Conducta de gaze Nord Stream 2 ar putea calma creșterea prețurilor gazelor la nivel european, a declarat vicepremierul rus. În prezent, conducta așteaptă aprobarea autorității de reglementare din Germania.
Prețurile au crescut brusc ca răspuns la o redresare a cererii, în special din Asia, cu niveluri de stocare scăzute. Prețul gazului olandez cu ridicata pentru noiembrie, un punct de referință european, a crescut de aproape opt ori de la începutul anului și a atins un maxim istoric de peste 150 euro (125 GBP) pe megawatt oră (MWh) în primele ore ale zilei de miercuri. Apoi a scăzut la 114 euro.
„Cred că există doi factori, care ar putea să calmeze oarecum situația actuală. În primul rând, desigur, aceasta este, cu siguranță, finalizarea certificării și cea mai rapidă autorizare pentru aprovizionarea cu gaze prin intermediul Nord Stream 2 care este finalizat”, a declarant, citat de The Guardian, Alexander Novak într-o ședință a oficialilor guvernamentali și a șefilor de companii energetice.
Nord Stream 2, care rulează pe albia Mării Baltice din Rusia în Germania, așteaptă certificarea din Germania, care ar putea dura câteva luni. Conducta sa confruntat cu rezistență din partea SUA, care spune că proiectul va spori dependența Europei de energia rusă.
Novak a spus că o creștere a vânzărilor de gaze pe platforma de vânzări electronice a Gazprom ar putea, de asemenea, să calmeze prețurile. Grupul rus de gaze a creat ESP în 2018 pentru vânzările de gaze către Europa pentru a completa contractele existente pe termen lung și pe termen mediu. Însă de la sfârșitul lunii august, a suspendat vânzările de gaze pentru livrare în 2022.
Președintele Vladimir Putin, care a prezidat ședința, a fost de acord cu creșterea propusă, adăugând că Rusia ar trebui mai întâi să își satisfacă nevoile interne de gaze.
Novak a spus că unele comerțuri speculative ar putea fi, de asemenea, în spatele creșterii prețurilor gazelor, despre care a spus că nu reflectă fundamentele cererii și ofertei.
Igor Sechin, șeful firmei petroliere de stat din Rusia, Rosneft, i-a cerut lui Putin la reuniune dreptul de a exporta gaze naturale din Rusia. Televiziunea de stat nu a difuzat reacția lui Putin la cerere.
Putin a declarat în ședință că Europa a greșit reducând cota tranzacțiilor pe termen lung în comerțul cu gaze naturale în favoarea pieței spot, unde prețurile au crescut.
Putin a reiterat, de asemenea, că Rusia a fost un furnizor de energie fiabil către Europa, care ar putea primi exporturi record de gaze rusești în acest an, deoarece Moscova crește aprovizionarea cu gaze, inclusiv prin Ucraina, ca răspuns la criza energetică și este pregătită să stabilizeze piața.
El a spus că tranzitul rusesc de gaze prin Ucraina ar trebui să depășească volumele convenite prin contractul Gazprom cu Kiev.
Anterior ședinței de miercuri, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitry Peskov, a declarat că Rusia nu are niciun rol în provocarea creșterii prețurilor gazelor din Europa, în urma acuzațiilor din partea Agenției Internaționale pentru Energie și a unora din parlamentul european că Rusia nu a făcut suficient pentru a crește aprovizionarea.
Peskov a declarat că Moscova este pregătită să discute noi contracte pe termen lung pentru vânzarea de gaze către consumatorii europeni și că Gazprom își îndeplinește toate obligațiile.