0.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAnaliză Termene.ro: Piața jocurilor de noroc și a pariurilor din România, scădere...

Analiză Termene.ro: Piața jocurilor de noroc și a pariurilor din România, scădere de 50%

Ultimul an a însemnat pentru industria jocurilor de noroc și a pariurilor o reducere semnificativă a activității desfășurate, arată o analiză Termene.ro. Studiul relevă că piața jocurilor de noroc și a pariurilor a înregistrat un declin de aproximativ 50%, superior ca procent chiar și industriei HORECA, a cărei scădere a fost de 30%.

Din punct de vedere valoric, anul 2020 a însemnat o scădere a încasărilor cu aproximativ 5 miliarde de lei, de la 10 miliarde de lei (valoarea înregistrată la nivelul anului 2019) la 5,13 miliarde lei (valoarea înregistrată la nivelul anului 2020). În anul 2018, veniturile companiilor care activează în domeniul jocurilor de noroc și al pariurilor au fost de 9,16 miliarde de lei.

Scăderea veniturilor la aproape 50% din cele aferente anului 2019 este cauzată și de faptul că la nivelul populației competențele digitale sunt slabe. Opțiunile de pariere on-line, deși puse la dispoziție de majoritatea actorilor din acest domeniu, sunt încă insuficient accesate de clienți. 

Profituri de aproape 10 ori mai mici

Dacă în alte domenii restrângerea activității a venit la pachet și cu eficientizarea acesteia, lucru vizibil în indicatori precum rata profitabilității, în cazul de față, anul 2020 a generat o scădere masivă a profiturilor pe care industria jocurilor de noroc și a pariurilor le-a obținut.

Din punctul de vedere al profitului, în anul 2020, la nivelul întregului domeniu s-au obținut aproximativ 187 milioane lei profit, în scădere de la peste 1 miliard lei, valoarea înregistrată în anul 2019, sau 840 milioane lei, valoarea înregistrată în anul 2018. 

Efect al ratei de scădere mai accentuate în cadrul profiturilor (scădere de 10 ori raportat la anul anterior) comparativ cu cea a veniturilor (reducere de doua ori raportat la anul anterior) la nivelul domeniului s-a înregistrat și o scădere accentuată a profitabilității. Astfel, dacă în anul 2019 profitabilitatea era de 10,85%, anul 2020 a adus o scădere a acestui indicator la 3,66%. În anul 2018 valoarea indicatorului era de 9,17%, aproximativ similară cu cea înregistrată în anul 2019.

”Domeniile în care structura costurilor este variată au un potențial de eficientizare mai ridicat decât cele unde aceasta este mai simplă. În cazul domeniului de față, există un număr limitat de tipuri de cheltuieli – angajații, chiria sau furnizorii de utilități, ceea ce face destul de dificil procesul de eficientizare”, afirmă Adrian Dragomir, co-fondator Termene.ro și Business Innovation Consultant. 

În condiții de încasări reduse eficientizarea este aproape imposibilă

Scăderea drastică a încasărilor a avut ca efect scăderea numărului de angajați – de la peste 27,6 mii în anul 2019 la mai puțin de 18,4 mii în anul 2020. În anul 2018 în domeniu lucrau aproximativ 26,9 mii de persoane. Dintre acestea, peste jumătate (aproximativ 11.000) sunt angajați în firmele care au sediul în județul Ilfov.

Din punctul de vedere al numărului de companii care au raportat situații financiare aferente fiecărui an analizat, trendul este, de asemenea, descrescător. Pentru anul 2018 au fost 924 de companii care au depus situații financiare, în anul 2019 numărul acestora s-a redus la 828, iar în anul 2020 doar 645 de entități au mai depus situațiile financiare anuale.

Cât de mare este riscul de insolvență?

Scăderea veniturilor înregistrate a avut ca efect o creștere a timpului în care o societate își plătește datoriile cu peste 70 de zile.  Astfel, dacă la nivelul anului 2019, timpul mediu de plată a datoriilor era de 100 de zile, în creștere ușoară de la 82 de zile (cât era în anul 2018), în anul 2020 aceasta a crescut la 172 de zile.

Și în cazul sumelor pe care societățile din domeniu trebuie să le încaseze s-au înregistrat creșteri, dar mai scăzute, de doar 16 zile, de la 58 de zile, timp mediu pentru anul 2019, la 74 de zile, timp mediu pentru anul 2020. În anul 2018, timpul mediu de încasare a creanțelor era de 41 de zile.

În ciuda faptului că domeniul a înregistrat scăderi pe toate planurile, în anul 2020 există mai puține firme care au risc ridicat de intrare în insolvență comparativ cu anul 2019. În anul 2019, din 100 de companii 53 aveau risc scăzut de intrare în insolvență pe când în anul 2020, numărul acestora a crescut la 56. Concomitent, firmele cu risc crescut de a intra în insolvență a scăzut, de la 44 din 100 în anul 2019 la 40 în anul 2020. În termeni non – economici, riscul de a intra în insolvență poate fi asociat cu riscul ca firma să  nu-și mai poată plăti  colaboratorii.

Despre Termene.ro  

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii au acces la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

După S.O.S., încă un partid își declară susținerea pentru Călin Georgescu

Preşedintele AUR, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale, a afirmat, luni, că România are ”şansa” unui guvern şi a unui preşedinte suveranist. ”România s-a trezit!...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...
Ultima oră
Pe aceeași temă