Două grupuri mari de migranți au reușit să pătrundă pe teritoriul Poloniei, după ce au distrus porțiuni din gardul de sârmă. Autoritățile au prins o parte dintre aceștia și i-au împuns înapoi la granița cu Belarus.
Situația migranților de la granița dintre Polonia și Belarus se agravează de la o zi la alta. Autoritățile poloneze au raportat că două grupuri mari de refugiați au pătruns pe teritoriul țării, după ce au distrus câteva porțiuni din gardul de sârmă ghimpată. Agenția de presă poloneză PAP a relatat că zeci de persoane au intrat în țară prin apropierea satelor Krynki și Bialoweza.
O purtătoare de cuvânt a declarat pentru postul de radio că barierele și gardul au fost îndepărtate cu forța. În imaginile de pe rețelele de socializare sunt surprinși câțiva migranți care îndepărtau sârma ghimpată de pe garduri chiar sub ochii forțelor de ordine, care încercau să îi îndepărteze cu spray-uri lacrimogene.
Totodată, autoritățile poloneze au reușit să prindă o parte dintre aceștia, pe care i-au și dus înapoi la granița cu Belarus. Între timp, unii sunt căutați prin apropiere. Pe partea belarusă a graniței se află încă mii de refugiați pe care polonezii refuză să îi primească pe teritoriul lor.
În ultimele săptămâni Polonia a trimis sute de întăriri la frontieră, unde a instalat și un sistem de protecție de sârmă ghimpată. Pe de altă parte, acțiunile forțelor de ordine poloneze sunt condamnate de diverse organizații care cer autorităților să îi primească pe refugiați în țara lor și să le asigure protecția.
Țările străine cer sancțiuni urgente pentru regimul lui Aleksandr Lukalenko. Ministrul de externe german Heiko Maas l-a acuzat pe președinte de exploatarea „fără scrupule” a migranţilor prin trimiterea acestora la graniţa cu Polonia și cere măsuri imediate. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene citat de Reuters, a susținut că aproximativ două mii de migranți încearcă acum să intre în Polonia, dispre Belarus.
Ba mai mult, l-a acuzat pe Lukașenko, numit și „ultimul dictator al Europei”, de o „abordare în stil gangsteresc”. Executivul comunitar a anunțat că pregătește sancțiuni împotriva companiilor aeriene care asigură transportul migranţilor din Orientul Mijlociu către capitala Belarusului.
Pe partea opusă, premierul Poloniei susține că în spatele crizei migranților stă Rusia, iar Belarus nu este decât un executant. Morawiecki, îl acuză pe Vladimir Putin de orchestrarea situației de la granița Uniunii Europene. „Lukașenko este doar un executant al acestui nou asalt. Asaltul are un sponsor care poate fi găsit la Moscova, iar acest sponsor este Vladimir Putin”, a spus Morawiecki în timpul unei dezbateri de urgență de la parlamentul din Varșovia. De asemenea, oficialul a adăugat faptul că Rusia încearcă acum o perturbare a regiunii pe care a controlat-o în perioada Uniunii Sovietice.
În același timp, Rusia a sugerat că Uniunea Europeană ar putea pune capăt crizei migranților dacă ar oferi sume de bani Belarusului. Așa-zisa propunere a venit din partea ministrul rus de externe Serghei Lavrov, care a făcut o comparație cu situația migranților veniți din Turcia.
Lavrov a spus în timpul unei conferințe de presă de la Moscova că „de ce atunci când refugiaţii vin dinspre Turcia UE oferă asistenţă financiară pentru ca ei să rămână în Republica Turcia? De ce nu este posibil ca şi belaruşii să fie ajutaţi la fel?”. Ba mai mult, oficialul rus a dat vina pe politica adoptată de UE și NATO în Orientul Mijlociu și Africa de Nord pentru criza migranților de la graniță.
De la începutul anului și până în prezent, aproximativ 30.000 de migranți veniţi majoritatea din Orientul Mijlociu şi Africa au încercat să ajungă în UE, trecând prin Polonia. Forțele de ordine poloneze au încercat până acum să țină sub control situația și să îi împiedice pe oameni să încalce teritoriul.
Totuși, conflictele și confruntările s-au intensificat, motiv pentru care autoritățile întăresc paza de la graniță și se așteaptă la violențe în orice moment. Lukașenko, de asemenea, a profitat de circumstanțe pentru a critica „acțiunile dure al polonezilor împotriva civililor de la graniță”, într-o încercare de a da vina pe Polonia pentru haosul produs.