Finisajele contribuie semnificativ la imaginea finală a decorului, ceea ce înseamnă că alegerea lor reprezintă o etapă esenţială în procesul de amenajare. Ele au rol constructiv, funcţional dar şi decorativ, putând constitui punctul de plecare în decorarea unei încăperi. Nu în ultimul rând, cu ajutorul lor, ne putem crea spaţii reprezentative pentru personalitatea noastră.
Urmărind galeria foto, oferim mai multe exemple în acest sens, fără a avea pretenţia că epuizăm acest subiect, mai ales că este unul în dezvoltare iar în mod continuu apar idei, soluţii şi tehnologii noi.
Cu puţin curaj şi iniţiativă, putem renunţa la vopseaua lavabilă în favoarea unor materiale de finisaj precum piatra, cărămida sau vopselele speciale. Rezultatele vor fi cel puţin suprinzătoare şi vor scoate din anonimat spaţiul respectiv.
Datorită aspectului şi cromaticii (care pot fi diferite), cărămida aperentă permite conturarea stilului de ambientare pe care ni-l dorim (tradiţional, rustic, antichizat sau cu patină, modern etc.). Se pot distinge două tipuri de cărămidă: aparentă clasică şi aparentă flexibilă. Plăcile flexibile se utilizează foarte simplu, chiar şi pe suprafeţe curbe sau pe muchii, fără a avea nevoie de forme speciale. Fiind foarte uşoare, se pot monta la orice înălţime. Sunt disponibile într-o gamă foarte largă de culori, la preţuri rezonabile.
Piatră naturală sau aparentă
Piatra se foloseşte de mult timp la construirea şi finisarea locuinţelor, datorită calităţilor sale estetice deosebite. Se întrebuinţează fie în stare brută, fie prelucrată prin fasonare, prin cioplire manuală sau mecanică. Un perete din piatră poate da naştere mai multor tipuri de atmosferă: rustică, exotică sau naturală.
Tavan din beton aparent
Tavanele din beton aparent sunt de mare efect şi oferă originalitate oricărei încăperi. Un impact la fel de mare îl are şi vopseaua decorativă, cu ajutorul căreia se poate obţine aspectul de metal brut. Datorită compoziţiei, se pot contura suprafeţe cu look neşlefuit, caracterizate printr-o strălucire specială şi efecte cromatice izbitoare. O astfel de vopsea este indicată în interioarele moderne, high-tech.
Aspect brut, neşlefuit
Pereţi nezugrăviţi şi scorojiţi? Hmmm!!! Cam asta ar fi prima impresie pe care o au majoritatea celor care privesc imaginea alăturată. În spatele acestei aparenţe stau însă o serie de tehnici speciale, prin care pereţii au fost finisaţi în aşa fel încât să se obţină un efect special de brut, neşlefuit. Prin alăturarea unor accesorii moderne, în culori puternice şi vibrante, a rezultat un decor eclectic, contrastant.
Finisaje care imită cimentul
Practic, există o infinitate de căi prin care putem să personalizăm un spaţiu, să îl facem să arate diferit, pornind chiar de la finisaje. Persoanele care nu se regăsesc în amenajările clasice sau romantice pot opta pentru decoruri moderne şi nonconformiste, create cu ajutorul unor materiale de finisaj mai puţin utilizate. De exemplu, cele care imită cimentul pot da naştere unor interioare originale. Atmosfera mai rece, pe care o induc, poate fi temperată prin adăugarea câtorva obiecte din lemn sau plante.
Decor industrial
Locuinţele mari, de tipul caselor cu etaj şi mansardă, permit finisarea cu materiale spectaculoase. Un exemplu relevant în acest sens este livingul din imagine. Tavanul înalt a făcut posibilă construirea unor grinzi din beton. Însă ceea ce surprinde la fel de mult sunt ţevile mari, la vedere, care dau senzaţia de spaţiu industrial. Atmosfera însă nu este foarte rece, ci, dimpotrivă, primitoare, datorită elementelor care compun decorul şi accentelor de culoare. Dacă însă locuieşti la bloc, unde încăperile nu sunt foarte înalte, evită să recurgi la acest tip de finisaj.
Piatră şi lemn
Acestea sunt materiale-cheie în realizarea decorurilor rustice, tradiţionale sau cu temă montană. În acest living, pereţii din piatră aparentă şi lemnele stivuite creează o atmosferă degajată, care, alături de mobilierul şi accesoriile moderne, compun un interior elegant. Totodată, decorul ne duce cu gândul la interioarele nordice, caracterizate printr-o cromatică neutră, forme simple, ordine şi rigoare.