România a avertizat NATO despre Crimeea, susține un specialist militar rus. Un expert de la Moscova afirmă că serviciile secrete din România sunt foarte bune și că au transmis informații – cheie celor din Occident.
Un asemenea avertisment s-ar fi transmis inclusiv la momentul când Rusia a ocupat peninsula Crimeea.
România are un serviciu puternic de “spionaj militar”, mai ales în ceea ce privește “rețeaua de agenți”. Această declarație este făcută de un expert din Rusia, Ruslan Pukhov, citat de site-ul mesaj.md.
Ruslan Pukhov lucrează în Ministerul Apărării al Rusiei. El este directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor şi Tehnologiilor (CAST), cu sediul la Moscova. Pukhov are experiență în domeniul industriei de apărare și al comerțului cu armament.
Ofițerii români de informații sunt printre cei mai buni din lume
Pe site-ul CAST există foarte puține referiri la România. Una dintre ele este legată de faptul că în august 2021 în Rusia s-a lansat o carte numită „Military Intelligence” (“Informațiile militare”).
Iată anunțul:
“CAST a finalizat proiectul său de trei ani privind cele mai bune servicii de informații militare din lume – din Europa (Franța, Germania, Italia, Norvegia, România, Suedia, Marea Britanie, Ucraina) până în Orientul Mijlociu (Iran, Israel, Turcia) și Asia (China, India, Japonia, Coreea de Sud)”.
Ruslan Pukhov vorbește, într-un interviu postat pe internet, despre România. El spune că, de obicei, Rusia ironizează România pe motiv că are patru servicii speciale, adică prea multe. Cele patru la care se face referire ar fi probabil cele independente: SRI, SIE, SPP, STS. Pukhov laudă însă serviciul de spionaj militar al României (DGIA, care face parte din MApN).
“România are patru servicii speciale dar deține și un serviciu foarte puternic în sectorul spionajului militar, mai ales în ceea ce ţine de reţeaua lui de agenţi speciali”
Ruslan Pukhov,
Expert militar rus
Cea mai cunoscută situație în care ofițeri români au cooperat cu camarazii străini, mai ales cu cei americani, a fost misiunea din Afganistan. Ea s-a finalizat în anul 2021. O referire la această colaborare excelentă a avut, ulterior, ministrul Apărării Naționale, generalul ( r ) Nicolae Ciucă.
“În Afganistan, militarii români au fost văzuţi de aliați ca profesioniști. Am fost respectați, am avut un cuvânt de spus. Așa ne-au văzut partenerii și la fel i-am văzut și noi pe ei”
Nicolae Ciucă,
Ministrul Apărării Naționale
Oficialii statului român vorbesc despre cooperarea dintre militari, dar nu-și pot permite ofere public amănunte despre activitatea de informații militare, întrucât ea este secretă.
În interviul pe care l-a acordat în limba rusă, Ruslan Pukhov a făcut referiri la două acțiuni în care s-au remarcat ofițerii români de informații. Una dintre ele ar fi misiunea din Afganistan, coordonată de SUA. După ce americanii au intrat în Afganistan, ei “i-au rugat” pe români să-i ajute, iar românii au acceptat, susține Pukhov.
România a avertizat NATO despre Crimeea iar imediat după aceea Rusia a ocupat peninsula
O altă situație care a demonstrat capacitatea „spionajului militar” al României a fost în perioada în care Rusia a ocupat peninsula Crimeea. După cum se știe, Crimeea este teritoriu al Ucrainei, iar Rusia o ocupă ilegal, din anul 2014. Pukhov se referă la acest episod vorbind, evident, din punctul de vedere al unui rus.
“Mulţi specialişti occidentali încă se gândeau dacă va fi sau nu așa. În timp ce agenţii români deja semnalau la Washington, Bruxelles şi Londra că ruşii îşi întorc Crimeea”, dezvăluie Ruslan Pukhov.
Evident, el nu spune de unde au aflat rușii că românii sunt cei care le-au oferit informații americanilor despre ocuparea peninsulei Crimeea, chiar mai înainte ca acest lucru să devină efectiv.
Un alt detaliu pe care încă nu-l putem ști este de ce statele democratice, în primul rând cele din NATO, nu au luat măsuri pentru a sprijini Ucraina.
România a avertizat NATO despre Crimeea dar Occidentul n-a reacționat
Ucraina nu este membru NATO, ci doar stat partener cu NATO. După cum se știe, guvernul de la Kiev ar dori ca Ucraina să devină membru cu drepturi depline al Alianței Atlantice. Cea mai mare opoziție față de o asemenea extindere a Alianței Atlantice vine din partea Rusiei.
Regimul Putin a anunțat deja că NATO s-a apropiat prea mult de frontierele Rusiei, prin primirea în NATO a României și a celor trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania. Din acest motiv, acceptarea în NATO a altor țări ex – sovietice, cum ar fi Ucraina, Republica Moldova și Georgia, devine extrem de improbabilă.