Politicienii internaționali și jurnaliștii deopotrivă s-au distrat teribil încercând să învețe cum să pronunțe numele de familie al noului premier al Ungariei în 2015: Gyurcsany. Astăzi, au probleme similare cu candidatul la funcția de prim-ministru a țării, Peter Marki-Zay, primarul orașului Hodmezovasarhely.
Puțini se așteptau ca Peter Marki-Zay, un fost expert în marketing și om de afaceri, vorbitor fluent de limbă engleză, să învingă politicieni mult mai cunoscuți la primarele comune ale opoziției din octombrie. MZP, așa cum este cunoscut în mod colocvial, era cotat slab înainte de primul tur și părea foarte puțin probabil să ajungă în a doua și ultima rundă. Dar a reușit, cu doar 21 la sută din voturi, iar apoi, cu ajutorul unei prezențe mari și a retragerii tactice a primarului din opoziția Budapestei, Gergely Karacsony, a obținut aproape 57 la sută din voturi în turul final. .
Peste 850.000 de buletine de vot au fost votate în timpul primarelor opoziției – ceea ce înseamnă că aproape 11% dintre alegătorii țării au participat. Acest lucru ar califica un rezultat important chiar și după standardele țărilor în care sunt organizate în mod tradițional primare, cum ar fi SUA și Franța. Cu peste 370.000 de voturi exprimate în total pentru Marki-Zay, el se bucură de o puternică legitimitate în rândul opoziției.
Timp de luni de zile, partidul de guvernământ Fidesz a renunțat la Marki-Zay, pregătindu-se, în schimb, pentru Karacsony sau Klara Dobrev ca adversar al lui Viktor Orban în 2022. Prin urmare, victoria surpriză a primarului din Hodmezovasarhely l-a prins pe Orban și echipa sa cu garda jos.
Având în vedere că opoziția Ungariei se unește în spatele unui singur candidat pentru a-l învinge pe Orban anul viitor, Marki-Zay este acum liderul de facto al unui bilet comun a șase partide, în ciuda faptului că nu este afiliat cu niciunul dintre aceste partide. Acest paradox dezvăluie unul dintre atuurile sale cheie: el a reușit să convingă alegătorii critici din punct de vedere instituțional să ia parte la turul al doilea al primarelor – critici pentru establishment nu numai în sensul că sunt supărați pe regimul Orban, ci și în sensul că și ei sunt nemulțumiți de opoziție.
Potrivit sondajelor și modelelor de vot, candidatura lui Marki-Zay a atins bine printre generațiile mai tinere și inteligența urbană a țării și se încadrează, de asemenea, în Zeitgeist-ul populist internațional. Sentimentele anti-establishment și noi partide și mișcări politice s-au dovedit a fi importante în mai multe țări, ducând la ascensiunea lui Emmanuel Macron în Franța, Volodymyr Zelensky în Ucraina și Igor Matovic în Slovacia, în ultimii ani.
Dar aceste comparații nu trebuie exagerate în cazul lui Marki-Zay.
Deși predispus la declarații bombastice, Marki-Zay nu este deloc vag cu privire la punctul său de vedere ideologic, definindu-se ca un adevărat creștin conservator și pro-european și transatlanticist. Rezultatele arată că diferențele ideologice abia au contat în timpul primarelor: chiar și unii dintre cei mai liberali alegători au votat pentru candidatul mai conservator din turul doi. Unul dintre motive este că ei căutau cel mai puternic contestator al lui Orban și presupuneau că un politician conservator ar avea șanse mai mari să-l învingă pe actualul prim-ministru decât unul liberal.
Marki-Zay este, de asemenea, destul de non-populist când vine vorba de cheltuielile guvernamentale. În timpul primarelor am asistat la o erupție de promisiuni din partea diferiților candidați cu privire la creșterea salariilor pentru profesori, asistenți medicali, medici și alții, în timp ce el a fost singurul care a chemat la prudență și suveranitate.
Organizarea și gestionarea cu succes a primarelor, prezența mare la vot și rezultatele concludente sunt motive pentru care partidele de opoziție ar trebui să sărbătorească. Dar mai sunt multe de făcut dacă doresc să obțină un număr suficient de voturi pentru a câștiga majoritatea locurilor în parlament – mai ales în orașele mici și așezările unde opoziția are un sprijin mai scăzut.
Dinamica mașinii a șase partide de opoziție implică, de asemenea, riscuri și potențial de lupte interioare. Există deja semne ale unei lupte pentru dominație între Coaliția Democrată a lui Gyurcsany/Dobrev (posibil în concert cu Jobbik) și Marki-Zay. Este puțin probabil să arunce în aer opoziția, dar ar putea reduce eficiența operațiunilor lor.
Un sondaj recent sugerează că opoziția are un impuls: o pluralitate de 47% dintre respondenți au declarat că vor să-l vadă pe Orban învins anul viitor. Dar pentru a depăși distorsiunile sistemului electoral, cum ar fi circumscripțiile gerrymandered, opoziția trebuie să câștige cu cel puțin 4-5 puncte procentuale pentru a fi sigură că va învinge Fidesz.
Alianța de opoziție trebuie, de asemenea, să depășească uriașa defalcare a cheltuielilor preelectorale a Fidesz, care a promis o a 13-a pensie lunară pentru bătrâni, scutiri de taxe pentru tineri și declarații fiscale pentru familii.
Marki-Zay, el însuși, va trebui, de asemenea, să reziste la atacurile vicioase de caracter din partea a ceea ce a devenit cea mai centralizată și mai competentă mașină de dezinformare din Europa, care operează cu fonduri nelimitate. Propaganda pro-guvernamentală îl va picta pe Marki-Zay drept un stângist de carieră și un prieten al lui Gyurcsany – fostul prim-ministru nepopular a cărui soție tocmai a învins-o la primare – precum și candidatul ales al UE, pe care Orban îl subminează și îl învinovățește în mod obișnuit pentru eșecurile partidului său.
Chiar și așa, cu Marki-Zay ca lider comun al opoziției, guvernul maghiar este de învins – un lucru pe care Orban acum îl realizează.