-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalNord Stream 2, la câteva luni distanță de ameliorarea problemelor de gaz...

Nord Stream 2, la câteva luni distanță de ameliorarea problemelor de gaz din Europa

Controversata conductă de gaze Nord Stream 2 din Rusia ar putea avea nevoie de încă câteva luni pentru a elimina birocrația rămasă înainte să înceapă să pompeze gaze naturale în Germania pentru a ajuta la atenuarea crizei energetice a Europei.

Proiectul Mării Baltice, care a stârnit îngrijorări cu privire la controlul de către Kremlin al aprovizionării cu energie a continentului european, inclusiv în rândul Verzilor din Germania, este finalizat și așteaptă certificarea din partea autorităților naționale și ale Uniunii Europene. Președintele rus Vladimir Putin s-a angajat să intensifice furnizarea de gaze și a spus că Nord Stream 2 poate fi activat „a doua zi” semnării reglementărilor.

Cu toate acestea, conducta ar putea să nu fie aprobată până în luna mai, dacă autoritățile de reglementare folosesc tot timpul care le este permis. Rămâne de văzut dacă birocrații ar fi dispuși să accelereze procesul dacă problemele energetice ale Europei se intensifică.

Creșterea prețurilor din domeniul energiei, împreună cu livrările sub capacitate din ultimele săptămâni, au generat acuzații din partea oficialilor europeni că Rusia limitează aprovizionarea pentru a pune presiune asupra autorităților pentru a acorda certificarea noii conducte.

Cadranul politic este puțin probabil să se miște prea mult. Guvernul german sub conducerea cancelarului în exercițiu Angela Merkel a fost ferm în sprijinul său pentru proiect, față de obiecțiile Statelor Unite și ale unor parteneri ai Uniunii Europene, precum și ale vecinului Rusiei, Ucraina.

Odată cu Olaf Scholz, un social-democrat al cărui partid a susținut ferm conducta, căutând să formeze un nou guvern care să-i succedă, o schimbare în politică nu este la orizont.

Cu toate acestea, Verzii, a doua cea mai mare forță politică care negociază o coaliție, s-au opus de multă vreme proiectului. Co-liderul Robert Habeck, care va juca un rol principal în orice nou guvern, a întărit miercuri apelurile partidului ca noua conductă să adere la regulile UE și a acuzat Rusia că folosește proiectul ca instrument de șantaj.

„Dacă mă întrebați dacă Nord Stream 2 ar trebui să fie permis să intre online, aș spune doar dacă toate regulile europene sunt respectate”, a spus Habeck într-un interviu pentru radio Deutschlandfunk, adăugând: „Nu aș vedea asta ca fiind cazul în acest moment și m-aș îndoi de asta.”

Agenția Federală de Rețea a Germaniei are termen până pe 8 ianuarie să emită un proiect de decizie privind certificarea conductei Nord Stream 2, la sfârșitul unei ferestre de patru luni după ce documentele au fost depuse autorităților germane.

Aprobarea pare să fie o concluzie deja luată după ce Ministerul Economiei de la Berlin a emis luna trecută o evaluare în care spunea că Nord Stream 2 nu prezintă niciun risc pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei și a UE.

Proiectul de decizie va fi apoi predat Comisiei Europene pentru revizuire, în special dacă conducta respectă regulile UE care stipulează că activitatea de transport de gaze este separată de producție și vânzări – un proces cunoscut sub numele de separare.

Un grup de parlamentari înalți ai Parlamentului European i-au scris luna trecută o scrisoare comisarului UE pentru Energie, Kadri Simson, avertizând că Nord Stream 2 nu se conformează cerințelor de separare. Ei au cerut o aderență „clară și robustă” la regulile energetice europene, un punct indicat de Habeck, al Verzilor germani.

Dar constatarea Comisiei nu este obligatorie, limitând sfera de aplicare a opririi proiectului. Mai probabil este o întârziere. UE are două luni pentru a ajunge la o concluzie, care poate fi prelungită cu încă două luni.

Numai atunci autoritatea de reglementare din Germania poate acorda certificarea – potențial amânând data de începere a Nord Stream 2 până în anul viitor.

„Dacă autoritatea de reglementare germană permite livrările mâine, livrările vor începe poimâine”, a spus președintele rus Vladimir Putin, luna trecută la Soci.

Opoziția față de conductă, în special în rândul statelor membre din estul UE, cum ar fi Polonia, rămâne puternică, iar guvernul de la Varșovia a cerut luna trecută Comisiei să lanseze o anchetă privind posibila manipulare a pieței de către proprietarul Nord Stream 2, Gazprom PJSC.

Brațul executiv al UE a declarat că interoghează producătorii și furnizorii de gaze în timp ce examinează „toate acuzațiile de posibile comportamente anticoncurențiale” pentru a verifica dacă actualele creșterile ale prețurilor sunt legate de încălcările antitrust.

O dispariție politică a proiectului este aproape exclusă. Merkel a fost de acord, într-o declarație cu SUA, că Germania va lua măsuri dacă Putin va folosi energia drept arme, dar nu există nicio intenție la Berlin de a închide conducta.

Scholz poartă discuții pentru formarea unui guvern cu Verzii și cu democrații liberi pro-business, ambii fiind oponenți fericiți ai Nord Stream 2 în campanie. Dar, fiind cel mai mare partid din guvern, SPD ar bloca aproape sigur orice comunicare dintr-un acord de coaliție care ar pune în pericol proiectul.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...
Ultima oră
Pe aceeași temă