Pe domeniul nobiliar Mikes se practică activități cosmopolite, în pas cu timpurile, deși aerul lui, pe care-l inspiri când intri pe poartă, este cel al vremurilor bune de odinioară, de dinaintea venirii comuniștilor la putere în România.
Acum, cei pasionați de călătorii și peripeții pot naviga cu balonul deasupra ținutului Covasnei, survolând sau chiar aterizând în curtea Castelului Mikes.
X Balloon Transylvania este o firmă tânără, un start-up care și-a început activitatea în 2020. Vara, la zborul liber se înscriu cam 35-40 persoane/lună.
Se poate zbura tot anul, inclusiv în timpul iernii, însă activitatea depinde foarte mult de condițiile meteorologice, chiar și vara. De fapt, vara nu este cel mai potrivit anotimp pentru zborul cu balonul cu aer cald, toamna și iarna sunt considerate anotimpuri mai bune, atât datorită stabilității vremii, cât și datorită faptului că aterizarea este mai ușoară.
În general zborul durează o oră, însă traseul și aterizarea se schimbă în funcție de direcția vântului, pilotul având control doar asupra altitudinii balonului cu aer cald. După aterizare, o echipă care a urmărit de la sol cu un autoturism traseul balonului, preia „călătorii” și îi duce înapoi la locul decolării. Zborul ancorat durează aproximativ 5-8 minute.
Activitatea de gonflare a balonului cu aer cald (care durează cam 1 oră) este foarte interesantă, și poate fi o atracție la fel de mare ca și zborul, balonul însemnând material cu o suprafață de 1.200 m2 , care, gonflat, cântărește 4 tone.
Arzătorul care umflă balonul are o putere de 3.800 kw (un autoturism are 100 kw). Zborul liber se efectuează la 500-1.000 m, însă, practic, nu există limită maximă.
Pilotul X Balloon Transylvania, Kovács Gyula, a absolvit cursul de piloți în Ungaria, deoarece acolo zborul cu balonul cu aer cald are o tradiție mai veche decât în România, și se pune accent mai mare pe partea practică.
Doar 3 clădiri se mai pot vizita acum din cele 7 aflate pe domeniul grofilor Mikes
„Din cele 7 clădiri care se află pe domeniul grofilor Mikes doar 3 se mai pot vizita. În timpul comunismului, din 1954 și până în 1990 chiar, restul de 4 clădiri au fost folosite pentru creșterea animalelor, pentru stocarea furajelor, deci nu pentru folosința omului. Acum le folosim parțial ca hotel pentru că acel conac vechi, castelul, și vila elvețiană sunt ale familiei, iar restul, clădirea nouă sau castelul nou, casa harnașamentelor, grajdul de lux, casa mașinăriei sunt în circuitul turistic. Hotelul are 50 de locuri și 22 de camere. Locația în sine are în jur 40 ha, partea întreținută, care include și pășunile pentru cai. De aici încep 400 de ha de pădure care în prezent sunt o rezervație de habitat. Avem un program de conservare a naturii- Code Conservation Transylvania- care are mai multe proiecte: unul este conservarea habitatului de aici, altul este o zonă mlăștinoasă, inițiat acum doi ani și mai este o pădure virgină, în zona Tușnad-Bixad, avizat de Ministerul Mediului.”, ne explică ghidul domeniului, Zoltan.
Aleile din domeniu poartă numele nobililor care au locuit aici, dar și din alte ramuri colaterale ale familiei. Mergem spre castelul nou pe aleea Mikes Kelemen în cinstea contelui care a adunat un regiment împreună cu prietenul lui, contele Gergely BETHLEN, pentru a ajuta Revoluția din 1848-49. A devenit colonel de Huszari și a fost ucis la 29 de ani, în 1849, de primele focuri de tunuri ale armatei ruse în asediul Sibiului.
Materialul de construcție stabilește dacă o clădire devine sau nu castel
Castelul Nou a fost finalizat în 1912, aici mutându-se și bucătăria din castelul vechi.
„În Anglia castelele sunt mult mai mari, mult mai pompoase, dar în sens transilvănean aceste case nobiliare sunt, într-adevăr, castele pentru localnici. Marea diferență consta în materialul din care erau construite. Bârnele ajutau la construcția caselor țărănești, iar aceste conace, chiar dacă erau numai cu 3 sau 4 camere, erau numai din piatră și cărămidă. Secuii, așezați în partea estică a Transilvaniei, erau gărzi la frontieră și primeau ranguri ca răsplată după diverse bătălii și nu trebuiau să plătească biruri Principelui Transilvaniei sau Regelui Ungariei, iar astfel se diferențiau de ceilalți și puteau să-și clădească chiar și mici conace din banii economisiți.”
Fostele Grajduri reprezintă o clădire veche de peste 300 de ani. A fost utilizată în principal pentru cei mai buni cai din cei 300 ai rasei Mikes de Zăbala. Au fost aduși aici cai de la Sankt Petersburg, Viena, Budapesta, München și Londra. Familia Mikes obișnuia să-și invite prietenii pentru ceaiul de la ora 5, să viziteze caii din grajduri, lucru care evocă importanța deosebită de care se bucurau caii în viața familiei, în cei 300 de ani de existență a grajdurilor. Pentru a cunoaște mai bine Domeniul Zăbala se pot face diverse activități.