6.5 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăEconomieMajorarea salariului minim, o sabie cu două tăișuri

Majorarea salariului minim, o sabie cu două tăișuri

Vestea că salariul minim net de la 1 ianuarie 2022 va fi 1.500 de lei îi bucură pe o parte din angajați, pentru că scumpirile din ultimele luni sunt o adevărată luptă în traiul de zi cu zi. De cealaltă parte, angajatorii vor suporta taxe mai mari.

Salariul minim pe economie va creşte de la 1.386 de lei net la 1.530 de lei net pe lună dacă Guvernul va accepta propunerea sindicaliștilor. Aceștia spun că valoarea netă a salariului minim acoperă doar jumătate din coșul minim de consum, a cărui valoare, calculate pentru anul 2020, este 2818 lei pentru o persoană și 7.278 lei pentru o familie de cu doi copii. Premierul Florin Cîțu și ministrul muncii, Raluca Turcan, sun de de părere că salariu minim este prea mic și că se ia în calcul o majorare în acest sens. Cifrele INS arată că trei sferturi dintre cei care încasează salariu minim, adică 1,3 milioane de români, lucrează în mediul privat și cel mult 300.000 de angajați la stat mai primesc în mână salariu minim. De aceea, o majorare cu 10 procente nu ar fi o problemă, mai ales că o parte din sumă se duce către taxe. Cu alte cuvinte, cei mai afectați vor fi angajatorii din mediul privat care trebuie să respecte legislația în vigoare privind salariu minim pe economie.

PIB-ul pe cap de locuitor este acum 72% din media UE, dar salariile lucrătorilor români sunt doar 28% din media UE. Productivitatea muncii este de 65% din media UE, dar lucrătorii români primesc o pondere mult mai mică din PIB la crearea căruia contribuie: 38,2% din PIB revine muncii, față de 47,8% în restul UE. De aceea, e nevoie de creșteri ale salariului minim.

Potrivit legilor în vigoare, sunt trei salarii minime: cel clasic de 2.300 lei, cel pentru studii superioare de 2.350 lei și cel pentru angajații din construcții de 3.000 lei. Iar valoarea acestora în net este de: 1.386 lei pentru cel clasic, 1.413 lei pentru cel cu studii superioare și 2.362 lei pentru cel din construcții.

Analiștii economici sunt de părere că o majorarea a salariului minim nu ajută prea mult salariații și că trebuie luat în considerare faptul că patronii vor fi afectați, însă pe de altă parte mulți vor plăti salarii bune pentru a-și ține angajații. ,,În momentul de față piața muncii este foarte tensionată, sunt foarte mulți intreprinzători care nu găsesc personal calificat, tot mai mulți români pleacă în străinătate, iar în aceste condiții patronii sunt cei care sunt tentați să crească salariile pentru a-și menține sau a-și atrage forța de muncă.”a declarat pentru R.L. analistul economic Aurelian Dochia.

Sunt și experți care susțin măsura zero taxe pe salariu minim. ,, Creșterea salariului minim fără o reducere de taxe pentru cei aflați la limita supraviețuirii nu va aduce un mare câștig pentru aceștia. Soluția ar fi zero taxe pe salariul minim, în acest fel categoriile vulnerabile vor beneficia de o creștere mai mare a salariului net. De altfel, la nivel european se discută de o directivă care să introducă un salariu minim între 50 și 60% din salariul mediu, ceea ce în momentul de față ar însemna între 1700 și 2100 de lei”, a declarat pentru R.L. prof. Florin Andrei, din cadrul ASE.

De cealaltă parte, analistul economic Aurelian Dochia nu vede cu ochi buni măsura zero taxe pe salariu minim. ,,Creează încă o excepție în sistemul de taxe. Sunt ani de zile de când discutăm despre introducerea unei cote minime care nu mai este minimă și nu a fost niciodată o cotă unică în materie de impozitare. Se creează încă o excepție care până la urmă nu rezolvă nimic: taxele sunt taxe și salariul minim să fie salariu minim.”, spune analistul. ,,Majorarea salariului minim nu va avea impact asupra bugetului de stat, doar dacă vor exista presiuni și negocieri pentru toate salariile bugetarilor, însă chiar și așa impactul se va vedea în timp”, mai spune analistul Dochia.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Transformă orice cameră monotonă într-o încăpere plină de personalitate, cu ajutorul unei game variate de produse ușor de aplicat

O casă este mai frumoasă atunci când decorul interior reflectă personalitatea, gusturile și povestea celor care o locuiesc. Acum poți să transformi interioarele locuinței...

HoReCa și agențiile de turism cer menținerea tichetelor de vacanță: „Nu distrugeți turismul românesc!”

Reprezentanții industriei HoReCa și ai agențiilor de turism solicită Guvernului să renunțe la eliminarea tichetelor de vacanță, o măsură prevăzută într-un proiect de ordonanță...

Elon Musk a comentat CCR de anulare a alegerilor prezidențiale

Elon Musk a comentat pe rețeaua X decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a alegerilor prezidențiale, punând sub semnul întrebării autoritatea judecătorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă