. Lumina ultravioletă, apa, detergenții, frecarea, contactul cu transpirația și sebumul secretate de piele, forțele din mașina de spălat sunt principalii factori care contribuie la decolorarea hainelor. Totuși, putem încetini acest fenomen, astfel încât să le purtăm mulți ani. Totul ține de cunoaștere, atenție la detalii și alegerea substanțelor potrivite. Am rezumat aceste aspecte esențiale sub forma a 6 ponturi, pe care le poți aplica și tu pentru a păstra cât mai mult culoarea originală a hainelor.
1. Spală hainele de aceeași culoare împreună
Sortarea hainelor în funcție de culoare este esențială pentru prevenirea schimbării culorilor deschise în amestecuri cromatice de nepurtat, dar ajută și la menținerea culorilor închise de pe haine. Dacă speli șosetele negre împreună, de exemplu, acestea au șanse mai mari de a-și păstra intensitatea culorii pentru mai mult timp.
2. Citește eticheta
Sortarea hainelor este și o bună ocazie de a verifica eticheta pentru specificul de curățare a fiecăruia. Durează doar câteva secunde să faci asta, dar scapi de șocul unei decolorări bruște după spălare. Unele haine se spală doar cu apă rece, altele doar blând sau fără stoarcere puternică. Modul corect de uscare se regăsește, de asemenea, pe etichetă. Unele haine necesită uscare la temperatură mică, în timp ce altele suportă și temperaturi mari.
3. Nu îndesa haine în mașină
Spălarea cât mai multor haine deodată este tentantă, pentru că te ajută să economisești resurse și timp, dar are și dezavantaje. În primul rând, soliciți mașina mai mult decât ar trebui. Apoi, spălarea nu se face corespunzător, iar șansele ca detergenții sau apa murdară să rămână în fibre sunt mari. Din cauza greutății suplimentare a hainelor, forțele care acționează asupra lor cresc, ceea ce poate îndepărta pigmenții și, implicit, contribui la decolorarea lor. Pune haine în limita menționată de producătorul mașinii și lasă destul spațiu pentru ca hainele să se miște libere în cuvă.
4. Întoarce hainele pe dos înainte de spălare
O parte din deteriorarea care afectează vestimentația în timpul spălării se poate preveni prin întoarcerea pe dos a hainelor. Astfel, frecarea se reduce și culorile rezistă. Nici scămoșarea nu mai apare, acest fenomen fiind un inamic la fel de redutabil al hainelor ca și decolorarea. Și în cazul uscării în aer liber este important să întorci hainele pe dos. Soarele este un uscător excelent, dar emite raze ultraviolete, care afectează pigmenții de pe haine.
5. Folosește programe blânde de spălare și detergenți de calitate
Dacă vrei ca nuanțele hainelor să reziste cât mai mult, spală-le la programe scurte, la temperatură redusă, cu stoarcere minimă și fără uscare. Cu cât mai puternic și mai lung este ciclul de spălare, cu atât impactul asupra culorilor va fi mai mare. Spălatul de mână nu este plăcut, dar este cel mai indicat pentru prevenirea decolorării. De asemenea, este indicat să alegi detergenți de calitate, care curăță fără să afecteze fibra, cum sunt detergenții bio de la Obio. Există detergenți speciali pentru menținerea culorilor și care acționează și la temperaturi scăzute.
6. Adaugă oțet la spălare
Oțetul nu miroase prea bine, dar este un acid puternic și un balsam natural. Pune un pahar în mașina de spălat și vei descoperi că mirosul său dispare apoi și că hainele sunt moi și colorate intens. Folosește numai oțet natural, fie de mere, de vin sau din cidru.
Culorile hainelor trebuie menținute în starea inițială, dacă vrem să le purtăm mult timp și să arătăm bine. Sfaturile noastre te ajută să eviți decolorarea și să te îmbraci bine.