2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalCoreea de Nord ar fi repornit reactorul nuclear de la Yongbyon

Coreea de Nord ar fi repornit reactorul nuclear de la Yongbyon

AIEA și-a exprimat îngrijorarea

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) s-a arătat îngrijorată de faptul că oficialii din Coreea de Nord ar părea că au repornit reactorul nuclear care produce plutoniu de la complexul Yongbyon. Potrivit raportului anual, de la începutul lui iulie „există indicii, printre care deversarea de apă de răcire, compatibile cu funcţionarea reactorului”.

Reactorul a fost oprit la sfârșitul lunii decembrie 2018. Cu toate acestea, o repornire  cu o capacitate de cinci megawaţi, ar putea însemna că Phenianul îşi continuă programul de dezvoltare nucleară. Astfel sunt încălcate rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Viitorul complexului nuclear a fost o temă disputată în cadrul summitului din 2019, de la Hanoi. Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a avut o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un. Din păcate acesta a reprezentat cu eșec. De atunci, Coreea de Nord a anunțat o destructurare a unei părți din complex, însă nu şi a altor infrastructuri de producţie nucleară. Decizia statului nord-coreean a venit în urma promisiunii ridicării sancțiunilor economice. Această ofertă a fost respinsă de Washington şi de atunci negocierile dintre cele două ţări se află într-un punct mort.

Repornirea reactorului ar veni ca urma a unei informaţii conform căreia Phenianul utilizează de asemenea un laborator radio-chimic situat în vecinătate, pentru a separa plutoniul de combustibilul folosit, provenit de la reactor. AIEA a mai declarat că indiciile care arată că reactorul ar fi fost repornit sunt „tulburătoare”.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă