Fumătorii ar urma să plătească şi mai mulţi bani în viitor pe taxa de viciu, faţă de actualul nivel, situat la 1 leu per pachet.
Ministerul Sănătăţii consideră că actuala taxă pe viciu, pusă pe produsele din tutun şi pe cele din alcool, introdusă în 2006, ar trebui majorată anual. Consumul de ţigări a scăzut influenţând încasările din contribuţia pentru sănătate, care sunt astfel mai mici, în timp ce cheltuielile cu bolile fumătorilor sunt în creştere continuă, argumentează Ministerul Sănătăţii (MS).
În prezent la fiecare pachet de ţigarete se plăteşte o taxă de viciu de 20 de eurocenţi, care merge teoretic la MS. Aceasta este vărsată lunar de producătorii de produse din tutun într-un cont la Trezorerie, de unde lunar banii merg către MS. În cazul alcoolului rafinat taxa este de 200 de euro la fiecare hectolitru. Confom noului Cod Fiscal, taxa pe viciu la produsele din tutun va fi din 2015 de aproximativ 47 de lei la mia de ţigarete.
Ce explicaţii dă MS?
Argumentele MS în direcţia creşterii taxei pe viciu nu stau în picioare. Un argument este că a apărut o creştere a costurilor cu diagnosticul şi tratamentul bolilor provocate de fumat, generată de descoperirea unor metode noi în medicină. Acestea nu par însă accesibile bolnavilor români. În România nu numai că aceste tratamente inovatoare nu sunt împământenite în spitale, ci, mai mult, lipsesc soluţiile banale pentru tratamentul cancerului, precum citostaticele. Alt argumente este creşterea demografică, anume “atingerea pragului de vârstă de 45 ani de către cohorta populaţională născută în perioada 1967-1969”. Dacă însă creşterea numerică a populaţiei presupune costuri mai mari cu tratamentele medicale, acelaşi factor duce şi la creşterea consumului de tutun, deci la o majorare a taxelor colectate din vânzarea acestora.
Al treilea argument al MS este că a scăzut consumul de ţigarete (şi, implicit, veniturile colectate) ca urmare a scăderii considerabile a prevalenţei fumatului în rândul populaţiei generale (de la 36% în 2004 la 26% în 2011). Suma cheltuită pentru spitalizarea şi tratamentul prin programele naţionale de sănătate doar a cazurilor atribuibile fumatului este cu aproximativ 100 milioane lei mai mare decât cea încasată din contribuţia pentru sănătate aplicată produselor din tutun, spune MS. Ministerul nu explică însă cum poate scădea prevalenţa fumatului, pe de o parte, dar nu și numărul de bolnavi pe de altă parte. În plus, aplicarea an de an a unor taxe şi accize din ce în ce mai mari pe produsele din tutun a dus la dezvoltarea contrabandei. De aici apare o diminuare a taxelor plătite statului. “ Piaţa legală scade, contrabanda era de 13% în 2013 şi a ajuns la 16% in 2014. Fiecare procent aduce pierderi de taxe la buget de 35 milioane de euro”, spune Gilda Lazăr, director în cadrul producătorului de ţigarete JTI.
Programul antifumat, alt argument fals
Un alt argument al MS este finanţarea programului naţional antifumat. Ministerul Sănătăţii a reluat în 2014 finanţarea componentei de tratament al dependenţei tabagice („Programul Stop Fumat” şi linia telefonică gratuită Tel Verde „Stop Fumat“) în cadrul Programului Naţional de Promovare a Sănătăţii, alocând un buget de aproximativ 1,3 milioane lei, mai spune MS.
Cu toate acestea, ONG-urile solicită mai mulţi bani pentru program. Apelul lor este cu atât mai credibil cu cât vine din partea Fundaţiei Pneuma, condusă de doctorul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonator al Programului „Stop Fumat“. “În momentul de faţă, Programul Naţional «Stop Fumat» este subfinanţat şi ca atare nu are posibilitatea de a-i ajuta pe toţi fumătorii care se adresează reţelei medicale de specialitate”, arată Fundaţia Pneuma într-o petiţie numită “Vrem să ne lăsăm de fumat! Ajutaţi-ne! Solicităm finanţarea adecvată a Programului Naţional «Stop Fumat»!”.
Cât ia/cât dă statul de la fumători
Balanţa relaţiei statului cu fumătorii este simplă. Primul ia de la fumători acciza, taxa pe viciu şi TVA din comercializarea produselor şi impozite pe profit de la producători. La capitolul cheltuieli ale statului apar cele medicale dedicate îngrijirii sănătăţii fumătorilor. Ca venituri, statul încasează anual aproximativ 8 miliarde de lei, respectiv 40% din volumul total al accizelor încasate la buget, de 19,79 miliarde lei în 2013. Acestor sume li se adaugă taxa pe viciu, aproximativ 1,3 miliarde lei pe an.
Din punct de vedere al cheltuielilor, cifrele oficiale sunt următoarele: la nivelul anului 2012, sistemul public de sănătate a plătit 1,2 miliarde lei drept cheltuieli totale atribuibile fumatului. Raportat la suma totală plătită pentru cele patru categorii de boli asociate fumatului – 4,3 miliarde de lei -, fumatul este responsabil pentru 27,8 la sută din aceste cheltuieli, susţine MS.
Producătorii de ţigarete spun că dacă statul vrea să aloce mai mulţi bani pentru îngrijirea sănătăţii nu trebuie să crească taxa pe viciu, ci să redirecţioneze o parte mai mare din actuala acciză către MS. Numai astfel contrabanda cu ţigarete nu va creşte, explică Gilda Lazăr, director în cadrul producătorului JTI.