11.4 C
București
joi, 24 octombrie 2024
AcasăTechAparatele de sudură alese corect, pentru activități restrânse în gospodărie

Aparatele de sudură alese corect, pentru activități restrânse în gospodărie

Una dintre cele mai mari greșeli în manipularea echipamentelor profesionale este tocmai neadaptarea la condițiile de muncă. Cu alte cuvinte, aparatura de mare performanță și randament nu trebuie folosită la munca de amator. Așa cum pentru un amplu proiect nu putem miza pe scule neprofesionale, nici invers nu ar trebui procedat, pentru că regulile de utilizare ale unei scule profesionale pot fi peste ceea ce utilizatorul cunoaște, neinstruit fiind.

Așadar, pentru cei pasionați de bricolaj, pentru cei cărora le face plăcere să repare sau să realizeze proiecte diy – do it yourself – un aparat de sudură ar putea fi de dorit ca echipament din gospodărie. Atenție însă, acesta trebuie ales în funcție de repere specifice, pentru a fi folosit corect și în siguranță. Nu doar un derulator cablu electric din categoria produse electrice asigură funcționarea optimă a acestui aparat de sudură, ci totul pornește mai întâi de toate de la alegerea conformă cu nevoia.

Ce spun specialiștii

Poate că unele dintre cele mai importante aspecte pe care utilizatorul trebuie să le aibă în vedere se referă la cunoștințele sale de a manipula un astfel de echipament, la tipul de sudură necesar și bugetul pe care este dispus să îl investească în această achiziție. Magazinele de specialitate au variante multiple și pentru că sunt și la îndemână, în varianta online inclusiv, așa cum este Tehnovest, achiziția poate fi făcută chiar imediat din stoc. Dar ce trebuie ales?

Din punct de vedere al tipologiei se remarcă avantaje la fiecare în parte, dar și dezavantaje. Iată câteva criterii de departajare:

Aparat de sudură cu electrozi înveliți de tip redresor, transformator

Are un preț de achiziție ceva mai modest. Acest tip de aparat de sudură poate fi folosit cu succes și la exterior în condiții de vânt. Se poate suda mult, însă cât este de rentabil? Consumul este ceva mai mare ȋn raport cu randamentul său. În plus este un echipament greu, voluminos.

O astfel de alegere o fac cei care sudează pe loc, într-un singur loc amenajat și nu vor avea nevoie de deplasare, cei care lucrează la proiecte în casă.

Aparatul de sudură MIG/MAG

Vorbim despre echipamente si produse de sudura ce combină procedeele, electrodul și gazul. În acest caz sudura este una mai fină, rezistentă, realizată cu materiale subțiri. Însă condiționează a fi folosit strict la interior, are costuri mai mari, dar este chiar ideal pentru începători.

Aparatul de sudură cu gaz inert

Sau TIG așa cum mai este cunoscut, se distinge prin faptul că aspectul cordonului de sudură este perfect. Cu un astfel de aparat pot fi sudate materiale diverse, însă procesul este unul mai lent. Important de precizat că sudura va fi una netedă și rezistentă, fără reziduri. Pot fi sudate și materiale subțiri, însă costurile de achiziție ale unui astfel de echipament sunt considerabile.

 Aparatul de sudură autogen

O altă tipologie aici se referă la aparatul de sudură autogen. Acesta folosește flacăra oxiacetilenică și fir metalic. De regulă această alegere este pentru cei care taie, debitează și/sau perforează materiale. Vorbim din nou de un echipament greoi și greu de deplasat, care produce căldură la utilizare, însă util pentru că se vor suda și materiale ruginite. De asemenea, începătorii pot folosi cu succes acest tip de aparat.

Invertorul

Invertorul de sudură este și ușor de transportat sau depozitat, are și un consum mic și se cuplează cu succes la sistemul casnic de alimentare cu energie. Doar că acesta este mai compact și se bazează pe tehnologia siliconului. Păstrează un raport optim între calitate și preț, astfel că pentru mulți este chiar investiția ideală, mai ales dacă aparatul de sudură este dorit ca o completare din atelier, pentru micile proiecte de lângă casă.

Indiferent care este alegerea finală, normele de siguranță rămân aceleași. Așadar, în completarea unei astfel de achiziții sunt necesare echipamentele pentru protecție. Nu sunt excluse astfel de oferte chiar de la aceeași sursă, de la cei care comercializează aparatură de sudură.

De asemenea, indiferent de cât de bun și de scump este un aparat de sudură, acesta nu trebuie folosit pe timp de ploaie, în locuri umede, la țevi cu material inflamabil, în apropiere de solvenți. Regulile de utilizare trebuie bine cunoscute înainte de utilizarea aparatului de sudură.

 

 

Cele mai citite

Ciucă nu mai are deloc încredere în PSD și nu va mai intra la guvernare cu acesta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la preşedinţie, a declarat, miercuri, că "nu mai există niciun fel de încredere în Partidul Social Democrat", menţionând că...

Ciucă nu mai are deloc încredere în PSD și nu va mai intra la guvernare cu acesta

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la preşedinţie, a declarat, miercuri, că "nu mai există niciun fel de încredere în Partidul Social Democrat", menţionând că...

Cofetăria bugetului: De ce lipsește frișca de pe tortul Fiscului?

România are cele mai mici încasări din TVA, deși taxele nu sunt mici. De ce? Evaziunea fiscală e la bază. Diferenţa dintre ce se...
Ultima oră
Pe aceeași temă