Mai mut de 60% dintre cetățenii străini opriți la frontiera Marii Britanii sunt români. O statistică arată că după Brexit, polițiștii de frontieră britanici au oprit și interogat mai mulți români decât alți străini. Datele ridică semne de întrebare în ceea ce privește o posibilă discriminare.
Potrivit datelor guvernului britanic, 7.249 de persoane au fost oprite fie în porturile maritime în prima jumătate a anului. Cifrele reprezintă o creștere de cinci ori față de aceeași perioadă a anului trecut. Ceea ce diferă era faptul că atunci era libera circulație între statele membre ale UE.
4.482 de români opriți la graniță
Astfel, cetățenii UE au fost opriți atât în porturile din Marea Britanie, inclusiv Portsmouth, Dover, Harwich și Holyhead, și în punctele de frontieră franceze. Dintre cei aceștia, 4.482 erau din România, mult mai mult în comparație cu cetățenii altor țări. Au mai fost opriți 60 de bulgari și 400 de polonezi. Pe de altă parte, țările nordice nu au avut de suferit. Au fost opriți doar cinci danezi, 59 persoane din Belgia și 144 din Franța.
Firma de avocatură Bates Wells a analizat datele și a ridicat semne de întrebare cu privire la o posibilă discriminare.
„Este legitim să se facă verificări generale în vederea controlului imigrației ilegale, dar aceste ultime cifre pun întrebarea dacă există o agendă ascunsă. Oprirea la frontieră poate fi traumatizantă și există riscul ca ofițerii de imigrație să vizeze persoane nevinovate. Profilarea rasială este discriminatorie și trebuie oprită dacă are loc”, a spus Chetal Patel, avocat în domeniul imigrației și partener la Bates Wells.
Guvernul de la Londra a negat însă acuzațiile de discriminare.
„Dacă cineva soseşte la graniţele noastre, încercând să lucreze aici fără a avea acest drept, publicul aşteaptă ca noi să nu le permitem să intre, indiferent de naţionalitate. Aceste reguli sunt aplicate echitabil şi numai pe baza circumstanţelor individuale”, explică un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne britanic., potrivit Agerpres.