3.3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăPoliticăMoțiunea de cenzură, blocată la Parlament: Susținătorii lui Cîțu luptă să îl...

Moțiunea de cenzură, blocată la Parlament: Susținătorii lui Cîțu luptă să îl mențină în funcție până la Congres

Lupta dintre susținătorii lui Florin Cîțu și semnatarii moțiunii de cenzură continuă. În timp ce liberalii vor să împingă votul asupra moțiunii de cenzură după Congresul PNL, USR PLUS și AUR cer dezbaterea și votarea documentului în cel mai scurt timp. Între timp, susținătorii lui Cîțu i-au pus gând rău președintei Senatului, Anca Dragu, pe care vor să o demită ținând cont că formula coaliției nu mai funcționează.  

Ieri, conducerea Parlamentului s-a reunit într-o ședință tensionată, în care USR PLUS și AUR au acuzat PNL și PSD că fac blat pentru blocarea moțiunii.

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a anunţat că a transmis o solicitare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului de convocare a unui plen reunit pentru dezbaterea moţiunii de cenzură.

„De la citirea moţiunii, moţiunea este în linie dreaptă, ea trebuie dezbătută şi votată. Nu înţeleg ce se mai amână. Mă aşteptam ca preşedinţii să facă convocarea deja, aşa cum au făcut-o, respectând Constituţia, săptămâna trecută, pe citirea moţiunii”, a afirmat Moşteanu.

El a spus că Anca Dragu a transmis de luni o scrisoare către preşedintele Camerei Deputaţilor pentru a se convoca acest plen reunit pentru dezbaterea moţiunii, dar Ludovic Orban este plecat marţi şi a delegat atribuţiile unui coleg, vicepreşedinte PNL.

„Deci, aşa cum arată lucrurile, nu vom avea un plen reunit pentru dezbaterea moţiunii, singurii care îşi doresc cu adevărat această dezbatere suntem noi, cei de la USR PLUS şi cei de la AUR, care au semnat această moţiune. În continuare, PSD şi PNL sunt bloc în spatele lui Florin Cîţu în acest abuz fără precedent pe care îl vedem de aproape două săptămâni”, a adăugat Moşteanu.

Liderul grupului AUR de la Camera Deputaților, George Simion, a făcut live pe Facebook din ședința Birourilor Perlamente care de obicei se desfășoară cu ușile închise. Și el a acuzat blatul făcut de PNL și PSD.

Pe ordinea de zi a fost inclus și punctul de vedere al Camerei Deputaților către Curtea Constituțională legat de sesizarea depusă de premierul Florin Cîțu. „Pe șestache, document pe care nu l-a văzut nimeni în afară de ei”, a susținut, la rândul său, Moșteanu. El a acuzat că Ludovic Orban „a dat bir cu fugiții”, cu referire la faptul că și-a delegat atribuțiile către Florin Roman și a plecat în teritoriu. Săptămâna trecută, Orban a încercat să accelereze dezbaterea și votul pentru moțiunea de cenzură anti-Cîțu depusă de USR PLUS și AUR, dar a fost acuzat de susținătorii premierului Cîțu că trădează partidul. „Încă un blat ordinar. E mai rău ca pe vremea lui Dragnea”, a mai scris Moșteanu.

Pe de altă parte, Florin Roman a încercat să conducă cu forța ședința în care s-a citit moțiunea de cenzură de săptămâna trecută, fiind înlăturat de chestorii Parlamentului de la prezidiu. Senatoarea PNL Alina Gorghiu a cerut Birourilor Permanente documentul în baza căruia ședința plenului în care s-a citit moțiunea de cenzură a fost condusă de Anca Dragu și Cristina Prună, ambele din partea USR, după îndepărtarea lui Florin Roman. În lipsa unui astfel de document, ea cere ca BPR „să decidă cine se face vinovat de încălcarea Regulamentului”.  Declarația vine după ce Florin Roman a spus că liberalii vor face demersuri pentru demiterea lui Dragu de la conducerea Senatului.

Dragu, pe făraș

Susținătorii lui Florin Cîțu și-au propus și demiterea președinta Senatului, Anca Dragu, impusă de USR PLUS în condițiile funcționării coaliției. Dragu susține că este hărțuită de PNL-aripa Cîțu.

El spune însă că sesizarea CCR de către Guvernul Cîțu nu poate opri parcursul moțiunii de cenzură: „Pentru votul pe moțiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toți parlamentarii. Cu siguranță, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL și PSD nu vor să participe în acest proces”, a spus Dragu, într-o intervenție la RFI.

Președinta Senatului precizează că face demersuri împreună cu șeful Camerei Deputaților pentru convocarea plenului în care să fie votată moțiunea de cenzură. Întrebată cine poate convoca plenul pentru acest lucru, ea a răspuns: „Este pe de o parte decizia Birourilor Permanente reunite, dar și președinții Camerelor pot convoca plenul. Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moțiunea de cenzură își urmează parcursul constituțional”.

„Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de față din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moțiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moțiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituție, după trei zile de la citire, moțiunea trebuie să intre în dezbatere și vot. Atenție, Constituția spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală și atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, șapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată”. ANCA DRAGU, PREȘEDINTA SENATULUI

Citește și: Miercuri se dă startul votului online la USR PLUS pentru alegerea președintelui

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Politico: Uimitor la alegerile din România: un candidat neașteptat de extremă dreapta crește în votul prezidențial

Ultranaționalistul Călin Georgescu vine de nicăieri pentru a conduce în primul tur pe premierul de centru-stânga Marcel Ciolacu și liberala Elena Lasconi Ultranaționalistul român Călin...
Ultima oră
Pe aceeași temă