7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăOp & EdRomânia. Negru de la doliu și nu numai

România. Negru de la doliu și nu numai

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 ne fixează pe un teribil ultim loc pe planetă. La fel cum ne situează pe teribile locuri de la cozile clasamentelor tot ceea ce contează: sănătate, bunăstare, cultură, economie, viață politică. O lungă listă de neîmpliniri și eșecuri ne însoțește de parcă România, una dintre cele mai frumoase și pline de resurse țări ale lumii, ar fi condamnată să se adâncească neîncetat într-o veșnică gaură neagră.

Și de parcă noi, românii, suntem condamnați să trăim suportând toate avatarurile unei lumi care nu ar merita să existe… De multe ori, îmi pun întrebarea unde greșim? Dar și alte întrebări ar trebui pus: cine greșește, de ce există atâta persistență în greșeală, de ce nu răspunde nimeni pentru deciziile luate atunci când a fost în funcție și a luat decizii proaste?

Aparent, un cerc democratic se închide la fiecare vot. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Închiderea cercului democratic prin vot înseamnă schimbarea unora de care nu mai suntem mulțumiți, cu alții, care promit că vor face mai mult și mai bine pentru oameni. Dar cartonașul galben pentru neîmplinire nu este suficient. Propoziția „nu te mai votez pentru că ai condus țara greșit” nu închide cercul acela despre care vorbeam, al democrației. Cei care au greșit trebuie să răspundă mult mai amplu pentru greșeli. Eșecurile unei clase politice sunt eșecurile întregii populații. Dar dacă populația plătește din greu fiecare astfel de eșec, politicienii riscă doar să nu mai fie aleși. Nu cred deloc că este suficient!…

Suntem la coada planetei pentru că managerii acestei țări sunt perfect incapabili!

Este inadmisibil ca pandemia de COVID-19 să facă ravagii în România acum. Valul al patrulea trebuia să ne găsească pregătiți. Să avem medicamente, paturi suficiente în secțiile de terapie intensivă, resurse să facem teste multe (nu în număr limitat!), reviziile electrice și ale aparatelor necesare în tratamentul acestei boli! Spitalele dedicate pentru COVID-19, mă refer la Spitalul Modular din Pipera și la cel din Lețcani – sunt înca nefuncționale. De ce? Oamenii mor…

Aveam experiența anului trecut, dar nu am învățat nimic din aceasta! La cârma Ministerului Sănătății s-au perindat patru miniștri plini, pentru a ajunge acum la un ministru interimar care mai are responsabilitatea unui alt minister. În plină pandemie, noi nu avem management al sănătății la nivel înalt! Inadmisibil! DE CE?!

Dacă ar fi să tragem pe cineva la răspundere pentru această incredibilă brambureală, nici nu am avea pe cine, pentru că, acolo, la vârful sănătății, nu există un ministru plin, asumat, responsabil. Da, putem să îi întrebăm pe cei care au condus ministerul de ce sistemul de sănătate este la marginea prăpastiei, de ce nu sunt locuri în spitale pentru pacienții care au suferințe cronice (cardiace, hepatice, neoplazice), altele decât COVID-19. Dar rămânem cu întrebarea…

Tot ce știu conducătorii noștri este să se certe pentru putere.

Iar marea lor problemă este că atunci când ajung la putere, nu știu ce să facă pentru oameni. Asistăm de luni bune la un spectacol jenant, împănat cu scandaluri, susținut de orgolii absurde și dăunător din toate punctele de vedere.

Din păcate, echilibrul și preocuparea reală pentru ieșirea din criză lipsesc și la nivelul Președintelui României. Desigur că domnia-sa își dorește rezolvări reale pentru crizele pe care le trăim, dar mesajele Președintelui Klaus Iohannis sunt. Ba susține un partid, ba condamnă alte partide …

Nu vreau să fac o analiză politică, dar vreau să spun în vremuri grele, conducătorii României ar trebui nu doar să fie solidari cu poporul și să muncească zi și noapte pentru acesta, ci și să dea dovadă de unitate. Virusul nu ține cont nici de culoarea politică, nici de interesele guvernamentale. În fața unui astfel de pericol – pe care îl asemăn unui veritabil război – politicienii, fie aceștia de la putere, fie din opoziție, ar trebui să se solidarizeze pentru a putea da un răspuns unitar și eficient acestei pandemii.

Oare dacă un liberal ar trebui să fie operat de un chirurg social-democrat ar refuza operația?

Întrebarea este valabilă și pentru ceilalți lideri politici. Ar refuza un progresist o rețetă prescrisă de un medic liberal doar pentru că medicul este membru sau simpatizant al unui partid pe care acum îl urăște? Doar punând aceste întrebări, realizăm absurdul situației în care ne aflăm…

Lipsa de unitate se vede pe foarte multe paliere și are o explicație: de foarte mult timp, discursul public (al oricui, nu doar al politicienilor) este încărcat de ură. Suntem martorii unei revărsări de resentimente care ne afectează nu doar concret, în plan social sau economic, ci și în plan psihologic. Nimeni nu flutură steagul alb, toată lumea flutură o lance în care trebuie să se afle capul dușmanului!…

Încărcătura negativă a atitudinii și discursului politic se amplifică prin mass-media. Adevărul este mai puțin important decât scandalul, pozitivul este călcat în picioare de orice este negativ. Iar acest lucru se resimte, iată, în pandemie prin atitudinea diferită și de multe ori agresivă și ostentativă a oamenilor în fața vaccinării.

Criticii vaccinurilor anti-COVID-19 nu au nicio pregătire științifică!

Lipsa de fermitate a autorităților este o altă caracteristică a acestor vremuri triste. Este inacceptabil ca oameni care habar nu au despre vaccinare să aibă opinie despre aceasta! Nu cred că vreunul din acești vajnici „opiniști” anti-vaccinare își duce autoturismul stricat la un …bucătar ca să îl repare. Nu cred că atunci când are copilul bolnav îl duce la o firmă de IT. Nici că atunci când are cățelul bolnav îl duce la vreo unitate militară!…

Oameni buni, dacă tot suntem abandonați de o clasă politică iresponsabilă, haideți să avem noi înșine grijă de noi! Iar în această pandemie, singurul remediu eficient este vaccinul. Este cea mai importantă recomandare a medicilor de specialitate, nu se poate să fim absolvenți de liceu, sau de facultate de inginerie, sau chiar fără școală și să spunem că vaccinarea nu este ceea ce trebuie! Democrația nu înseamnă că oricine poate vorbi despre orice, chiar dacă nu știe nimic despre subiect!

Căutați pe Internet istorii despre vaccinuri. Veți vedea că boli extrem de grave au fost eradicate sau aproape eradicate. Milioane de oameni trăiesc azi pentru că s-au vaccinat în copilărie. Cățeii pe care îi avem acasă sunt vaccinați. Animalele din gospodării și ferme sunt vaccinate. Suntem noi mai cu moț? Dacă da, riscăm să blocăm secțiile de anestezie și terapie intensivă. Sau, mai rău…

Repet, cu toată autoritatea mea profesională de medic și profesor universitar că singura soluție pentru a ieși din criza de sănătate în care ne aflăm este vaccinul. În politicieni este limpede că nu mai putem avea încredere, dar în medici și în specialiștii în medicină trebuie să avem.

Îi felicit pe medicii și pe colegii lor, cei pe care îi numim, generic, personal medical, pentru efortul uriaș pe care îl depun în fiecare zi. Este cea mai mare dovadă de patriotism și dragoste de oameni. Ascultați-i!

Vă doresc tuturor sănătate și înțelepciune!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

CTP: Cine poate să-l oprească pe Simion

Istoria se repetă? Paralele între alegerile din 2000 și dilemele politice de astăzi Cristian Tudor Popescu analizează provocările politice actuale, trasând paralele cu alegerile...

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Sectorul construcțiilor, în creștere în septembrie datorită infrastructurii. Rezidențialul și birourile, pe minus

Sectorul construcțiilor, un pilon al economiei din ultimii ani, a înregistrat o creștere de 2,4% în septembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului...
Ultima oră
Pe aceeași temă