Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a subliniat că 57% dintre angajaţii centrelor rezidenţiale de stat sunt nevaccinaţi, însă nu s-a declarat îngrijorată că aplicarea ordonanţei aflată în pregătire ar produce o criză majoră a forţei de muncă în centrele rezidenţiale pentru persoane vulnerabile.
Ministrul Muncii a apreciat că măsura propusă de Guvern nu îngrădeşte dreptul la muncă al angajaţilor nevaccinaţi din centrele rezidenţiale.
„Nimeni nu-şi doreşte să încalce Constituţia, însă cu toţii ne dorim să salvăm vieţi şi să apărăm sănătatea oamenilor, mai ales a oamenilor care se află în sistemul de stat. Discuţiile cu Ministerul Justiţiei sunt foarte aplicate, astfel încât varianta legislativă cu care venim să fie una constituţională. Noi, din toată jurisprudenţa creată până acum, avem convingerea că poate fi luată această măsură prin ordonanţă de urgenţă. Dacă există cel mai mic risc de a nu fi constituţională ordonanţa de urgenţă, atunci luăm în calcul să ne asumăm un proiect de lege care sper să fie susţinut rapid de către o majoritate parlamentară responsabilă”, a precizat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a subliniat că beneficiarii din centrele rezidenţiale pentru persoane vulnerabile s-au vaccinat în procent de 90%.
„Numărul persoanelor beneficiare care s-au vaccinat este mai mare decât numărul angajaţilor care au decis să facă acest lucru. Spre exemplu, din serviciile rezidenţiale destinate adulţilor cu dizabilităţi aflate în subordinea Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, peste 90% din beneficiarii acestor servicii sunt vaccinaţi, în timp ce personalul este vaccinat doar în procent de peste 57%, ceea ce conduce la creşterea riscului de infectare a beneficiarilor”, a afirmat Raluca Turcan.
Textul ordonanţei de urgenţă aflat în discuţie prevede că angajaţii centrelor rezidenţiale trebuie să fie vaccinaţi, să fi trecut prin boală sau să efectueze test PCR.