6.3 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăTechOchelari pentru calculator. Ce sunt și la ce folosesc?

Ochelari pentru calculator. Ce sunt și la ce folosesc?

În ultima vreme tot auzim că trebuie să ne protejăm ochii împotriva luminii albastre când lucrăm la calculator și aflăm din ce în ce mai mult despre cunoscuți că poartă ochelari pentru calculator. Cât e mit, cât e adevar științific, cât e marketing?

Suntem cu toții de acord că toate aceste ecrane care ne înconjoară probabil ne afectează în vreun fel vederea. Televizoare în toate camerele, calculator acasă și la serviciu, telefonul foarte mult folosit, copiii noștri permanent în fața unui ecran, peste tot ecrane, la muncă și la relaxare… În plus, după ore îndelungate de lucru la calculator, parcă nu mai vedem la fel de bine, ochii ne obosesc, uneori ne doare capul… Această lumină albastră atât de blamată să fie cauza? 

Ce spune știința?

Se pare că mulți cercetători cad de acord asupra faptului că o parte din lumina emisă de ecranele acestor aparate și de lămpile LED poate fi răspunzătoare pentru apariția peste ani a unor boli grave ale ochiului. Este vorba despre lumina albastru-violet, dar care se află prezentă și afară, în lumina naturală. S-a stabilit că doar anume lungimi de undă sunt dăunătoare, restul pot fi chiar benefice pentru reglarea ritmului zi-noapte și pentru producția de melatonină.

Cum facem, deci, să ne protejăm ochii?

În primul rând trebuie să avem grijă să nu ne obosim ochii peste măsură: să facem pauze în care să lăsăm ochii să se relaxeze. Chiar la birou, în timp ce lucrăm trebuie să ne oprim câteva zeci de secunde și să privim în depărtare pentru o vreme.

In ceea ce privește ecranele, pare util să folosim un filtru care să blocheze exact acea parte din lumina albastru-violet care poate afecta negativ sănătatea ochilor noștri. Filtrul este reprezentat de un tratament împotriva luminii albastre dăunătoare aplicat lentilelor noastre, iar ochelarii devin așa numiții ochelari pentru calculator. Dar ei sunt ochelari pentru televizor, smartphone și pentru tot ce produce lumina albastru-violet care ne poate face rău ochilor, nu doar ochelari pentru calculator.

Tratamentul poate fi folosit pentru orice lentile de plastic (nu se aplică pe lentile de sticlă) de orice tip (monofocale, bifocale, progresive), cu orice dioptrii și are prețuri foarte diferite (pret lentile pentru calculator) în funcție de tehnologiile folosite pentru obținerea lui. La fel de bine, pot fi ochelari pentru calculator și fără dioptrii, pe care să îi purtăm când petrecem multă vreme în fața ecranelor care emit aceasta lumină albastră dăunătoare, chiar dacă nu purtăm în mod obișnuit ochelari.

Cum ne facem acești ochelari pentru calculator?

Va trebui să alegeți în paralel cu tipul de lentile și producătorul acestora pentru că, de fapt, fiecare producător are cate un set de tratamente de protecție împotriva luminii albastre, set care cuprinde cam toate tratamentele de care e nevoie ca lentila să fie rezistentă și protejată și să va ajute să vedeți bine: antireflex, hidrofob, oleofob, antizgâriere, antimurdărire, antistatic, antiaburire, protecție la razele UV. Dacă ar fi să enumerăm câteva exemple:

  • Crizal Prevencia este setul de tratamente al producatorului de lentile nr. 1 în lume, Essilor, și are incluse tratamentele antireflex, hidrofob, antistatic, antizgâriere, antimurdărire și protecția împotriva luminii albastre dăunătoare.
  • Blue Control este setul de tratamente al producătorului de lentile Hoya și include ca tratamente: antireflex, oleofob,  hidrofob, rezistență la zgîriere și protecția împotriva luminii albastre nocive.
  • Ultra Blue si Arus Blue sunt două seturi de tratamente în portofoliul Rhein Vision având tratamente antireflex, hidrofob, oleofob, antizgâriere, antistatic si protecție împotriva luminii albastre, diferența fiind că Arus Blu, superior lui Ultra Blue, este destinat lentilelor  speciale, de comandă
  • Seecoat Blue UV este setul de tratamente al producatorului de lentile Nikon și conține, pe lângă un super tratament rezistent la zgârieturi, unul antireflex, super hidrofob și oleofob, antistatic, filtru împotriva luminii albastre si protecție UV.
  • Solitaire Protect Balance 2 de la producătorul Rodestock are un tratament foarte bun antireflex, o rezistență la zgârieturi foarte mare, rezistență la schimbările de temperatură, proprietatea de respingere a prafului, a murdariei și a apei, pe lângă protecția împotriva luminii albastre.
  • Tokai Blue Coating (TBC) de la producătorul de lentile Tokai conține pe lângă celalate tratemente uzuale și pe cel necesar pentru a proteja ochii de lumina albastră dăunătoare.

Tratamentul împotriva luminii albastre poate fi aplicat și lentilelor pentru ochelarii pe care îi purtăm continuu, fie ei cu lentile monofocale, progresive sau lentile bifocale, nu doar celor pe care îi purtăm când lucrăm la calculator. El aduce astfel un plus de protecție pentru ochii noștri fie afară, fie în interior. Foarte mulți aleg, în situația în care cumpără ochelari pentru copii, și o protecție față de lumina albastră dăunatoare, știut fiind cât timp petrec aceștia în contact cu dispozitivele digitale.

Prețurile pentru aceste tratamente diferă foarte mult de la un producător la altul și în funcție de materialul lentilei, de necesitatea de a comanda lentile de stoc sau unele mai speciale și acoperă o plajă de la 150 lei la peste 600 lei. Am aflat aceste prețuri din magazinul online ochelari.com unde pot fi găsite toate variantele prezentate, pe lângă multe alte oferte de rame și lentile și unde putem vedea clar cum influențează alegerile noastre prețul final al lentilelor. Văzând câte opțiuni avem, este evident că va trebui să ne lămurim, înainte de a comanda ochelari pentru calculator, către care producator ne îndreptăm și cum se încadrează ce vom comanda în bugetul alocat. Să verificăm care dintre variante corespunde preferințelor noastre, nevoilor noastre și sumei pe care ne-am propus să o cheltuim. Abia apoi pornim la magazinul de optică, știind foarte bine care e alegerea noastră și cam cât ar trebui să coste. Sau ramânem în online și comandăm ochelari pentru calculator acolo unde ni se pare că primim cele mai multe informații, că avem un site prietenos la dispoziție, specialiști amabili și pricepuți și, nu în ultimul rând, prețuri bune.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Economia României: Creștere modestă în 2025, dar optimism pe termen lung

Incertitudinea politică, deficitul bugetar scăpat de sub control și slăbiciunile structurale ale economiei vor continua să afecteze România. Cu toate acestea, impactul ar putea...

Avertizare meteo: Cod galben de ninsori viscolite și polei în sud-estul României

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod galben pentru ninsori viscolite și polei în județele Tulcea, Constanța, și partea de est...

Amnistia fiscală aduce venituri record: 5,8 miliarde de lei la bugetul statului

Amnistia fiscală din acest an a generat încasări de 5,8 miliarde de lei, conform datelor Profit.ro, o sumă în linie cu estimările revizuite ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă