PSD vrea alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin și flutură votul indirect pentru președinții consiliilor județene. PNL propune alegeri în două tururi atât pentru primari, cât și pentru șefii de județe.
Politicienii au dat startul dezbaterilor pentru legea pentru alegerea autorităților locale, prima care intră în discuția comisiei de cod electoral. Miza bătăliei este ridicată, modul în care va fi formulată legislația cântărind decisiv în bătălia pentru puterea locală, programată pentru vara anului viitor.
Propunerile fiecărui partid sunt influențate de încercarea de a-și maximiza câștigurile, dar și de a regla raporturile de forțe în interior. PSD are prima șansă pentru a-și impune punctele de vedere în comisia electorală, unde deciziile importante se iau cu două treimi din voturi.
Din cei 15 membri, nouă sunt din coaliția majoritară – șase de la PSD, doi de la UNPR, unul de la Minorități. Unul provine de la UDMR, iar cinci din noul PNL. Pentru a avea zece voturi, PSD trebuie să obțină sprijinul coaliției și al UDMR.
Dispute pe alegerea primarilor
Astfel, social-democrații au anunțat că susțin alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, regulă care există și în prezent.
„Nu putem să cheltuim resurse pentru al doilea tur şi nici nu ne putem permite să introducem chestiuni pe care le-am experimentat în primii ani de democraţie“, a afirmat Zgonea, potrivit Mediafax, folosind ca pretext grija pentru banul public.
În realitate, PSD vrea menținerea acestui sistem pentru a-și maximiza forța din teritoriu, în special în zona rurală.
În plus, după înfrângerea în alegerile prezidențiale, PSD riscă să rămână fără aliați care să-i acorde voturile în turul doi.
Chiar și așa, formațiunile cu care PSD este în prezent în alianță, precum UNPR, PC sau PLR, au un potențial electoral scăzut, nedepășind în sondaje pragul electoral.
De cealaltă parte a baricadei, copreședintele PNL, Vasile Blaga, a anunțat că liberalii propun alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Conducerea PNL mizează pe capacitatea de negociere în turul doi. Potrivit sondajelor de opinie, dincolo de bătălia dintre PSD și PNL pentru supremație, pragul electoral va fi depășit doar de UDMR și PMP.
La prezidențialele din 2014, electoratul ambelor partide l-a preferat pe Iohannis în turul doi și liberalii speră repetarea scenariului la localele din 2016, în special în zona urbană, unde votul este profund politizat.
Șefii de județe, aleși de consilieri
În privința șefilor de județe, social-democrații iau în calcul revenirea la alegerea acestora de către Consiliul Județean. „Există o dezbatere cu privire la această chestiune pentru a elimina suspiciunea pe care o avem în acest moment în România – nu mă refer la PSD – că cei care sunt preşedinţi ai CJ, de fapt, reprezintă baronii locali“, a spus Zgonea. În acest fel, PSD ar atinge două obiective. Pe de o parte, ar putea câștiga puterea în județe, obținând majoritatea la votul pentru listele de consilieri județeni. Pe de altă parte, ar diminua puterea șefilor de județe, în condițiile în care Victor Ponta încearcă să își spele imaginea reducând pârghiile acestora. Anunțul lui Zgonea vine exact în contextul unei ofensive mai largi împotriva așa-numiților „baroni locali“. Guvernul și Parlamentul au decis împărțirea fondurilor pentru primării de către Executiv, și nu de către consiliile județene. De cealaltă parte a baricadei, liberalii doresc alegerea șefilor de județe în două tururi, mizând pe aceeași capacitate de negociere ca în cazul primarilor.
Pentru Legislativ, partidele susțin, cel puțin la nivel declarativ, reducerea numărului de parlamentari. PSD propune 424 de parlamentari: 300 de deputaţi plus 18 reprezentanţi ai minorităţilor plus patru deputaţi pentru Diaspora şi 100 de senatori plus doi senatori pentru Diaspora. În timp ce Vasile Blaga a evitat să avanseze o cifră, senatorul liberal Alin Tişe, membru în comisia electorală, susţine că noul PNL agreează ideea reducerii numărului de parlamentari la 300. În 2012, au fost aleși 588 de parlamentari, legislația actuală permițând ca un colegiu să fie reprezentat de mai mulți senatori sau deputați.
Săgeată către Liviu Dragnea
Zgonea a apreciat, totodată, că Ordonanţa 55, care a permis migrarea aleşilor locali, a reprezentat „o mare greşeală pentru o Românie modernă“. Ordonanța a fost inițiată, în august 2014, de vicepremierul Liviu Dragnea. Zgonea s-a declarat de acord cu respingerea Ordonanţei 55 de către Parlament, dar nu şi cu pierderea mandatului de către aleşii care au migrat în baza acestui act normativ.