5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăFamilieIdei de activități pentru preșcolari

Idei de activități pentru preșcolari

Timpul reprezintă una dintre cele mai scumpe resurse pe care le avem la dispoziție. În funcție de preocupări, facem alegeri care ne influențează viața, atât din punct de vedere profesional, cât mai cu seamă personal. Situația devine mai sensibilă atunci când familia implică și copii, pentru a căror educație este necesară prezența adulților.

Oricât de ocupați ar fi părinții, cei mici își doresc atenția lor, pentru a primi validare și apreciere de la cei pe care îi admiră necondiționat. În acest context, este util să știți că există activități care le permit copiilor să se exprime în voie, uneori fără a avea neapărată nevoie de cei mari alături. Am adunat mai jos câteva idei utile de pus în practică.

Muzică și mișcare

Ancorarea în realitate este specifică vârstelor mari, însă preșcolarii au și ei nevoie de propria conectare la posibilitățile oferite de mediul înconjurător. Din punct de vedere cronologic, dezvoltarea presupune un element fără de care existența copiilor ar deveni îngrijorătoare – mișcarea. Încă dinainte de naștere, pruncul își manifestă prezența în pântece prin mișcări specifice, iar după venirea pe lume este atent la cei din jur și învață lucruri noi. Pentru activitatea cerebrală a celor mici, combinația dintre afectivitate, mișcare și sunet este esențială. Prin urmare, este firească dorința copiilor de a declanșa cât mai multe situații în care să poată retrăi efectele benefice ale acestei triade.

Una dintre modalitățile prin care puteți satisface această nevoie presupune cântece și dans. Sursele pot varia, de la învățarea „după ureche”, urmărind pe cineva apropiat, până la distracția specifică unor petreceri, ori chiar prin cursuri de specialitate. În definitiv, un plus de voie bună este oricând binevenit – în familie, în vacanțe, în pauzele dintre ore, la plimbare etc.

Artă și îndemânare 

Activitățile grafico-picturale sunt foarte utile pentru a-i învăța pe cei mici să perceapă, să distingă, să cunoască și să utilizeze culori, forme, linii, semne etc. În calitate de elemente compoziționale, acestea preiau funcții importante în expresiile artistice și alcătuiesc lucrări extraordinare atunci când sunt folosite armonios. Este vorba de idei dragi copiilor, care necesită materiale specifice, conform rezultatului dorit: creioane, pensule, acuarele, coli, carton etc.

Cei mici își dezvoltă autonomia prin alegerea opțiunilor disponibile, fiind astfel liberi să creeze după cum doresc. Copiii care folosesc diferitele tehnici de grafică sau pictură își pot exprima cu ușurință și nemijlocit emoțiile, stările, sentimentele și nivelurile perceptuale ale realității. În plus, dobândesc mai multă încredere în sine și au curajul să se afirme din punct de vedere artistic.

Construcții cu forme variate

Acest tip de activitate se poate desfășura în spații diferite, însă cele mai stabile rezultate se obțin dacă se lucrează pe suprafață plană – masă, podea, teren liber, suport special etc. Metodele variază, în funcție de piesele folosite, astfel încât se pot utiliza: puzzle, lego, magneți, elemente pentru îmbinare etc. Avantajul enorm al unor asemenea activități constă în faptul că pot fi practicate indiferent de vârstă. De exemplu, cei mai mici vor folosi piese mai mari, pentru a evita înghițirea acestora, în timp ce seturile de jocuri pentru copii de 6 ani vor conține elemente de diverse dimensiuni și forme.

Jocurile de construcție susțin dezvoltarea activității cerebrale și a coordonării ochi-mână, permițând preșcolarilor să învețe cum să aranjeze piesele, să le combine, să le desfacă și să o ia de la capăt. Astfel copiii înțeleg că, la un moment dat, ceea ce a fost descompus se poate reconstrui – de la obiecte până la relații interumane – uneori similar, alteori diferit de forma inițială. Secretul constă în răbdare și în disponibilitatea de a descoperi metodele adecvate. În plus, se exersează aspecte importante pentru creșterea armonioasă a celor mici, precum observarea, verbalizarea, socializarea. Desigur, exemplele pot continua cu o listă nesfârșită. În ceea ce-i privește pe adulți, este benefic de reținut faptul că bucuria reală a copiilor se naște din momentele petrecute împreună cu părinții. Așadar, orice activitate alegeți, dacă vă îmbunătățiți „lentilele” prin care priviți lumea, veți descoperi partea specială – interesantă și distractivă – pe care o văd copiii. Datorită acesteia, veți putea transforma orice acțiune într-o aventură și astfel veți da naștere unor amintiri cu adevărat memorabile alături de cei mici.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

CTP: Cine poate să-l oprească pe Simion

Istoria se repetă? Paralele între alegerile din 2000 și dilemele politice de astăzi Cristian Tudor Popescu analizează provocările politice actuale, trasând paralele cu alegerile...

Acordul pentru avioanele F-35, moment istoric

România a semnat, joi, la Palatul Victoria, acordul pentru achiziția avioanelor F-35, marcând un moment crucial în modernizarea Forțelor Aeriene Române Ceremonia a fost prezidată...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...
Ultima oră
Pe aceeași temă