Preşedintele Barack Obama susține consolidarea protecţiei datelor personale pe Internet și a prezentat în acest sens mai multe proiecte de lege vizând texte care înăspresc şi armonizează reglementările aflate în vigoare.
"În prezent, fiecare stat sau aproape (fiecare) are câte o lege. Asta creează confuzie şi costă scump", a subliniat Obama într-un discurs susţinut la Federal Trade Commission (FTC), Agenţia federală pentru apărarea consumatorilor şi controlul concurenţei, scrie Mediafax.
Subliniind asupra numărului incalculabil de tranzacţii care se fac în prezent online – "Secret Service nu mă lasă să fac aşa ceva, dar ştiu că alţii o fac", a glumit el – Obama a insistat asupra necesităţii unei reglementări clare şi pe înţelesul tuturor.
"Dacă vrem să fim conectaţi, trebuie să fim şi protejaţi", a subliniat şeful statului, evocând "o problemă tot mai mare, care costă miliarde de dolari".
Legea pentru protecţia şi notificarea datelor personale va obliga firmele să-şi avertizeze clienţii în termen de 30 de zile de la data descoperirii piratării datelor acestora.
Preşedintele american a prezentat, de asemenea, un proiect de lege privind protecţia datelor digitale ale studenţilor, care prevede împiedicarea vânzării datelor personale ale studenţilor unor terţi dacă nu are legătură cu un program educativ. Ea interzice totodată firmelor să trimită publicitate ţintită pe baza datelor colectate în cadrul educativ.
"Sper că membrii Congresului se vor alătura acestei mişcări naţionale în favoarea protecţiei vieţii private a copiilor noştri", a adăugat Obama, apreciind că acest tip de proiecte de lege ar fi necesar să fie susţinute masiv, dincolo de rivalităţile dintre democraţi şi republicani, mai scrie Mediafax.
În momentul în care Obama îşi încheia discursul, o grupare care se reclama ca făcând parte din organizaţia Statul Islamic (SI) pirata conturile de YouTube şi Twitter ale Comandamentului Militar American în Orientul Mijlociu (CENTCOM).