UPDATE 15:10 – Şefii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor lucra aproape de prefectul judeţului, care nu întotdeauna are anumite abilităţi sau calităţi profesionale în ceea ce înseamnă managementul sistemului situaţiilor de urgenţă, a anunţat ministrul Plumb, după şedinţa de guvern.
„S-a considerat că este nevoie de o responsabilizare mai mare a şefilor inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, fapt pentru care s-a înţeles că, prin această responsabilizare, trebuie să lucreze aproape de prefecţii judeţului, care nu întotdeauna, ca şi prefect, are anumite abilităţi sau calităţi profesionale în ceea ce înseamnă managementul sistemului situaţiilor de urgenţă", a spus ministrul Muncii, Rovana Plumb, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului. Ea a precizat că urmează ca şi procedura auditului extern la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă să fie îndeplinită.
UPDATE 12:30 – Premierul Victor Ponta a anunțat că Sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă va fi modificat, prin ordonanţă de urgenţă, pentru o mai mare eficienţă şi utilizare a resurselor puse la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. De dimineață, ministrul Afacerilor Interne anunțase intenția de a modifica legislația în domeniu.
„Astăzi, avem deja o ordonanţă de urgenţă privind noi modificări în sistemul de intervenţii în situaţii de urgenţă, în aşa fel încât să învăţăm din lecţiile pe care le primim, cum să facem mai multă eficienţă, cum să facem mai mult în sensul de folosire a resurselor pe care le-am pus la dispoziţia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
Săptămâna trecută, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va solicita un audit extern la Departamentul de Intervenţii în Situaţii de Urgenţă, deoarece procedurile şi persoanele cu atribuţii din instituţie, pentru care au fost asigurate fonduri, trebuie să fie mai bine pregătite.
***
Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, marţi dimineața, că procedurile de intervenţie în situaţii de urgenţă vor fi regândite şi că există acordul în acest sens dat de premierul Victor Ponta.
Anunțul ministrului vine în contextul unor aprinse dezbateri generate, mai ales, de două accidente grave, în care salvatori de vieți și-au pierdut viața, pe fondul intervenției tardive a instituțiilor abilitate. Este vorba despre prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, de lângă Mamaia, din 15 decembrie și de tragedia din Apuseni, din ianuarie. În cele dpuă accidente au murit șase persoane
Potrivit lui Oprea, aceste proceduri vor fi reanalizate "în regim de urgenţă", după tragedia în care patru oameni şi-au pierdut viaţa, în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD în lacul Siutghiol. „Am decis, și am tot sprijinul primului-ministru și al Guvernului, să regândim tot ceea ce înseamnă proceduri de intervenție la situații de urgență, pentru a asigura eficiență maximă acestui sistem", a spus vicepremierul Gabriel Oprea.
Ministru Afacerilor Interne a mai declarat că astfel de analize s-au realizat "la nivelul fiecărui judeţ". "Am dispus reexaminarea în regim de urgență a procedurilor Departamentului pentru Situații de Urgență și ale tuturor structurilor cu responsabilități imediate în astfel de situații. În acest sens, la nivelul fiecărui județ s-a realizat o analiză a categoriilor de riscuri, în raport de particularitățile acestora și resursele existente pentru intervenție imediată", a precizat ministrul.
Vicepremierul a mai spus că toate datele rezultate în urma analizei "vor sta la baza elaborării Concepției Unice de Intervenție a Sistemului Integrat de Acțiune la Situații de Urgență, pe care, la final, o vom prezenta în cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență".
Gabriel Oprea a precizat şi că intervenţiile aeriene în situaţii de urgenţă, pe durata în care elicopterele SMURD sunt ţinute la sol, vor fi asigurate de celelalte aparate de zbor ale MAI, respectiv patru elicoptere, două aeronave şi un avion. La nevoie, a mai spus ministrul, se va putea apela şi la sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.