11 sportivi reprezintă România la Campionatul Mondial de Paraclimbing care se desfășoară în perioada 11-18 septembrie la Moscova.
În 2019, România a obținut medalia de aur prin reușita lui Cosmin Candoi din Franța. Campionatul Mondial de Paraclimbing se desfășoară o data la 2 ani și este cea mai importantă competiție de profil, se precizează într-un comunicat de presă remis cotidianului național “România liberă”.
Peste 70 de sportivi participă în acest an la Moscova, iar România se va lupta cu puternicile echipe din SUA, Marea Britanie, Japonia, India, Rusia, Slovacia, Italia, Spania, Austria, Norvegia.
La categoria visually impaired a sportivilor cu deficiențe de vedere, participă sportivii Cosmin Candoi, Răzvan Nedu, Alexandru Benchea, Ariana Pero, , Monika Buzas, Robert Al-Radi, Angelo Simionescu, Vasile Andrieș, Laurențiu Moise și Ionela Grecu. Liviu Matei participă la categoria sportivilor de performanță cu diverse deficiențe motorii.
Sportivii sunt însoțiți de antrenorii Claudiu Miu, Iulian Farkas, Constantin Voicescu și Delia Liscan.
Claudiu Miu – Fondator Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing: “Am avut un an bun până acum, cu medalii de aur, argint și bronz la Cupele Mondiale și cu escaladarea Elbrusului. Iar acum avem un lot mare pentru cea mai importantă competiție a anului. Mergem la Moscova cu dorința de a ne lupta pentru medalii, dar mai ales cu speranța că pentru Cosmin Candoi apărarea titlului din 2019 va fi posibilă. Va fi o competiție grea, dar toată munca și performanțele ultimilor ani ne fac să fim optimiști. În plus, cu fiecare participare și cu fiecare acțiune pe care Lotul Național de Paraclimbing o face, ne dorim să atragem atenția asupra acestui sport extraordinar care este escalada. Și să determinăm cît mai mulți copii și tineri cu dizabilități să înceapă să facă sport pentru a-și depăși limitele și a avea o viață mai bună.”
La Cupele Mondiale și la Campionatul Mondial de Paraclimbing sportivii sunt clasificați în funcție de nivelul de afectare fizică. În ceea ce privește dizabilitățile de vedere, clasificarea se face pe 3 categorii, după cum urmează – Sportivii B1 sunt complet nevăzători , Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%. Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite.
Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama Asigurări, Kaufland, Federația Română de Alpinism și Escaladă și Comitetul Paralimpic Român.
Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.