Victor Ponta spune că rămâne să facă politică în PSD, deși prietenul său, Sebastian Ghiță, a anunțat că își face partid. Noua formațiune s-ar putea promova ca alternativa de stânga a PSD-ului nereformat și ar putea servi inclusiv lui Ponta și altor „lupi tineri“ social-democrați.
După cum a dezvăluit chiar Sebastian Ghiță, la propria televiziune, viitorul partid se bazează pe oameni care l-au ajutat în campanie pe Victor Ponta și se dorește a se prezenta publicului drept opusul PSD-ului comunist, al baronilor și al corupților. Adică, exact al PSD-ului învinovățit de Victor Ponta de pierderea alegerilor prezidențiale și despre a cărui nevoie de reformare se vorbește tot mai des.
„Într-un PSD nereformat, acuzat de comunism (…), de faptul că noi cultivăm o atitudine pro corupţie (…), într-un partid care nu impune reguli şi care dă impresia că se luptă contra procurorilor nu mă pot întoarce“, a precizat Ghiță. Iar pentru ca diferența dintre PSD-ul actual și cel al patronului de televiziune să fie și mai clară, tot Ghiță a spus: „Nu o să mă vedeți atacând procurorii, instituțiile statului, legile și ordinea de drept din statul român. Aici a greșit Voiculescu“. A se remarca aici că Sebastian Ghiță s-a delimitat și de alte lucruri imputate social-democraților și aliaților lor, în așa fel încât electoratul să creadă că viitorul partid se va fi descotorosit total de metehnele PSD (adică un fel de partid „Albă ca Zăpada“, de genul celui de care vorbea Sebastian Lăzăroiu în 2010).
Cui s-ar putea adresa viitoarea construcție politică? Un posibil răspuns găsim, de data aceasta, chiar la Victor Ponta: celor care nu ar vota nici cu PSD, nici cu PNL+PDL. Acestui electorat își reproșează șeful social-democraților că nu i-a intuit și speculat potențialul („Nu am simţit suficient faptul că există, nu între cei care votează în mod obişnuit – 5,3 milioane pentru mine, 4 milioane sau 5 pentru candidatul dreptei – ci între cei care nu votează niciodată şi care nu cred că ar vota nici PSD, nici ACL, există o nemulţumire şi există o tensiune care întotdeauna se va îndrepta împotriva celui care vine de la putere“, Victor Ponta, la Antena 3).
Rolul lui Victor Ponta
Aparent, între premier și planurile lui Sebastian Ghiță nu este nici o legătură. „E proiectul lui. Eu am fost întotdeauna numai în PSD şi aici voi face politică“, a răspuns, ieri, Victor Ponta, întrebat despre partidul pe care prietenul său a anunțat că îl va forma.
Totuși, soarta lui Ponta în PSD nu este tocmai clară. Rămâne de văzut dacă își va convinge colegii de necesitatea reformării partidului și sacrificării celebrilor baroni locali (este vorba, evident, de baronii vechi, nu de cei noi) sau va pierde bătălia și, după congresul din martie-aprilie, locul îi va fi luat de altcineva în fruntea PSD. În acest ultim caz, Ponta ar putea spune public că el a venit cu un proiect prin care să curețe PSD, să-l scape de eticheta de partid comunist și apărător al corupților, dar că social-democrații au vrut altceva. Iar un pas oarecum firesc ar fi alăturarea la proiectul lui Sebastian Ghiță.
Ce spun sociologii
Alin Teodorescu, fost strateg de campanie al PSD, consideră că Sebastian Ghiță nu ar avea „nici o șansă“ să pună bazele unei noi construcții politice. „Una e să mulgi statul român prin contractele câștigate și alta e să-ți faci partid“, a declarat, pentru România libera, sociologul. Acesta mai consideră că Sebastian Ghiță „nu are nici o legătură cu PSD“, drept pentru care nu s-ar putea pune problema să vizeze electoratul PSD.
Semne de întrebare cu privire la șansele de reușită ale lui Sebastian Ghiță are și sociologul Alfred Bulai. „Nu este imposibil, dar e foarte mult de lucru. Poate va cumpăra, mai repede, un partid deja existent. Apoi, un partid nou, dacă nu are niște personalități, e greu să se afirme“, a explicat Bulai, pentru România liberă. Asemenea lui Teodorescu, acesta consideră că Sebastian Ghiță „nu e om de stânga“.
Sociologul Barbu Mateescu are, în schimb, o altă opinie despre capacitatea lui Ghiță de a pune pe picioare o nouă formațiune: „Este un om care nu trebuie subestimat când vine vorba de a construi pornind de la o rădăcină existentă“. Care ar fi „rădăcina“ în acest caz? PSD, evident. Mateescu atrage, totuși, atenția că sunt foarte multe necunoscute legate de proiectul recent demisionarului din PSD, dar consideră că, dacă Victor Ponta pierde bătălia reformării partidului, ar fi „o mișcare logică“ trecerea acestuia de partea lui Ghiță.