Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), aflat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, își va mări organigrama cu 8.546 de posturi, dintre care 129 de posturi vor fi de ofiţeri, 25 vor fi de maiştri militari şi subofiţeri, iar 8.400 vor fi de gradați și soldaţi profesionişti. IGSU este una dintre componentele militare ale MAI dar este coordonat de un secretar de stat civil – Raed Arafat. Drept comparație, în Ministerul Apărării Naționale, militarii sunt coordonați de Statul Major al Apărării, având în frunte un general în activitate.
Decizia de suplimentare a organigramei IGSU cu peste 8000 de posturi de militari a fost aprobată de Guvernul Cîțu în ședința de ieri, a anunțat, imediat după aceea, secretarul de stat Raed Arafat. El a precizat că este pentru prima dată când IGSU va avea în organigramă soldați. 1479 dintre cele peste 8000 de posturi militare noi vor fi ocupate până la finalul anului 2021, iar celelalte ulterior, treptat.
În declarația de presă susținută ieri la Palatul Victoria, secretarul de stat Arafat a susținut că necesitatea înființării acestor posturi militare la IGSU derivă din faptul că România a decis să-și suspende serviciul militar obligatoriu. Anterior acelei decizii, foarte mulți tineri români îndeplineau serviciul militar la arma Pompieri.
“Cel puţin pe linia protecţiei civile şi a situaţiilor de urgenţă o considerăm o hotărâre istorică pentru că ne corectează o problemă foarte mare din punctul de vedere al resursei umane”
Raed Arafat,
Secretar de stat în MAI
Lipsa de oameni afectează tot Ministerul de Interne, nu doar IGSU, fiind favorizată de faptul că polițiștii, jandarmii și pompierii ies la pensie mai devreme decât alți bugetari, din cauza condițiilor speciale de muncă. Acum câteva săptămâni, ministrul Lucian Bode estima deficitul total, pe întregul Minister, la peste zece mii de oameni.
„Anul trecut au plecat în pensie 9.000, au venit din şcoală 2.000. Deci, minus 7.000. Anul acesta, până când o să primim din şcolile de poliţie ofiţeri, subofiţeri, au plecat aproape 3.000”
Lucian Bode,
Ministrul Afacerilor Interne
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, condus de secretarul de stat Raed Arafat, pare a fi prima dintre componentele MAI care reușește să-și rezolve deficitul de personal.
După ședința de Guvern de ieri și după anunțul făcut de secretarul de stat Arafat, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a transmis un comunicat de presă în care oferă precizări cu privire la decizia Executivului.
Decizia Executivului “urmărește de o manieră prioritară să diminueze neajunsurile și vulnerabilitățile întâmpinate de-a lungul timpului în cadrul IGSU şi a structurilor subordonate, cauzate de insuficiența resursei umane active, și gradul de îmbătrânire a acesteia”, explică IGSU. Proiectul aprobat de Guvern primise deja avize favorabile de la CSAT, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii şi Protecției Sociale și Ministerul Justiției.
“Prin suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu și trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, s-a aprobat în anul 2006 profesionalizarea structurilor IGSU. Ștatele de organizare ale IGSU și ale structurilor subordonate prevedeau un număr de 42.644 posturi, din care circa 88% posturi de subofițer, cu rol determinant în asigurarea intervenției operative. În perioada 2010-2014, numărul posturilor a fost diminuat în mod constant. Principala cauză a diminuării a reprezentat-o procesul de restructurare instituțională derulat în perioada 2010-1011, prin care un număr de 14058 de posturi au fost desființate, iar 1300 persoane au fost disponibilizate”, precizează IGSU.Cele peste 8000 de posturi militare care se înființează în acest moment în cadrul IGSU vor fi încadrate cu persoanal treptat, începând cu anul 2021 până în anul 2025. Un element neelucidat este din ce bani vor fi plătiți oamenii nou angajați, în condițiile în care toate instituțiile bugetare se plâng că au primit la rectificarea bugetară mai puțini bani decât aveau nevoie. Deci IGSU ar urma să primească și mai mulți bani, pentru a-și plăti noii angajați.