18.9 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialIndustria a crescut cu 6,3% în primele 11 luni din 2014

Industria a crescut cu 6,3% în primele 11 luni din 2014

Industria a crescut cu 6,3% ca serie brută în primele 11 luni din 2014 şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,5%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

De asemenea, la nouă luni, industria prelucrătoare a crescut cu 7,7%, iar cea extractivă cu 0,7%. Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 4,5%, scrie Mediafax.

"Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+11,8%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+8,8%), industria bunurilor intermediare (+3,8%) şi industria bunurilor de uz curent (+3,4%). Industria energetică a scăzut cu 2,3%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În noiembrie, producţia industrială (serie brută) s-a redus faţă de octombrie cu 6,2%, ca urmare a scăderilor înregistrate în industria extractivă (8,2%) şi industria prelucrătoare (7,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 6,2%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria bunurilor intermediare (8,1%), industria bunurilor de uz curent şi cea a bunurilor de capital (7,2% fiecare) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (7,1%). Industria energetică a crescut cu 3,9%.

Faţă de noiembrie 2013, producţia industrială (serie brută) a urcat cu 0,2%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (1,1%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 6,7%, respectiv cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (7,5%) şi industria bunurilor de capital (3,5%) şi scăderi în industria energetică (4,5%), industria bunurilor de uz curent (3,8%) şi industria bunurilor intermediare (1%).

Cele mai citite

Putin avertizează Occidentul „să nu se joace cu focul” permițând Ucrainei să folosească armele primite în atacuri în interiorul Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat marţi Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să...

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...

Ialomița: Un bărbat de 44 de ani a murit când încerca să facă o bombă artizanală

Un bărbat de 44 de ani din judeţul Ialomiţa a murit încercând să facă o bombă artizanală în locuinţă. Materialele folosite au explodat. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă