În momentul de față, Afganistanul nu are acces la finanțare din partea Fondului Monetar Internațional. Instituția a explicat că resursele alocate statului afgan încă există, însă sunt puse „la adăpost” pentru a nu ajunge la talibani. Astfel, talibanii ar avea acces doar la 0,1 până la 0,2 la sută din rezervele financiare totale.
Activele externe ale Afganistanului sunt înghețate
Kabului avea disponibile 440 de milioane de dolari în noi rezerve monetare. Cu toate acestea, FMI a luat săptămâna trecută decizia de a bloca accesul Afganistanului la fonduri sub presiunea trezoreriei SUA. Totodată, activele externe ale Afganistanului sunt înghețate. În prezent, rezervele internaționale ale Băncii Centrale ale statului sunt păstrate în întregime în străinătate, acestea ajungând la suma de 9 miliarde de dolari. Activele, în special lichidităţi şi aur, se află în conturile Fed-ului american, la Banca Reglementelor Internaţionale și alte entități occidentale.
De asemenea, Afganistanul deține lingouri de aur în valoare de 1,32 de miliarde de dolari la Rezerva Federală din New York. În plus, țara se poate lăuda și cu investiții de 6,1 miliarde de dolari prin intermediul Băncii pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Rezervei Federale din New York și Băncii Reglementelor Internaționale.
În contextul economico-financiar al anului trecut, produsul intern brut al Afganistanului a fost estimat la 19,8 miliarde de dolari. De asemenea, țara beneficiază foarte mult și de ajutoarele internaționale. Acestea au reprezentat în 2020 43% din PIB. Concluzia specialiștilor este că odată instaurată conducerea talibanilor, ajutoarele internaționale nu vor mai veni, iar PIB-ul va dispărea.