1.7 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăTechCum și-a triplat UNPR numărul de parlamentari

Cum și-a triplat UNPR numărul de parlamentari

Partidul condus de vicepremierul Gabriel Oprea l-a înregimentat, ieri, și pe Radu Stroe, ex-ministrul PNL, actual membru al PLR. De la începutul actualei legislaturi și până în prezent, UNPR și-a triplat, prin racolare, numărul de senatori și deputați, ajungând astfel să aibă un cuvânt de spus tot mai greu în negocierile politice.

Deputatul Radu Stroe și-a dat, ieri, demisia din Partidul Liberal Reformator (PLR) condus de Călin Popescu Tăriceanu și se va înscrie în UNPR. „Am demisionat din motive personale din PLR. Nu fac reproșuri nimănui și e decizie personală. La începutul sesiunii parlamentare îmi voi anunța adeziunea la grupul parlamentar al PSD, din care face parte și UNPR“, a explicat Stroe.

Potrivit unor surse parlamentare, Stroe ar fi fost nemulțumit de faptul că Tăriceanu a renunțat să mai susțină nominalizarea sa ca ministru pentru Secretariatul General al Guvernului în Cabinetul Ponta 4. Tăriceanu a făcut un pas înapoi în condițiile în care PSD nu a dorit să cedeze această funcție, ocupată de Ion Moraru (fără rang de ministru). Pe de altă parte, este posibil ca Stroe să vrea să se asigure că va fi în majoritatea parlamentară, indiferent de situație. Dacă PNL va dărâma Guvernul Ponta, UNPR va fi cooptat în noua majoritate, dar PLR nu.

Performanța oamenilor lui Oprea

După alegerile parlamentare din decembrie 2012, UNPR a obținut (în urma candidaturilor comune cu PSD, PC și PNL) 10 mandate de deputat și cinci de senator. Se situa, astfel, în josul clasamentului forțelor politice reprezentate în Legislativ, fiind depășit nu doar de PSD, PNL și PDL, dar și de PP-DD (68 de aleși), PC (21 de aleși) și UDMR (27 de aleși). Acum, după aproape doi ani, partidul lui Gabriel Oprea se poate lăuda că a intrat în Top 3, numărând 37 de deputați (cu tot cu achizițiile de luni și marți) și 13 senatori.

Din această poziție, UNPR nu doar că și-a permis să pună destule condiții în cadrul negocierilor cu partenerii de guvernare, dar este o țintă  foarte atractivă și pentru actuala opoziție. În iunie 2014, de exemplu, progresiștii nu au fost de acord ca PP-DD să fie cooptat la guvernare, iar liderii formațiunii să primească vreun post în Cabinetul Ponta. În cele din urmă, oamenii lui Dan Diaconescu au primit doar funcții în eșalonul secund. Apoi, în decembrie anul trecut, când s-a pus problema intrării PLR la guvernare, iar Călin Popescu Tăriceanu ar fi urmat să primească o funcție de vicepremier (cum aveau și liderii PC, UNPR și PSD și cum avusese și Kelemen Hunor), progresiștii s-au opus din nou. În cele din urmă, concluzia a fost că rămâne un singur post de vicepremier, pentru Gabriel Oprea.

În octombrie 2014, presa a dezvăluit că UNPR și PSD au semnat un acord, valabil până în 2020, în urma căruia partidul lui Gabriel Oprea și-ar întări și mai mult poziția. Concret, progresiștii ar urma să primească, la alegerile locale și generale din 2016, patru șefi de consiliu județean, cinci primării reședință de județ și 50 de locuri eligibile pe „lista“ comună PSD-UNPR pentru Parlament. A se înțelege că social-democrații vor ceda unele din județele, orașele și colegiile în care domină celor de la UNPR.

Nu s-au încurcat în dosarele penale

Dacă PSD și noul PNL încearcă măcar să mimeze o schimbare de atitudine, în sensul sancționării membrilor cu dosare penale, UNPR nu-și pune astfel de probleme. Nu mai departe de luni, partidul lui Oprea a anunțat că l-a înregimentat pe deputatul Valerian Vreme. Fostul ministru al Comunicațiilor, ex-membru al PDL și, apoi, al PMP, este acuzat de abuz în serviciu în dosarul Microsoft.

În octombrie 2014, în UNPR a ajuns, după ce a trecut prin PDL și PP-DD, și deputatul Monica Iacob Ridzi. Reamintim că, la momentul acela, fostul ministru al Tineretului și Sportului avea deja condamnarea, în prima instanță, la cinci ani de închisoare cu executare, tot pentru abuz în serviciu, în dosarul privind organizarea Zilei Tineretului.

Reprezentant al partidului lui Oprea a fost în Camera Deputaților, timp de aproape un an, și Gigi Nețoiu, înainte de a fi condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul Transferurilor.

Nu în ultimul rând, merită amintit că doi dintre vicepreședinții UNPR sunt urmăriți penal: Șerban Mihăilescu (în dosarul Microsoft) și Cătălin Cherecheș (în dosarul „Mită și trafic de influență la Baia Mare“).   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Intervenții record ale Salvamont în ultimele 24 de ore: 93 de persoane salvate, 26 transportate la spital

Salvamont reamintește importanța pregătirii, înainte de a porni pe trasee montane Dispeceratul Național Salvamont a anunțat că, în ultimele 24 de ore, salvatorii montani au...

Intervenții record ale Salvamont în ultimele 24 de ore: 93 de persoane salvate, 26 transportate la spital

Salvamont reamintește importanța pregătirii, înainte de a porni pe trasee montane Dispeceratul Național Salvamont a anunțat că, în ultimele 24 de ore, salvatorii montani au...

O explozie a unei camionete Tesla Cybertruck a avut loc la Hotelul Trump din Las Vegas. Un mort și șapte răniți

Un vehicul Tesla Cybertruck, camioneta mărcii lui Elon Musk, a explodat miercuri dimineaţă în faţa hotelului Trump din Las Vegas, omorând o persoană şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă