5.8 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia participă la cel mai amplu program de drone din Europa

România participă la cel mai amplu program de drone din Europa

Compania românească Aerostar a semnat un memorandum de înțelegere cu firma U-TacS din Marea Britanie, pe baza căruia va lua ființă un consorțiu denumit Watchkeeper. Programul Watchkeeper va permite dezvoltarea în România a celui mai mare program de drone tactice din Europa. Memorandumul a fost semnat la sediul din Bacău al firmei Aerostar. Din consorțiu vor mai face parte companiile Romaero și Thales Systems Romania, precum și Institutul Național de Cercetare Aerospațială „Elie Carafoli”.

Sistemul Watchkeeper a fost testat în Afganistan și Irak, fiind utilizat pentru misiuni de protejare a trupelor de la sol.

Modelul care se va produce în România, denumit Watchkeeper X, face parte din cea de-a doua generație de drone tactice, interoperabilă NATO. Sistemul Watchkeeper X este propus și pentru achiziție în România, în cadrul unui program de șapte sisteme tactic-operative de drone UAS clasa II, anunțat de Ministerul Apărării Naționale al României.

Watchkeeper a fost dezvoltat la standard NATO, conform cerințelor armatei britanice. Geraint Lloyd, director de Dezvoltare și Strategie al U-TacS, a explicat că România va putea să beneficieze de infrastructura deja existentă pentru acest sistem de drone tactice, inclusiv de programe de instruire și de faptul că este un sistem integrat NATO.

“Reprezentanții armatei române sunt bineveniți să vadă Watchkeeper și să se antreneze împreună cu forțele britanice. Știm că soldații românii au văzut drona în acțiune în Afganistan”

Geraint Lloyd,

Director de Dezvoltare și Strategie

Grigore Filip, directorul general al firmei Aerostar din Bacău, a explicat că drona tactică Watchkeeper poate fi asamblată și personalizată în România, iar mai multe componente pot fi produse în plan local. Programul european include și instruire și suport logistic de care vor beneficia partenerii din România.

„Un parteneriat industrial este reciproc avantajos. România are o industrie de apărare valoroasă și pentru programul Watchkeeper. România și Marea Britanie vor putea colabora”

Grigore Filip,

Director general Aerostar S.A.

Aerostar este una dintre cele mai vechi uzine aeronautice ale României, care a participat, printre altele, la modernizarea avioanelor de luptă MiG 21, transformate în MiG 21 LanceR.

Industria militară este unul dintre domeniile în care se manifestă cel mai acut concurența între marile companii ale lumii, chiar dacă ele provin din țări aliate sau partenere. Ministerul român al Apărării și-a exprimat interesul pentru a cumpăra drone dar nu a decis ce firmă le va produce. În acest context, încă de la finalul anului 2020, se anunța că este posibilă începerea producției de drone în România, printr-o colaborare dintre companiile Elbit Systems din Israel, Avioane Craiova şi Romaero București.

Pentru acel program, firmele de la Craiova și de la București ar primi transfer tehnologic din Israel în vederea fabricării în România de sisteme concepute de Elbit. În România s-ar puta produce “de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX şi Hermes 450 şi până la diferitele configuraţii ale Hermes 900”, menționa un comunicat transmis de Elbit. Firmele de la Craiova și de la București ar fi responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanţă şi reparaţii precum şi de managementul de program.

Începerea producției de drone în România devine posibilă după ce țara noastră a intrat ca partener în programul de drone al NATO, denumit Alliance Ground Surveillance (AGS). La acest program participă 15 țări membre NATO, inclusiv România.

Pe de altă parte, compania U-TacS reprezintă un joint-venture între Elbit UK și Thales UK. U-TacS este lider comercial în Regatul Unit în domeniul echipamentelor tactice de tip UAS – Unmanned Aircraft Systems (sisteme aeronautice fără pilot).

În vara anului trecut, sistemul Watchkeeper a monitorizat și Canalul Mânecii, dintre Franța și Marea Britanie, în cadrul eforturilor de combatere a migrației ilegale. Watchkeeper operează în zone terestre, maritime și de litoral, zi și noapte, chiar în vreme extremă și cu slabă vizibilitate, inclusiv în zone fără acoperire GPS.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pesimism în creștere: Românii își fac tot mai multe griji pentru economie și costul vieții

Un sondaj realizat de EY arată că pesimismul românilor este în creștere în 2024, comparativ cu anul precedent. Peste două treimi dintre respondenți (67%)...

Răzvan Burleanu, despre Dan Șucu: „Contribuie la schimbarea percepţiei despre ţara noastră”

Dan Șucu, principalul acționar al clubului Rapid București, a devenit acționar majoritar al clubului italian Genoa CFC, marcând o premieră pentru România prin integrarea...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă