Ai în plan achiziționarea unei case sau a unui apartament? Probabil îți pui întrebări în legătură cu creditul imobiliar sau ipotecar și nu știi care este cea mai bună opțiune pentru tine.
Pentru că trebuie să fii informat înainte de a lua o decizie, îți punem la dispoziție informații utile despre creditul ipotecar, pentru a lua în calcul toate aspectele. Află tot ce trebuie să știi despre creditele ipotecare, din rândurile de mai jos.
Prin ce se definește un credit ipotecar?
Creditul ipotecar este un împrumut pe termen mediu sau lung, de regulă între 5 și 30 de ani. Acest credit este folosit pentru a cumpăra, renova sau construi un imobil, iar garanția împrumutului este dată de casa sau terenul în sine.
Atunci când soliciți un credit ipotecar, vei primi întreaga suma, pe care o vei înapoia în anii stabiliți, în rate fixe sau variabile.
Spre deosebire de creditul imobiliar, creditul ipotecar diferă prin plata avansului. Astfel, la un credit ipotecar trebuie să plătești un avans mai mare, care poate reprezenta între 15 și 35% din prețul de achiziție a imobilului. Există și creditul ipotecar fără avans, însă presupune achiziționarea casei direct de la un dezvoltator.
Unde soliciți un credit ipotecar?
Dacă ai decis să cumperi o casă prin credit ipotecar, trebuie să știi că acest împrumut poate fi solicitat atât la o bancă, cât și la un broker ipotecar, care te ajută să compari mai multe ipoteci, pentru a lua decizia optimă.
Mai mult, înainte de a solicita creditul ipotecar de la bancă, trebuie să stabilești următoarele:
- Care este locuința pe care dorești să o achiziționezi?
- Cât costă locuința?
- Ce sumă îți dorești să primești și pentru ce perioadă?
- Ce rată îți permiți să plătești în fiecare lună?
În acest fel, consultantul financiar te poate ajuta cu informații despre creditul ipotecar, pentru a observa dacă ești eligibil.
Cine poate beneficia de un credit ipotecar?
În general, orice persoană poate să solicite un credit ipotecar dar banca stabilește dacă ai capacitatea de a rambursa suma pe care o primești. Astfel, reprezentanții băncii trebuie să se asigure că ai venituri stabile și vechime în muncă. Fiecare banca are propriile condiții în legătură cu veniturile și cu vechimea. De regulă, ai nevoie de venituri obținute din salariu, pensie sau alt venit cu caracter permanent.
Există bănci care oferă accesul la credit ipotecar și dacă ai venituri realizate în străinătate, însă consilierii îți pot oferi un răspuns clar, în funcție de banca pe care o alegi. Va trebui să ai un contract de muncă încheiat pe o perioadă nedeterminată, semnat cu 3, 6, 9 sau 12 luni înainte de data la care soliciți creditul.
Cât plătești lunar pentru un credit ipotecar?
Este foarte util să-ți faci calculele înainte de a accesa un credit ipotecar, să cunoști cursul BNR și să fii conștient de toate veniturile pe care le încasezi. În genere, rata lunară nu trebuie să depășească 33% din venitul încasat lunar. Acest lucru este esențial, fiindcă în afară de rată, o să plătești și cheltuieli curente, precum facturi și întreținere.
Dacă ai nevoie de mai multă siguranță, poți opta pentru credite ipotecare cu dobândă fixă, astfel încât să știi mereu cât ai de plătit lunar.
Ce se întâmplă dacă nu mai poți plăti creditul ipotecar?
Dacă nu mai poți plăti ratele pentru un credit ipotecar, trebuie să știi că banca sau creditorul au dreptul să-ți ia casa și să o vândă, pentru a-și recupera suma. Totuși, nu te îngrijora – acest lucru nu se întâmplă din a doua zi în care nu ai plătit creditul.
Te poți adresa întotdeauna băncii la care ai obținut creditul, pentru a găsi soluția optimă pentru tine.
Achiziționarea unui imobil reprezintă o etapă extrem de importantă din viața ta, așa că trebuie să fii atent și informat! Tu ai apela la un credit ipotecar?