Coreea de Nord a testat o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, capabilă să lovească o mare parte din Japonia. Potrivit presei de stat, testele organizate în weekend au vizat rachete călătorind până la 1.500 km distanță. În ciuda amenințării către țările vecine, se pare că acțiunea nu încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Deși, acțiunile țării au condus la sancțiuni dure în trecut. Raportul spune că Academia de Științe a Apărării din țară a lansat cu succes rachetele în 11 și 12 septembrie. Ba mai mult, armele erau în curs de dezvoltare de doi ani.
Coreea de Nord a testat o nouă rachetă
Armele demonstrează „o altă măsură de descurajare eficientă pentru a garanta mai sigur siguranța statului și a conține puternic manevrele militare ale forțelor ostile împotriva RPDC”, a spus agenția.
SUA și Coreea de Sud au declarat pentru oficialii CNN că este a doua rachetă lansată de vecinii din Nord în acest an. Cu toate acestea, nu toate testele detectate sunt făcute publice. Consiliul de Securitate ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la programul de rachete balistice din Coreea de Nord.
Cu toate acestea, astfel de rezoluții nu s-au concentrat asupra dezvoltării sau testării rachetelor de croazieră. Spre deosebire de rachetele balistice, rachetele de croazieră sunt propulsate de motoare cu reacție. La fel ca un avion, rămân mai aproape de sol, făcându-le mai greu de detectat.
Statul, capabil să dezvolte arme nucleare
Lansările anterioare ale testului din Coreea de Nord în acest an au fost considerate pe scară largă drept încercări de a trimite un mesaj clar: statul încă este capabil să dezvolte arme nucleare. O analiză BBC explică motivele pe care Coreea de Nord le-ar avea în procedurile de testare a rachetelor.
Principala intenție a țării este de a demonstra că este un competitor ce trebuie luat în serios în sfera internațională. În ultimii 40 de ani, nord-coreenii au lansat 150 de rachete din dorința unei demonstrații de forță. În timpul regimului lui Kim Jong-un, Coreea de Nord a dezvoltat zeci de arme nucleare, din ce în ce mai rapide și puternice. Statul susține că sunt strict proceduri de siguranță și apărare în contextul unei invazii. Cu toate că vecinii din Sud nu au arme nucleare, însă aliații săi, în special SUA, se pot lăuda cu astfel de armament.
Ba mai mult, Statele Unite au peste 28.000 de soldați în Coreea de Sud, iar Nordul mereu critică exercițiile militare comune. Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies, a declarat pentru presa internațională că ultima rachetă lansată de nord-coreeni poate atinge orice țintă din Japonia, „în timp ce sistemul pe care l-am văzut în martie a fost unul cu rază mai scurtă doar pentru a viza Coreea de Sud.”
O motivație pentru populație
În timp ce populația se confruntă cu condiții foarte grele de trai, guvernul investește în exerciții militare. Potrivit specialiștilor, aceste acțiuni le oferă cetățenilor un motiv de mândrie. Deși nivelul de trai este unul foarte dificil, măcar se pot bucura de un sistem de rachete foarte bine pus la punct. De asemenea, pandemia de coronavirus a izolat complet Coreea de Nord, restricțiile fiind printre cele mai dure din lume. Cum accesul în țară a alimentelor a fost și el restricționat, situația economică a țării este tot mai complicată.
Chiar și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, și-a cerut scuze public în cadrul unei parade militare recente cu privire la situația actuală. Astfel, regimul îi îndeamnă pe oameni să își păstreze încrederea prin faptul că sunt o putere militară.
Astfel, testele făcute de Coreea de Nord, care îngrijorează lumea, sunt menite să aducă statul condus de Kim Jong-un în atenția tuturor pentru a fi luat în serios.Analiștii sunt de părere țara vrea să devină o putere nucleară de temut. Astfel, celelalte state trebuie să accepte faptul că deține și poate testa arme oricând dorește.
Coreea de Nord continuă demonstrațiile de forță
Pyongyang-ul a demonstrat că poate suporta decenii de sancțiuni din partea organizațiilor mondiale. Cu toate acestea, regimul nu s-a oprit din a îmbunătăți și mai mult tehnologia folosită în scop militar. Toate acestea, în ciuda fondurilor limitate care se duc spre teste și exerciții. Coreea de Nord a arătat armament nou și netestat în paradele sale militare din ultimele câteva luni. Din acest motiv SUA au anticipat că unele dintre acestea vor fi testate în cele din urmă într-o demonstrație de forță de către Coreea de Nord și liderul său, Kim Jong Un.