Din motive variate, tot mai mulți români ajung la șomaj tehnic, ceea ce înseamnă automat și venituri scăzute cu 25 la sută din salariu. Dacă e pe termen scurt, mulți se bucură, însă pe termen lung, bugetele a câtorva sute de mii de români sunt afectate.
În timp ce unii salariați se plâng că nu își pot lua nici măcar 3 zile de concediu, sunt și români care sunt băgați cu forța în șomaj tehnic, ceea ce înseamnă bani mai puțini cum în prag de iarnă cu produsele scumpite la raft cu 15%, cu 1 litru de combustibil ce stă să sară de 8 lei și cu tarife la întreținere aproape dublate.
Dacă vorbim despre industria auto și alte fabrici de profil, criza semi-conductorilor a făcut un obicei de șomaj tehnic pentru acești angajați care la 2 luni mai intră câte o săptămână cel puțin în șomaj tehnic, iar automat și salariu primit este cu 25 la sută mai mic. În schimb, dacă vorbim despre părinți la modul general indiferent de domeniul în care lucrează, sunt zeci de mii de cazuri în care unul dintre părinți trebuie să ceară șoamj tehnic pentru a sta acasă cu copilul și a-l supraveghea în timpul școlii online.
Șomaj tehnic doar cu acordul angajatorului
„Pentru anumite sectoare, precum sistemul energetic naţional, radioul, televiziunea publică, telecomunicaţiile, acest sprijin se realizează doar cu acordul angajatorului. Fac excepţie de la acordarea de zile libere angajaţi din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţi sanitare publice.”, a precizat Raluca Turcan, ministrul demis al muncii, într-o conferință de presă.
Referitor la măsura privind acordarea de zile libere plătite părinţilor copiilor aflaţi în şcoala online, ministrul Muncii a precizat că aceasta va acoperi 75% din câştigul salarial mediu brut al părintelui, pentru fiecare zi liberă acordată. „În ceea ce priveşte OUG pentru acordarea de zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor care se află în şcoala online, estimăm ca prin prelungirea acestei măsuri să existe un număr de aproximativ 20.000 de beneficiari şi un efort financiar de 50 de milioane de lei pe lună. Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi, în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cu condiţia să nu fie în activitate de telemuncă”, a mai explicat Turcan.
Începând cu data de 4 octombrie şi până la finalul anului 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, ca urmare a efectelor produse de coronavirus, salariaţii vor putea beneficia de o indemnizaţie stabilită la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, indemnizaţie suportata din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 .
Cum se decontează șomajul tehnic?
Angajatorii vor depune la AJOFM în raza cărora îşi au sediul social o cerere semnată şi datată de reprezentantul legal însoţită de o declaraţie pe propria răspundere şi de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizaţie. Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară. Plata indemnizaţiei se va face în conturile deschise de angajatori la instituţiile de credit în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. Angajatorul va plăti indemnizaţia în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la primirea de către angajator a sumelor. Așadar, chiar și cu aceste măsuri sunt multe nemulțumiri în cazul anagajaților, mai ales că au fost și cazuri în trecut în care angajatorii au aplicat pentru șomaj tehnic, iar angajații erau obligați să vină și lucreze.