22.8 C
Bucureศ™ti
miercuri, 4 septembrie 2024
AcasฤƒAlegeri 2016Ce viitor au pensiile private รฎn Romรขnia

Ce viitor au pensiile private รฎn Romรขnia

Activele fondurilor de pensii private vor ajunge la 26,3 miliarde lei la finalul anului 2015, din care activele pe Pilonul II al pensiilor private obligatorii – 25 miliarde lei, iar activele pe Pilonul III al pensiilor private facultative – 1,3 miliarde lei, a declarat luni, la o conferinลฃฤƒ de specialitate, preลŸedintele Asociaลฃiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Prioritฤƒลฃile industriei pensiilor private în 2015 sunt stabilitatea ลŸi predictibilitatea cadrului legislativ, continuarea eforturilor de revitalizare a Pilonului III, îmbunฤƒtฤƒลฃirea normei de investiลฃii (în curs cu ASF), continuarea reducerii costurilor de funcลฃionare ลŸi adoptarea legii de platฤƒ a pensiilor private, spune  preลŸedintele Asociaลฃiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Raluca ลขintoiu, citatฤƒ de Agerpres. La finalul anului 2014, fondurile de pensii private aveau active nete de 4,5 miliarde euro, din care 94% – investiลฃii în România.  Fondurile de pensii private deลฃin circa 12% din titlurile de stat ale României ลŸi, dupฤƒ bฤƒnci, sunt cei mai mari deลฃinฤƒtori de datorie publicฤƒ, preferinลฃa fiind pentru maturitฤƒลฃi lungi. Fondurile deลฃin plasamente de 730 milioane euro la Bursa de Valori BucureลŸti /BVB/, fiind cei mai mari investitori instituลฃionali locali ลŸi asigurฤƒ 10% din lichiditatea Bursei.

Cum poate fi echilibrat sistemul public

CreลŸterea ocupฤƒrii reprezintฤƒ cea mai bunฤƒ politicฤƒ pentru echilibrarea sistemului public de pensii ลŸi asigurarea unei pensii decente pentru persoanele asigurate în sistemul public, potrivit unui studiu realizat de Expert Forum, prezentat luni, la o conferinลฃฤƒ pe tema pensiilor private, de Suzana Dobre, director executiv al Expert Forum.  Studiul ia în calcul trei scenarii – menลฃinerea politicilor actuale, adoptarea unor politici eficiente de creลŸtere a ocupฤƒrii ลŸi, respectiv, politici de limitare sau destructurare a Pilonului II al pensiilor private obligatorii ลŸi urmฤƒreลŸte evoluลฃia în perioada 2015-2040 a deficitului fondului public de pensii ลŸi a valorii pensiei.

Scenariul cel mai bun îl reprezintฤƒ creลŸterea ocupฤƒrii – crearea a 625.000 de locuri de muncฤƒ în urmฤƒtorii 10-12 ani (net, locuri noi sau din economia gri), iar dupฤƒ 2025 prelungirea vieลฃii active ar putea fi o politicฤƒ potrivitฤƒ, precum ลŸi creลŸterea productivitฤƒลฃii, în special dupฤƒ anul 2020 (investiลฃii în educaลฃie încฤƒ de pe acum), a declarat Suzana Dobre.

Schimbarea alocฤƒrilor din Pilon II ar fi contraproductivฤƒ, cu efecte nesemnificative pe deficitul fondului public sau al valorii pensiei, sau, când sunt consistente, vin cu un preลฃ foarte mare (valoarea pensiei se înjumฤƒtฤƒลฃeลŸte), aratฤƒ concluziile studiului.

În scenariul Status-Quo (menลฃinerea politicilor actuale), situaลฃia rฤƒmâne criticฤƒ în urmฤƒtorii ani, dar se îmbunฤƒtฤƒลฃeลŸte ulterior, recomandarea fiind îmbunฤƒtฤƒลฃirea colectฤƒrii ลŸi recuperarea arieratelor, fฤƒrฤƒ schimbฤƒri pripite, populiste ale legislaลฃiei actuale.  Pe scenariul de menลฃinere a politicilor actuale, rata de înlocuire a salariului mediu brut prin pensia medie brutฤƒ, de 36,47% în 2015, va ajunge la 46,26% în 2032, anul când se estimeazฤƒ cฤƒ intrฤƒ în platฤƒ pensiile private (28,17% pensie din sistemul public, 18,09% pensie privatฤƒ) ลŸi la 45,48% în anul 2040 (23,79% pensie din sistemul public, 21,69% pensie privatฤƒ).

Populaลฃia scade periculos de mult

România se aflฤƒ în al 26-lea an de declin demografic ลŸi aceastฤƒ evoluลฃie reprezintฤƒ una dintre principalele ameninลฃฤƒri pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii, a declarat luni Vasile Gheลฃฤƒu, directorul Centrului de Cercetฤƒri Demografice „Vladimir Trebici” al Academiei Române, la Conferinลฃa Naลฃionalฤƒ de Pensii Private.

„România se aflฤƒ în al 26-lea an de declin demografic. Un sfert de secol! Datele statistice sunt de netฤƒgฤƒduit: în raport cu populaลฃia de la începutul anului 1990, când România avea 23,2 milioane de locuitori, s-a ajuns în anul 2014 la o populaลฃie cu reลŸedinลฃa în ลฃarฤƒ sub 20 de milioane de locuitori. Acest declin demografic, care numฤƒrฤƒ 26 de ani, reprezintฤƒ una dintre principalele ameninลฃฤƒri pentru sustenabilitatea sistemului public de pensii”, a afirmat Gheลฃฤƒu.

El a explicat cฤƒ reducerea populaลฃiei cu aproximativ 3,2 milioane locuitori îลŸi are originea în scฤƒderea naturalฤƒ – 600.000 de persoane, emigraลฃia definitivฤƒ – circa 300.000 de persoane ลŸi în imensฤƒ emigraลฃie cu schimbare doar a reลŸedinลฃei în alte ลฃฤƒri – aproape 2,4 milioane de locuitori.

În ceea ce priveลŸte rata fertilitฤƒลฃii, care indirect a devenit o ameninลฃare la adresa sistemului public de pensii, acest indicator se aflฤƒ în jurul valorii de 1,3 copii/femeie începând cu anul 2000, comparativ cu aproximativ 3,7 în anii ’70.

„Nu trebuie sฤƒ omitem faptul cฤƒ scฤƒderea numฤƒrului de nou-nฤƒscuลฃi a fost beneficฤƒ economic, ea a redus considerabil cheltuielile pe care societatea le-a fฤƒcut pentru maternitate ลŸi naลŸterea copiilor, concedii postnatale, asistenลฃฤƒ medicalฤƒ, alocaลฃii ลŸi indemnizaลฃii, creลŸe ลŸi grฤƒdiniลฃe, cheltuieli în sistemul educaลฃional, poate chiar ลŸi în programele de
locuinลฃe sociale. Reducerea numฤƒrului de nฤƒscuลฃi este rezultanta unor decizii ale femeii, ale tânฤƒrului cuplu de a renunลฃa la copii, de amânare a venirii lor pe lume, ori de a avea un singur copil. ลži aici se regฤƒsesc avantaje economice, pentru individ ลŸi cuplu, prin alocarea resurselor spre alte finalitฤƒลฃi ori input superior pentru calitatea copilului unic. Pe termen lung,însฤƒ, costurile sunt altele la nivelul societฤƒลฃii”, a mai spus Gheลฃฤƒu.

Posibile soluลฃii

Sistemul public de pensii trebuie sฤƒ reziste ลŸi sฤƒ asigure un venit de înlocuire, iar persoanele asigurate în sistemul public de pensii nu trebuie descurajate sฤƒ accepte salarii
mici în prezent, pornind de la ideea cฤƒ la un moment dat pensiile publice nu mai prezintฤƒ importanลฃฤƒ pentru ei, a declarat  preลŸedintele Casei Naลฃionale de Pensii Publice, Ileana Ciutan.

„Sฤƒ nu mergem pe descurajarea celor care contribuie sฤƒ accepte salarii mici în prezent, pornind de la ideea cฤƒ, la un moment dat, pensiile publice nu vor mai reprezenta importanลฃฤƒ pentru ei. Sฤƒ se gândeascฤƒ tinerii sฤƒ nu accepte salariul minim pe economie, ci salariul real corespunzฤƒtor funcลฃiei pe care o presteazฤƒ”, a subliniat oficialul CNPP.

Ciutan a afirmat cฤƒ trebuie gฤƒsite soluลฃii astfel încât sistemul public de pensii sฤƒ reziste ลŸi sฤƒ asigure un venit de înlocuire celor care au contribuit o viaลฃฤƒ ลŸi a adฤƒugat cฤƒ România a pornit foarte târziu pe drumul diversificฤƒrii surselor de finanลฃare a pensiilor, iar sistemul de pensii private a primit contribuลฃii, plecate tot din sistemul public, abia începând cu anul 2008.

În opinia sa, ar trebui gândit în pers­pectivฤƒ cum sฤƒ fie majoratฤƒ cota de contribuลฃie cฤƒtre sistemul privat, în prezent de 5% ลŸi care va ajunge peste doi ani la 6%, asiguratฤƒ în prezent numai din contribuลฃia individualฤƒ a persoanelor cฤƒtre sistemul public. Punctajul de pensie al celor care contribuie în sistemul privat este diminuat proporลฃional cu cota de contribuลฃie care merge în sistemul administrat privat. Ciutan a menลฃionat reforma sistemului de pensii începutฤƒ în 2001, inclusiv prin creลŸterea vârstei de pensionare ลŸi îngrฤƒdirea pensionฤƒrii anticipate, ลŸi a precizat cฤƒ vârsta medie realฤƒ de pensionare a ajuns la 59 de ani pentru bฤƒrbaลฃi ลŸi 57,3 ani pentru femei.

PreลŸedintele CNPP a mai evidenลฃiat faptul cฤƒ în perioadele de creลŸtere economicฤƒ din anii 2006-2007, când cotele de CAS au scฤƒzut, sistemul public de pensii a înregistrat excedent uลŸor, ลŸi nu deficit, ลŸi a apreciat cฤƒ reducerea CAS cu 5 puncte procentuale este o mฤƒsurฤƒ foarte bunฤƒ ลŸi binevenitฤƒ, chiar dacฤƒ nu va produce efecte imediat, dar în perspectivฤƒ ลŸi pe un trend de creลŸtere economicฤƒ oferฤƒ posibilitatea reducerii deficitului sistemului public de pensii ลŸi asigurฤƒrii sustenabilitฤƒลฃii sistemului.

Scutiri de la plata CAS?

O mฤƒsurฤƒ de scutire de la plata CAS, la angajat ลŸi la angajator, ar trebui discutatฤƒ pentru persoanele în vârstฤƒ care doresc sฤƒ rฤƒmânฤƒ active în câmpul muncii, spune deputatul Andreea Paul, prim-vicepreลŸedinte PNL. În opinia sa, o astfel de mฤƒsurฤƒ ar degreva bugetul public de povara cheltuielilor cu pensiile ลŸi ar menลฃine pe piaลฃa muncii pe cei care îลŸi doresc sฤƒ rฤƒmânฤƒ activi (aceasta fiind o opลฃiune).

Potrivit deputatului PNL, proiecลฃiile bugetare aratฤƒ cฤƒ presiunea pe buget a cheltuielilor cu pensiile va fi de aproximativ 13,5% din PIB, cam a 13-a ca mฤƒrime din Uniunea Europeanฤƒ /UE/. Andreea Paul a menลฃionat cฤƒ, dacฤƒ în prezent Germania este ลฃara europeanฤƒ cu cea mai îmbฤƒtrânitฤƒ populaลฃie din punctul de vedere al vârstei medii, în 2060 România va fi ลฃara cu cea mai bฤƒtrânฤƒ populaลฃie din Europa.   

Cele mai citite

Liderii partidelor extremiste din Romรขnia, campioni pe TikTok

Reศ›eaua de socializare Tik Tok a avut un rol major รฎn cรขศ™tigarea alegerilor regionale din Germania de cฤƒtre extrema dreaptฤƒ, susศ›in analiศ™tii. La alegerile...

Ciolacu nu รฎnศ›elege de ce Mircea Geoanฤƒ insistฤƒ sฤƒ candideze independent la prezidenศ›iale

PreลŸedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, spune cฤƒ Mircea Geoanฤƒ a รฎncercat sฤƒ รฎi adune pe toลฃi cei care nu รฎลŸi mai gฤƒsesc loc pe...

India va monitoriza lacurile glaciare pentru a evita inundaศ›iile provocate de acestea

Guvernul indian instaleazฤƒ รฎn Himalaya (nord) un sistem de monitorizare ลŸi avertizare de ultimฤƒ generaลฃie pentru a limita riscurile de inundaลฃii cauzate de ruptura...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ