Reducerile înregistrate de către preţul petrolului, respectiv cu 50% faţă de nivelurile maximale înregistrate în iunie 2014, vor avea efecte asupra mai multor capitole ale economiei mondiale, arată o analiză făcută de Certinvest, prin Florin Hănţilă, manager de portofoliu.
Economia
Cu o oarecare inerție, în general 3-6 luni, un preț mai mic al petrolului duce la o inflație scăzută. Băncile sunt determinate să continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuală deflație. Însă un petrol mai ieftin duce la o potențială creștere economică, lăsând loc băncilor centrale să mai ridice dobânzile-cheie.
Materiile prime
Prețurile aferente produselor derivate din petrol vor scădea. În ceea ce privește aurul, legătura dintre acesta și petrol are loc prin canalul dezinflaționist, un petrol mai ieftin ar genera o inflație mai mică, deci și un interes mai redus din partea investitorilor de a se acoperi, cumpărând aur, în privința unui eventual risc inflaționist.
Cursul de schimb
Dolarul ar putea crește ca urmare a achiziției de acțiuni din sectoarele ciclice, precum și de cumpărări de titluri ale SUA de către bănci ale zonelor în curs de dezvoltare.
Piețele de acțiuni.
Sectorul de petrol și gaze este deja foarte afectat de această evoluție, deci momentul se poate dovedi oportun pentru eventuale achiziții în această zonă. Companiile din sector oferă randamente ridicate ale dividendelor, balanțe solide, dat fiind prețurile coborâte. Cu toate acestea, există pericolul unei deteriorări a cifrelor bilanțiere, rezultată din erodarea încasărilor.