11 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieDirectori de școli noi, înainte de concurs

Directori de școli noi, înainte de concurs

În jur de 1.700 de persoane aflate la conducerea unor unități de învățământ preuniversitar au fost schimbate, pe criterii politice, de la începutul acestei luni, chiar înainte de startul concursului pentru posturile de directori de școli.

Aproximativ 1.700 de persoane aflate în funcții de conducere ale unităților de învățământ preuniversitar de stat (directori și directori adjuncți) până la data de 31 august a.c. (din totalul de 8.700 de la nivel național) au fost schimbate, pe criterii politice, de la data de 01 septembrie 2021, după cum reiese din datele statistice ale Ministerului Educației (ME), obținute de cotidianul național “România liberă”.

Astfel, au fost schimbați din funcție 1.100 de directori de școli, din totalul de 6.300 și 600 de adjuncți, din cei 2.400 de la nivel național.

Deciziile de schimbare din funcție au fost motivate prin: “desființarea postului”, “pensionare”, “management defectuos” sau “alt motiv”.

De menționat că mulți alți directori au fost schimbați, tot pe criterii politice, la începutul anului în curs, chiar în perioada în care Sorin Cîmpeanu prelua mandatul de ministru al Educației.

La acea dată, Cîmpeanu se declara public împotriva numirilor politice la nivel local din sistemul de învățământ și promitea organizarea concursurilor pentru funcțiile de directori și directori adjuncți de școli.

Predecesoarea sa, Monica Anisie, a stabilit un record pentru numărul de directori de unități de învățământ preuniversitar schimbați politic în mandatul unui ministru.

Înscrieri online

Ieri a fost lansat concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.

“Pentru eficientizarea și transparentizarea procesului de înscriere, va fi utilizată platforma https://concursdirectori.edu.ro, realizată cu sprijinul asociației CivicNet”, precizează ME, într-un comunicat remis RL.

Până în data de 26 septembrie, ora 23:59, cei interesați să participe la concurs își pot crea cont, se pot înscrie și pot încărca (în format digital) actele necesare dosarului.

Contul de utilizator poate fi creat prin introducerea unei adrese de e-mail, urmând ca instrucțiunile de acces să fie primite rapid la acea adresă.

Odată logat în platformă, candidatul are apoi acces la formularul „Înscriere”, unde va completa numele, prenumele, CNP-ul, numărul de telefon și școala la care este titular.

O recipisă va fi primită pe e-mail cu datele introduse, precum și confirmarea acceptării sau respingerea cererii de înscriere.

În momentul în care cererea de înscriere este acceptată, candidatul poate accesa secțiunea „Dosar”, unde, conform Metodologiei, trebuie să încarce 14 documente, două fiind opționale.

Candidatul poate adăuga, șterge și modifica documentele încărcate la dosar, până la finalul perioadei de înscriere (26 septembrie, ora 23:59), atât timp cât nu apasă butonul „Trimite”. Pentru verificare, în platformă au fost prevăzute etape de revizuire înainte de a trimite datele finale, unde vor fi remarcate rapid documentele/datele lipsă.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Acord istoric între România și Republica Moldova

Documentul vizează implementarea controlului coordonat pe teritoriul României, la punctul de trecere a frontierei Galați-Giurgiulești Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, a participat...

Mircea Lucescu a reacționat după ce România a câștigat meciul cu Kosovo la „masa verde”

România a câștigat cu 3-0 la "masa verde" duelul cu Kosovo. La scurt timp după această decizie a UEFA, selecționerul echipei naționale de fotbal...

Transelectrica, sancționată cu avertisment de ASF

Criza energetică, generată de conflictul din Ucraina, a creat presiuni fără precedent asupra operatorilor de transport și distribuție Compania Transelectrica, operator al sistemului energetic național,...
Ultima oră
Pe aceeași temă