7.8 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalAfghanistanRețeaua de contrabandă afgană demontată în România și Germania

Rețeaua de contrabandă afgană demontată în România și Germania

Suspecții i-au împins pe migranți în spatele camioanelor mari în timp ce șoferii luau pauze de somn.

Poliția Federală Germană (Bundespolizei) și Poliția Română (Poliția Română), susținute de Europol și Eurojust, au demontat un grup de criminalitate organizată implicat în contrabanda cu migranți a cetățenilor preponderent afgani.

Rezultate din 5 octombrie 2021

19 locații căutate (14 în Timișoara, 4 în județul Timiș și 1 în București)
27 de suspecți identificați, dintre care
21 de suspecți arestați (16 cetățeni afgani, 1 iranieni și 4 români)
Sechestrele includ numerar, 83 de telefoane mobile, alte echipamente electronice și 10 fiole de morfină)

Până la 2 000 EUR pentru a sări de pe un camion în Europa de Vest


Activitățile de anchetă sugerează că rețeaua funcționează în județele românești Timiș și Arad din mai 2020. Rețeaua criminală, compusă în principal din cetățeni afgani, făcea contrabandă cu migranți afgani recrutați din lagărele de refugiați și din alte locuri în care se adunau solicitanții de azil. Se crede că suspecții au introdus contrabandă aproximativ 200 de migranți din România în țări din Europa de Vest, în principal Franța și Germania. Rețeaua a facilitat transportul ilegal și cazarea la punctele de tranzit. Migranții plăteau între 1 000 și 2 000 EUR pentru călătoria periculoasă din spatele camioanelor mari.

Ascuns între bunuri precum trunchiurile de copaci și paleți, migranții au suportat temperaturi scăzute și condiții inumane în câteva zile de transport. Anchetatorii germani din Rosenheim și München au depistat aproximativ 50 de cazuri similare. Potrivit anchetelor, șoferii de camioane nu erau conștienți de faptul că aveau oameni în spatele camioanelor lor. În timp ce șoferii își făceau pauzele de somn în România, contrabandiștii au eliberat frânghiile sigilate care acopereau ușile remorcilor pentru a face o deschidere. De acolo, migranții au putut intra neobservați în zona de încărcare. Odată ajunsi în Germania, au sărit de pe camion când șoferii făceau pauze sau descărcau marfa.

Cooperarea transfrontalieră


Europol a facilitat schimbul de informații și a oferit coordonare operațională și sprijin analitic. În ziua acțiunii, Europol a activat un post de comandă virtual pentru a facilita schimbul de informații în timp real. Europol a trimis, de asemenea, un analist în România pentru a controla informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol, pentru a oferi indicatori anchetatorilor din domeniu.

Eurojust a înființat o echipă comună de anchetă (JIT) între Germania, România și Europol pentru a facilita cooperarea judiciară.

Autoritățile naționale implicate:
Germania: Inspectoratul de poliție federal Rosenheim (Bundespolizeiinspektion Rosenheim), Biroul districtului de poliție federal pentru controlul criminalității din München, (Bundespolizeiinspektion Kriminalitaetsbekämpfung München), Parchetul Traunstein (Staatsanwaltschaft Traunstein)

România: Unități specializate în combaterea criminalității organizate din județele Timiș, Arad și Caras-Severin din cadrul Poliției Române (Poliția Română) și Direcția de Investigare a Criminalității Organizate și Terorismului (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în Timișoara

Urmăriți videoclipul

Cu sediul în Haga, Olanda, Europol sprijină cele 27 de state membre ale UE în lupta lor împotriva terorismului, criminalității informatice și a altor forme de criminalitate organizată și gravă. Europol lucrează, de asemenea, cu multe state partenere din afara UE și cu organizații internaționale. De la diferitele sale evaluări ale amenințărilor la activitățile sale de colectare a informațiilor și operaționale, Europol dispune de instrumentele și resursele de care are nevoie pentru a-și face partea pentru a face Europa mai sigură.
În 2017, Consiliul UE a decis să continue ciclul de politici al UE pentru perioada 2018 – 2021. Acesta își propune să abordeze cele mai semnificative amenințări pe care UE le pune în fața criminalității internaționale organizate și grave. Acest lucru se realizează prin îmbunătățirea și consolidarea cooperării dintre serviciile relevante ale statelor membre ale UE, instituțiilor și agențiilor, precum și țările și organizațiile din afara UE, inclusiv sectorul privat, acolo unde este relevant. Contrabanda cu migranți este una dintre prioritățile ciclului de politici. Din 2022, mecanismul devine permanent sub numele EMPACT 2022+.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

România va relua producția internă de uraniu pentru consumul nuclear

Reînceperea activităților de exploatare a uraniului este esențială pentru consolidarea ciclului combustibilului nuclear al României Guvernul a aprobat strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035,...
Ultima oră
Pe aceeași temă