justiție, ciocnirile au determinat UE să întârzie plata celor 36 de miliarde de euro (41 de miliarde de dolari) din fonduri de stimulare destinate Poloniei și 7,2 miliarde de euro pentru Ungaria.

Luna trecută, instanța supremă a Poloniei a decis că unele legi ale UE sunt incompatibile cu constituția țării, subminând o piatră de temelie a aderării la UE. Guvernul premierului Viktor Orban a decis acum să ceară Curții Constituționale să revizuiască o hotărâre a instanței UE referitoare la migrație, despre care comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders, a declarat că este „inacceptabilă”.

Reformele judiciare ample din Polonia, care au inclus scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor și utilizarea unei camere disciplinare controversate pentru judecători, au condus la o serie de dispute la nivelul UE.

Luna trecută, instanța UE a lovit Polonia cu o amendă zilnică record de 1 milion de euro, în cadrul conflictului în creștere rapidă asupra statului de drept, care a generat acuzații de „șantaj” de la Varșovia.

Anterior, aceeaşi instanţă europeană a aplicat o amendă de 500.000 de euro pe zi Poloniei pentru nerespectarea unei sentinţe privind sistarea operaţiunilor la mina de cărbune Turow de la frontiera cu Cehia.

Procurorul general al Poloniei a cerut Tribunalului Constituţional să decidă dacă reglementările invocate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru amenzile aplicate ţării sunt sau nu constituţionale.

Săptămâna trecută, Comisia a declarat că va solicita amenzi de la tribunalul UE pentru nerespectarea de către Ungaria a unei hotărâri anterioare a judecătorilor de top ai blocului, care se află în centrul politicii anti-imigrație a lui Orban.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă