Crearea unui spatiu de locuit primitor si confortabil intr-un dormitor mic poate fi dificila. Dormitoarele mai mici sunt de obicei mai dificil de decorat decat cele mari, din cauza lipsei de spatiu. Cu toate acestea, el poate fi cat se poate de confortabil, daca stim cum sa aranjam corespunzator spatiu. Iata cateva sfaturi pentru amenajarea unui dormitor de dimensiuni reduse.
Alegerea patului
Patul este punctul central pentru orice dormitor. El este piesa cea mai importanta, dar si cea mai mare din dormitor. Cand alegeti un pat dormitor, luati in calcul dimensiunile camerei. Astfel, daca dormitorul este mic, nu se recomanda un pat king size, pentru ca el va micsora si mai mult camera.
Daca vorbim despre un dormitor pentru copii, puteti sa optati pentru paturi supraetajate.
La alegerea patului, va trebui sa tineti cont si de inaltimea lui. Astfel, un pat cu baldachin ar fi foarte nepotrivit pentru un dormitor mic, deoarece va umple pe verticala spatiul din camera si va crea impresia de aglomeratie.
Daca, totusi, va doriti un pat matrimonial in dormitor, incercati sa folositi cat mai bine spatiul de sub pat pentru depozitare. Puteti alege un pat cu sertare.
Asezati patul pe lungimea camerei, pe centru, dar nu sub o fereastra care se va deschide des.
Noptiere, comode si dulapuri
Noptierele ocupa spatiul dintr-un dormitor mic. Se poate renunta la ele, in favoarea unui raft de aceeasi inaltimie. Daca, totusi, trebuie sa aveti o noptiera, alegeti una de culoare deschisa care sa lumineze camera.
De asemenea, inlocuiti comoda lunga cu una inalta si subtire – astfel economisiti mult spatiu.
Intr-un dormitor mic este mai bine sa se renunte la dulapuri sau la dressing. Putem depozita hainele intr-un dulap pe hol, in unul incastrat in perete cu usi glisante si pozitionat intr-o alta parte a casei. Daca nu se poate si aveti totusi nevoie de un dulap in dormitor, alegeti unul inalt pana in tavan, cat mai subtire si in culori deschise.
Alegeti culori deschise
Secretul pentru crearea de spatiu intr-un dormitor mic este utilizarea culorilor cat mai deschise pentru pereti, podea sau mobilier. Pe de alta parte, ele trebuie sa fie blande, calde si sa asigure confortul necesar odihnei si recreearii.
Evitati, deci, pentru pereti culorile inchise, chiar si pentru zone mici, cum ar fi un perete albastru, restul alb.
Alegeti un parchet deschis la culoare pe nuante de maro sau gri si, totodata, mobilier in culori deschise care sa se armonizeze frumos cu podeaua si peretii.
Evitati contrastele de culoare care pot micsora spatiul si incercati sa mergeti pe un aspect unitar, in nuante ale aceleeasi culori.
Aranjati inteligent mobilierul
Un alt secret pentru a crea armonie intr-o camera, oricat ar fi de mica, este acela ca spatiul ramas liber sa aiba o forma cat mai patrata. Deci, daca se poate, evitati sa plasati mobilierul pe peretii lungi ai camerei si incercati sa echilibrati cat se poate mai bine zonele libere. Cu cat zonele libere sunt mai aproape de forma patrata, cu atat mai multa armonie va fi in camera.