Țara noastră s-a confruntat, și din păcate încă se confruntă, cu un exod al forței de muncă, care alege calea străinătății. Atrași în principal de salarii mult mai bine plătite, față de cele din România, mulți români au decis să-și încerce norocul în afara granițelor țării.
Marea Britanie a fost una dintre țările în care forța de muncă românească a ales să emigreze, lucru ușor de înțeles dacă ne uităm la nivelul de trai din Anglia.
Atrași de salariile mult mai mari din Marea Britanie, față de cele practicate în țara noastră, dar și de sistemul de învățământ și reputația Universităților de acolo, mulți români s-au angajat în Universitățile din Anglia.
Confrorm datelor Erudera.com, Marea Britanie a înregistrat o creștere cu 49,7% a numărului de angajați din România în cursul anului universitar 2019-2020, comparativ cu 2014- 2015.
În plus, România a devenit una dintre primele 20 de țări cu cea mai semnificativă schimbare în forța de muncă din domeniul academic internațional care lucrează la instituțiile de învățământ superior din Marea Britanie, potrivit Erudera.com. Conform datelor furnizate, în 2018-2019, în Marea Britanie lucrau 1.295 de cadre didactice din țara noastră.
Gent Ukëhajdaraj, specialist la Erudera, consideră că această creștere se datorează reputației prestigioase a universităților din Marea Britanie, istoriei lor, educației de calitate și mediului multi-cultural pe care îl oferă.
„Marea Britanie este a doua cea mai populară destinație de studiu din întreaga lume, ceea ce o face o țară foarte atractivă nu doar pentru studenți, ci și pentru personalul academic. Reputația unor universități ca Oxford, Cambridge, London School of Economics, precum și sistemul de învățământ superior din Marea Britanie continuă să fascineze oamenii ambițioși care doresc să aibă un impact mai mare”, a spus Ukëhajdaraj.
Principalele discipline academice unde este angajat personalul academic român la instituțiile de învățământ superior din Marea Britanie sunt, potrivit datelor furnizate de Erudera, inginerie și tehnologie, cu un număr de 185 de persoane. În domeniul medicinei, stomatologiei și sănătății erau înregistrați 130 de angajați români. Același număr, de 130 de persoane, erau angajați și în domeniul studiilor sociale. De asemenea, în științele biologice, matematice și fizice erau 125 angajați români, iar în sectorul studiilor de administrare și afaceri erau înregistrați 80 de angajați români.
Conform statisticilor oficiale, 91.805 din numărul total de cadre didactice care lucrează la instituțiile de învățământ superior din Marea Britanie în 2018-2019 erau internaționale. Primele cinci țări de naționalitate pentru personalul internațional din instituțiile de învățământ superior din Marea Britanie au fost Italia, Irlanda, Germania, China și Statele Unite. În plus, 58,4% din personalul internațional din Universitățile din Marea Britanie erau cetățeni ai UE.
Noile condiții de angajare pentru români după Brexit
Gent Ukëhajdaraj a explicat pentru „România Liberă” care sunt condițiile de angajare pentru români odată cu Brexit-ul.
Acesta ne-a transmis că pentru a putea intra în Marea Britanie pentru muncă, românii trebuie inițial să solicite o viză în cadrul unui sistem de imigrație bazat pe puncte.
„Un solicitant trebuie să aibă 70 de puncte pentru a avea permisiunea de a aplica pentru muncă în Regatul Unit. Solicitanții trebuie să dovedească că au o ofertă de muncă care îndeplinește pragul salarial minim. Angajatorul care oferă postul trebuie să fie autorizat de către Ministerul de Interne”, a mai precizat Gent Ukëhajdaraj.
Totodată, specialistul Erudera ne-a spus că un solicitant este eligibil să lucreze în Marea Britanie dacă oferta de muncă este mai mică decât criteriile salariale minime, dar nu mai puțin de 20.480 lire în cazurile în care postul va fi îndeplinit într-un sector în care există o penurie.
Piața forței de muncă din Marea Britanie, schimbată de pandemie
Cererea de locuri de muncă din Anglia s-a confruntat cu numeroase schimbări din cauza pandemiei.
Gent Ukëhajdaraj ne-a declarat că piața forței de muncă din Marea Britanie a cunoscut o schimbare substanțială de când a izbucnit pandemia COVID-19, în principal din cauza lunilor în care țara s-a aflat în lockdown. În plus, piața forței de muncă din Marea Britanie a resimțit din plin ieșirea din Uniunea Europeană, factor care a afectat aproape toate industriile. Mulți europeni care au intrat în Marea Britanie și au accesat piața muncii țării în 2004 nu au mai plecat, în timp ce alții s-au întors în țările lor de origine chiar înainte de COVID-19. Potrivit unui raport al Luminate „Deficitul de competențe în Marea Britanie 2019/20”, care a colectat date din ancheta angajatorilor (ESS), 2017 a scos la suprafață faptul că 33% din posturile vacante din Marea Britanie erau greu de ocupat înainte de lovirea pandemiei. În plus, din cauza pandemiei COVID-19, piața muncii pentru absolvenți a fost afectată negativ, în special în domeniul artelor. A existat o scădere a cererii în resurse umane și recrutare printre absolvenții de studii superioare în domeniul artelor, în timp ce asistența medicală, medicina, IT, piața imobiliară / asistență socială nu au fost afectate deloc din punct de vedere al cererii.