0.6 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Fostul ministru de Interne Cristian David, ARESTAT pentru o mită de...

VIDEO. Fostul ministru de Interne Cristian David, ARESTAT pentru o mită de 500.000 euro. „Era mai bine dacă erau în lei”, spune David în interceptări

UPDATE 00.30 (joi) Fostul ministru al Internelor, Cristian David, a fost arestat, miercuri noaptea, de judecătorul de drepturi și libertăți de la Înalta Curţi de Casaţie şi Justiţie . David este acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren. Decizia poate fi contestată de fostul ministru.

UPDATE ora 16.00

MOTIVELE pentru care procurorii anticorupție au cerut arestarea

Procurorii  DNA cer arestarea preventivă a fostului ministru de Interne Cristian David, care a primit, în 2008,  mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău de atunci, Cristian Bîgiu, deoarece lăsarea lui în libertate ar constitui pericol pentru ordinea publică. De asemenea, în libertate Cristian David ar putea face presiuni asupra unor părți din dosar ca denunțători, martori, făptuitori. 

Pentru a demonstra pericolul pentru ordinea publică, facem un scurt rezumat al împrejurărilor în care fostul ministru Cristian David a pretins și primit mita de 500.000 de euro.

Faptele și modul de acțiune, în ordine cronologică

În anul 2007, Adrian Mladin, mandatat de numita Ştirbulescu Cecilia –Viorica să îndeplinească toate formalităţile necesare în vederea revendicării suprafeţelor de teren de 15 hectare din intravilanul oraşului Buzău, a luat legătura cu „ şeful de  Cabinet Ministru de Interne”, Valeriu Roger Nițescu, pentru a-l ajuta să obțină terenul revendicat. 

 Adrian Mladin i-a cerut șefului de cabinet să-l pună în legătură cu  BÎGIU CRISTIAN, prefect al judeţului Buzău, care era și președintele comisiei județene de  punere în posesie, pentru a opri tergiversarea restituirii terenului și a obține titlul de proprietate pentru Viorica-Cecilia Știrbescu.

Șeful de cabinet Nițescu i-a spus mandatarului Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că, în acest sens, va vorbi cu ministrul de interne, DAVID CRISTIAN.

Ministrul de Interne de atunci, Cristian David a luat legătura cu prefectul Bîgiu, iar în urma acestei intervenții Mladin Adrian s-a prezentat la Prefectura Buzău. Mladin s-a întâlnit cu prefectul  Bîgiu Cristian, i-a explicat situaţia şi i-a înmânat copii de pe documentele aferente solicitării retrocedării terenului de 15 hectare.

Prefectul Bîgiu  i-a spus că este vorba de o speţă dificilă deoarece  sunt multe persoane care „se bat pe el”. Pe acel teren urma să se contruiască un mall, proiect care ridicase mult valoarea terenului în 2007.

Înţelegând sensul cuvintelor şi pentru a lămuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin Adrian i-a solicitat numitului Bîgiu Cristian o întâlnire privată. Această întălnire a avut loc într-o cafenea din Buzău, ocazie cu care lui Mladin  i-a fost prezentat  numitul DOLOIU GHEORGHE ( samsar imobiliar – nn), ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor.

În aceeaşi locaţie au avut loc mai multe întâlniri ale lui Mladin cu prefectul Cristian Bîgiu. În urma discuţiilor purtate, Bîgiu Cristian i-a pretins suma de 1.000.000 Euro, având în vedere „locaţia” şi existenţa mai multor „persoane decidente”. Cu alte cuvinte, a solicitat o sumă mare pentru că terenul era valoros, iar mita trebuia împărțită cu alți decidenți.

Totodată, prefectul Bîgiu Cristian i-a comunicat că, pentru a masca suma pretinsă,  Mladin Adrian trebuia să încheie cu Doloiu Gheorghe mai multe documente.

 Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate nr. 100964 în data de  18.09.2007, pe numele Ştirbulescu Cecilia Viorica,

După emiterea acestui titlu de proprietate, la data de 30.10.2007, titularul  Știrbulescu Cecilia Viorica ( cea care a revendicat terenul)  "i-a vândut" lui Mladin Adrian  două terenuri  situate în intravilanul municipiului Buzău, în suprafaţă de 59.518 mp, respectiv de 14.085 mp.

Potrivit unor surse, acele terenuri au fost vândute pentru a se achita suma totală  de 1.100.000 euro, ce urma a fi împărțită între participanții la înțelegere. Banii au fost depuși de Mladin într-un cont bancar în București.

Ministrul Cristian David a cerut pentru sine suma de 500.000 de euro pentru că a intervenit la prefectul Bîgiu ca să elibereze titlul de proprietate pe numele Ceciliei Știrbescu. Mandatarul acesteia, Adrian Mladin și șeful de cabinet al lui David, Robert Nițescu s-au dus la bancă; Mladin a scos 500.000 de euro.

Apoi, împreună cu șeful de cabinet Nițescu, Mladin s-a dus cu banii la  Ministerul  de Interne. În biroul ministrului a intrat  cu banii directorul de cabinet, Valeriu Roger Nițescu, care i-ar fi dat ministrului cele 500.000 de euro.

La o întâlnire ulterioară, Mladin Adrian, pentru a verifica dacă ministrului i s-au dat banii, l-a întrebat pe David Cristian dacă totul a fost în regulă; acesta a răspuns afirmativ, singura observaţie fiind  cu privire la suma de bani„Era mai bine dacă erau în lei”.

 REFERAT. Natura şi gravitatea faptelor fostului ministru al Internelor pentru care procurorii cer arestare

 MINISTRUL DAVID CRISTIAN,  folosindu-se de încrederea acordată prezumat de statul român în exercitarea cu onestitate şi cinste a unei funcţii publice cum ar fi cea demnitar, a săvârşit mai multe acte infracţionale de corupţie – luare de mită, dovedindu-se astfel dispreţul făţiş al acestuia faţă de legi, faţă de instituţiile în care a activat – Ministerul Internelor și Reformei Administrative, ministru delegat pentru românii de pretutindeni –  şi  față de cetăţenii ale căror interese ar fi trebuit să le apere, să le protejeze.

De asemenea, a demonstrat  lipsa sa de scrupule în a-şi folosi autoritatea, cu care a fost investit, în vederea obţinerii de avantaje personale, mai concret de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Este cert, în prezenta cauză că, pe lângă pericolul social deosebit de mare al infracţiunilor reţinute în sarcina inculpatului DAVID CRISTIAN (  infracțiunea de luare de mită), cu limite de pedeapsă ridicate, probele administrate evidenţiază şi pericolul concret al acestuia pentru siguranţa publică, rezultate din  perseverenţa sa infracţională şi împrejurările concrete de săvârşire a faptelor , cum ar fi folosirea de intermediari pentru a obţine mita.       

Prin activitatea sa infracţională,  inculpatul DAVID CRISTIAN a adus o atingere gravă segmentului de relaţii sociale a căror normală formare, desfăşurare şi dezvoltare nu ar fi posibilă fără a fi asigurată exercitarea cu probitate de către funcţionari a atribuţiilor de serviciu încredinţate lor şi fără a combate faptele de venalitate prin care se aduce atingere bunului mers al instituţiilor publice şi se lezează, implicit, interesele legale ale cetăţenilor.

Dacă nu se va decide arestarea, susțin procurorii, se acreditează ideea că Justiţia nu ar acţiona suficient de ferm împotriva unor manifestări infracţionale de un accentuat pericol social . 

Perceperea de către opinia publică a unei reacţii ezitante din partea autorităţilor statului în raport de frecvenţa, întinderea în timp  şi gravitarea activităţii infracţionale săvârşite de  inculpatul DAVID CRISTIAN  ar conduce la ideea că în societatea noastră există persoane mai presus de lege şi asta ar accentua sentimentul de decredibilizare al instituţiilor publice în rândul opiniei publice şi de insecuritate al cetăţenilor că ar putea fi protejaţi eficient de astfel de manifestări antisociale.

În final – susțin procurorii în referat –  reiterăm ideea că nu trebuie ignorat impactul negativ pe care îl au activităţile infracţionale desfăşurate de fostul ministru asupra cetăţenilor români, pentru care modalitatea abuzivă de a-şi folosi funcţia de demnitate publică, deţinută de către un demnitar care conduce unul din cele mai importante ministere, are ca şi consecinţă directă scăderea încrederii în actul de justiţie, în autorităţile statului abilitate să îndeplinească actul de justiţie, inducându-se treptat în conştientul colectiv, ideea că persoanele cu funcţii importante, care comit ilegalităţi, infracţiuni, scapă de rigoarea şi aplicarea legilor şi a măsurilor coercitive corespunzătoare gradului de pericol social al faptelor săvârşite de respectiva persoană.

UPDATE ora 13,10

Cristian David a fost reținut de DNA pentru luare de mită și spălare de baniFostul ministru de Interne Cristian David este inculpat pentru că a primit mită 500.000 de euro în 2008. Banii i-a primit în biroul său de la minister. David  este acuzat și de spălare de BANI deoarece a disimulat proveniența banilor în achiziții imobiliare .

Dosarul s-a deschis anul trecut, în urma unui denunț. Procurorii anticorupție cer arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului ministru. Un judecător de drepturi și libertăți de la înalta Curte de Casație și Justiție va decide arestarea lui Cristian David. 
 

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/f62563227dc179fbae87635012273a8a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

DNA a cerut avizarea urmăriririi penale a lui Cristian David, reținerea și arestarea sa în noiembrie 2014 , iar președintele României, pe atunci  Traian  Băsescu, a avizat solicitarea procurorilor anticorupție.

În același dosar s-a început urmărirea penală și față de samsarul de terenuri, Gheorghe DOLOIU, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani. Sunt suspectate și alte persoane, iar audierile continuă la DNA.

Cum se aranjau retrocedările de terenuri

Potrivit referatului DNA "în cursul anului 2007, la solicitarea ministrului de Interne la acea dată, David Cristian, prefectul de Buzău, Bîgiu Marian – Cristinel s-a întâlnit cu Mladin Adrian (mandatarul unui solicitant de retocedare a 15 hectare din intravilanul minicipiului Buzău) în vederea sprijinirii acestuia cu eliberarea unor titluri de proprietate.

La întâlnirea sus –menționată, prefectul Bîgiu Marian-Cristinel i-a spus că este vorba de o speţă dificilă şi, având în vedere că amplasamentul se află în intravilanul oraşului Buzău sunt multe persoane care <<se bat pe el>>.

Înţelegând sensul cuvintelor şi pentru a lămuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin Adrian i-a solicitat numitului Bîgiu Cristinel o întâlnire privată. Această întâlnire  a avut loc într-o cafenea din Buzău, ocazie cu care a fost prezentat  numitul DOLOIU GHEORGHE ca fiind persoana de contact pe viitor, pentru rezolvarea tuturor aspectelor".

În aceeaşi locaţie ( adică în cafenea) au avut loc mai multe întâlniri cu cele două persoane, iar în urma discuţiilor purtate, prefectul  Bîgiu Cristian i-a pretins suma de 1.000.000 Euro, având în vedere „locaţia” şi existenţa mai multor „persoane decidente”.

Totodată, Bîgiu Cristian i-a comunicat că, pentru a masca suma pretinsă,  Mladin Adrian trebuia să încheie cu Doloiu Gheorghe mai multe documente .

Referitor la suma de 500.000 Euro pentru intervenţia efectuată de ministrul de interne, Cristian David, pe lângă prefectul judeţului Buzău, Bîgiu Cristian, suma a fost remisă personal de Mladin prin intermediul şefului de cabinet.

La o întâlnire ulterioară, Mladin Adrian l-a întrebat pe David Cristian dacă a fost în regulă, acesta a răspuns afirmativ, singura observaţie fiind  cu privire la suma de bani„Era mai bine dacă erau în lei”.

–––

"Pentru a masca originea sumei de 500.000 de euro primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie", susține DNA în actul de inculpare.

                 Mita, intermediată de directorul de cabinet al fostului ministru de Interne Cristian David

Potrivit documentelor prin care DNA a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale, fostul ministru al Internelor Cristian David a intrat în "afacerea" imobiliară prin directorul său de cabinet, Valeriu Roger Nițescu. La acest director de cabinet a apelat mandatarul Adrian Maldin, care fusese împuternicit de către Viorica Cecilia Știrbulescu să îndeplinească formalitățile pentru revendicarea a 15 hectare de teren în municipiul Buzău.

Mandaturul Mladin l-a rugat pe directorul de cabinet Nițescu să-l pună în legătură cu prefectul județului Buzău, Marian Cristinel Bîgiu ( arestat acum într-un alt dosar de corupție) pentru a obține punerea în posesie.

Directorul de cabinet i-a spus că nu-l cunoaște pe prefectul Marian Bîgiu, dar că se poate interveni la el prin ministrul David, care îl cunoaște și, în plus, îl are în subordine.

În urma intervenției  ministrului David la prefectul Bîgiu, în septembrie 2007  Comisia Județeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pentru Viorica Cecilia Știrbescu( așa cum ceruse mandatarul acesteia, Adrian  Mladin).

Pentru intervenția  pe lângă prefectul judeţului Buzău, Bîgiu Marian Cristinel,  directorul de cabinet Valeriu Roger Niţescu a pretins şi primit suma de 1.100.000 de euro de la mandatarul Mladin Adrian, comunicându-i acestuia că ministrul Cristian David a pretins suma de 500.000 de euro.

Mita de 500.000 de euro, scoasă de la bancă și dusă cu sacoșa în biroul ministrului de Interne 

În ziua de 1 februarie 2008, "Valeriu Roger Niţescu, împreună cu Adrian Mladin  s-au deplasat la sediul Băncii Transilvania – Sucursala Lipscani, unde acesta din urmă a scos în numerar suma de 500.000 de euro. Ulterior, cei doi s-au deplasat la sediul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, unde directorul de cabinet Valeriu Roger Niţescu i-ar fi predat ministrului Cristian David  cele 500.000 de euro pretinse" , susține DNA în actul de inculpare.

Cristian David mai este cercetat de DNA într-un dosar penal  în care este acuzat că a încercat să ascundă 60.000 de euro pe numele mamei sale deoarece nu putea justifica proveniența lor.

 

Știre în curs de actualizare

Cele mai citite

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Sporuri și zile de repaus, dacă lucrezi în weekend

Aceste drepturi sunt obligatorii și includ atât un spor salarial, cât și repaus săptămânal de 48 de ore consecutive Angajații care desfășoară activități în weekend...

Rezidențiat 2024: Peste 10.000 de candidați, în cursa pentru un viitor în medicină

Locurile și posturile scoase la concurs vizează specializări esențiale, cu accent pe deficitul de personal din anumite arii Peste 10.000 de absolvenți de medicină, medicină...
Ultima oră
Pe aceeași temă